Ministerul Educaţiei va lansa un „curs de sănătate” pentru tineri
iulie 14, 2011 Categoria: EUtopia, Stiri
Ministerul Educaţiei va lansa în programa şcolară cursul Educaţie pentru sănătate pentru tineri. Aşa prevede Acordul de colaborare, semnat miercuri de viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, şi coordonatorul ONU pentru Combaterea HIV SIDA (UNAIDS) Moldova, Gabriela Ionaşcu. Acordul prevedere lansarea cursului prin softul Moodle, bazat pe internet, CD sau telefon mobil.
„Cursul este elaborat conform standardelor internaţionale în domeniul prevenirii HIV şi educaţiei sexuale şi va fi implementat în sistemul de învăţămînt în baza curriculumului „Educaţia civică”, care se predă în şcoli la moment”, a spus Potîng. Potrivit ei, va fi creat un site unde vor fi plasate lecţiile. Pentru a avea acces la site, fiecare elev va deţine un nume de user şi parolă proprie şi va avea acces nonstop doar la informaţiile relevante pentru vîrsta sa. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de doi ani.
/infotag.md/
Educaţie pentru sănatate
Educaţia sexuală este un termen general ce cuprinde informaţii atît despre anatomia sexuală, reproducerea sexuală, raportul sexual propriu-zis, sănătatea sexuală şi a reproducerii, relaţiile emoţionale, drepturile şi respsonsabilitatile sexuale, abstinenţa, contracepţia cît şi despre diverse aspecte ale comportmentului sexual uman. Aceasta este ceea ce teoria ne ofera ca şi definiţie. În realitate educaţia sexuală este mai complexă, ţine de viaţa şi sănătatea fiecarui om, întrucît sexualitatea apare în viaţa fiecărei persoane încă de la naştere. Ea face parte din lecţiile de viaţă necesare fiecarui individ.
Educaţia sexuală este necesară celor mici (preşcolari, şcolari) dar şi tinerei generaţii de adolescenţi. Avînd în vedere gradul tot mai ridicat de expunere la informaţii despre sex în şcoli, printre colegii de aceeaşi vîrstă sau mai mari, este importantă intervenţia unei persoane care să clarifice anumite aspecte, întrebări, curiozităţi. Educaţia sexuală este cea care trebuie să-i înveţe pe tineri ce înseamnă intimitatea, dar să ofere şi o perspectivă generală asupra a ceea ce înseamnă sistemul reproducator, metodele de contracepţie şi BTS, şi mai mult decît atît să le ofere posibilitatea de a stabili singuri ce înseamnă identitatea sexuală, rolul fiecarui gen sexual în familie, societate, percepţia asupra corpului, relaţiile cu persoanele de acelasi sex şi cu cele de sex opus.
Educaţia sexuală afectează în mod pozitiv adolescentul. Astfel el devine mai tolerant în ceea ce priveşte anumite tipuri de comportamente, optiuni etc.
Unele studii au arătat că educaţia sexuală bazată pe abstinenţă nu au fost deloc eficiente. Este fals faptul că adolescenţii supuşi educaţiei sexuale vor fi mai curioşi şi vor începe relaţiile sexuale mai devreme. Dimpotriva aceasta a condus la diminuarea activităţii sexuale, la creşterea ratei de utilizare a prezervativului şi a altor metode contraceptive.
Cînd ar trebui să înceapă educaţia sexuală?
Este important ca aceasta să înceapă la o vîrstă fragedă şi să fie susţinută în special în perioada adolescenţei, o perioadă a confuziilor şi schimbărilor hormonale.
În jurul vîrstei de 4-5 ani apare prima întrebare ,,Cum am aparut eu pe lume?”, iar povestea cu barza este una daunatoare pentru copil. Atunci veţi şti cu siguranţă că el este pregătit să absoarbă informaţii privind sexualitatea.
http://www.parlamentultinerilor.md/asistenta-on-line/educaie-sexual-pentru-adolesceni
Lasa un comentariu
Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.
Trebuie sa fii logat pentru a comenta.