Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Ministerul Educaţiei va lansa un „curs de sănătate” pentru tineri

iulie 14, 2011 Categoria: EUtopia, Stiri

Ministerul Educaţiei va lansa în programa şcolară cursul Educaţie pentru sănătate pentru tineri. Aşa prevede Acordul de colaborare, semnat miercuri de viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, şi coordonatorul ONU pentru Combaterea HIV SIDA (UNAIDS) Moldova, Gabriela Ionaşcu. Acordul prevedere lansarea cursului prin softul Moodle, bazat pe internet, CD sau telefon mobil.

„Cursul este elaborat conform standardelor internaţionale în domeniul prevenirii HIV şi educaţiei sexuale şi va fi implementat în sistemul de învăţămînt în baza curriculumului „Educaţia civică”, care se predă în şcoli la moment”, a spus Potîng. Potrivit ei, va fi creat un site unde vor fi plasate lecţiile. Pentru a avea acces la site, fiecare elev va deţine un nume de user şi parolă proprie şi va avea acces nonstop doar la informaţiile relevante pentru vîrsta sa. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de doi ani.

/infotag.md/


Educaţie pentru sănatate

Educaţia sexuală este un termen general ce cuprinde informaţii atît despre anatomia sexuală, reproducerea sexuală, raportul sexual propriu-zis, sănătatea sexuală şi a reproducerii, relaţiile emoţionale, drepturile şi respsonsabilitatile sexuale, abstinenţa, contracepţia cît şi despre diverse aspecte ale comportmentului sexual uman. Aceasta este ceea ce teoria ne ofera ca şi definiţie. În realitate educaţia sexuală este mai complexă, ţine de viaţa şi sănătatea fiecarui om, întrucît sexualitatea apare în viaţa fiecărei persoane încă de la naştere. Ea face parte din lecţiile de viaţă necesare fiecarui individ.

Educaţia sexuală este necesară celor mici (preşcolari, şcolari) dar şi tinerei generaţii de adolescenţi. Avînd în vedere gradul tot mai ridicat de expunere la informaţii despre sex în şcoli, printre colegii de aceeaşi vîrstă sau mai mari, este importantă intervenţia unei persoane care să clarifice anumite aspecte, întrebări, curiozităţi. Educaţia sexuală este cea care trebuie să-i înveţe pe tineri ce înseamnă intimitatea, dar să ofere şi o perspectivă generală asupra a ceea ce înseamnă sistemul reproducator, metodele de contracepţie şi BTS, şi mai mult decît atît să le ofere posibilitatea de a stabili singuri ce înseamnă identitatea sexuală, rolul fiecarui gen sexual în familie, societate, percepţia asupra corpului, relaţiile cu persoanele de acelasi sex şi cu cele de sex opus.

Educaţia sexuală afectează în mod pozitiv adolescentul. Astfel el devine mai tolerant în ceea ce priveşte anumite tipuri de comportamente, optiuni etc.
Unele studii au arătat că educaţia sexuală bazată pe abstinenţă nu au fost deloc eficiente. Este fals faptul că adolescenţii supuşi educaţiei sexuale vor fi mai curioşi şi vor începe relaţiile sexuale mai devreme. Dimpotriva aceasta a condus la diminuarea activităţii sexuale, la creşterea ratei de utilizare a prezervativului şi a altor metode contraceptive.

Cînd ar trebui să înceapă educaţia sexuală?

Este important ca aceasta să înceapă la o vîrstă fragedă şi să fie susţinută în special în perioada adolescenţei, o perioadă a confuziilor şi schimbărilor hormonale.
În jurul vîrstei de 4-5 ani apare prima întrebare ,,Cum am aparut eu pe lume?”, iar povestea cu barza este una daunatoare pentru copil. Atunci veţi şti cu siguranţă că el este pregătit să absoarbă informaţii privind sexualitatea.

http://www.parlamentultinerilor.md/asistenta-on-line/educaie-sexual-pentru-adolesceni

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul

2 Comentarii
 1. Martynex iulie 20, 2011 1:50 pm

  SALUT – ROMANIA

  POVESTEA CU BARZA-NU ESTE-DAUNATOARE PT NICI 1 COPIL!!! UITATI CA TREBUIE PASTRATA INOCENTA,CANDOAREA SI ZBURDALNICIA COPILAREASCA PARALELA CU VICLENIA ADULTILOR?
  VOI SUNTETI CEI CARE PROMOVEAZA MASCAT -PLACERILE TRUPESTI-DISTRUGAND BUCURIILE COPILARIEI! SUNTETI PARALELI CU INVATATURILE ORTODOXIEI!!! PARINTII SUNT OBLIGATI IN FATA LUI DUMNEZEU SA FACA EDUCATIE IMPOTRIVA BARBATILOR DOMINATI DE INSTINCTE ANIMALICE…NU,VOI. VORBITI DE COPII CA SI CAND AR FI
  NISTE OBIECTE MANEVRABILE. TOTI PROFESORII DIN ROMANIA CONSIDERA -TIMIDITATEA-UN IMENS DEFECT DAR IN REALITATE ESTE UN DAR CERESC CE PASTREAZA COPIII DEPARTE DE TOATE PLACERILE ORDINARE. HABAR,NU AVETI DE EDUCATIE COPILAREASCA PT CA NU SUNTETI IUBITORI AI ORTODOXIEI. ORICE PROGRAM GANDIT DE VOI…VA FI UN COLOSAL ESEC. ATI DISTRUS ROMANIA DESCHIZAND PORTILE TUTUROR PAGANILOR SI CONFESIUNILOR PORCESTI DE ORIUNDE. TU,CARE CITESTI ACEST MESAJ…SI NU FACI NIMIC DECAT SA TRAIESTI BINE,VEI AVEA PARTE DE SUFERINTE INTERMINABILE INAINTEA LUI -DUMNEZEU-DACA NU FACI EFORTURI CA EDUCATIA ORTODOXA SA FIE INCLUSA IN PROGRAMELE EDUCATIVE PT SCOALA SI LICEE.
  AVETI IN VOI”CEI CU SEXUALITATEA”SANGE DE TRADATORI DE NEAM SI CREDINTA.
  SPER CA INTR-O ZI SA IESITI DIN INTUNERICUL LUXOS IN CARE ZACETI DE ANI.
  DUMNEZEU SA VA AJUTE.
  SEMNAT:Un Simplu Pamantean

  ABSINENTA A FACUT CALUGARI SI PREOTI SFINTI ASEMENI -PARINTELUI ARSENIE BOCA-
  DACA,NU,SUFEREAU EI PT NOI…ACUM ERAM ASASINATI DE MULTA VREME. NU STITI NIMIK DESPRE ADEVARATA INTELEPCIUNE ORTODOXA,BA KIAR O NEGATI INDIRECT,SUBTIL SI DIPLOMATIC.
  VA FI VAI DE VOI CA URATI ADEVARUL SI LUMINA DIVINA!!!

 2. […] Intre timp, in Moldova, Ministerul Educatiei cauta sa impinga educatia sexuala in scoli in aceasi directie, seculara si divortata de valorile crestine. Abstinenta nu este privita ca o valoare pozitiva, iar ideologia sexuala e impachetata sub lozinca cursurilor pentru sanatatea tinerilor. […]