Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Înjurăturile

iulie 14, 2011 Categoria: Articole, Tinerii

Unii oameni aud de cînd se trezesc la viaţă mai mult înjurături şi sudalme decît vorbe cuminţi. Mai apoi, cînd cresc, le vine foarte greu să vorbească altfel decît au învăţat. Şi totuşi, e bine să ţinem cont de faptul că fiecare cuvînt este urmaşul unei intenţii şi premergătorul unei acţiuni. De aceea nu e bine să aruncăm cuvinte rele.

E bine să ne obişnuim să spunem cuvinte bune şi frumoase. De ce? Pentru că aşa cum spunea cineva, dacă lucrezi cu miresme şi parfumuri, tu eşti primul care miroase frumos, iar dacă lucrezi cu gunoaie, tu eşti primul care pute. Ceea ce facem altora ne schimbă şi pe noi. E greu de scăpat de o obişnuinţă, dar nu e imposibil şi mai avem şi unele trucuri la care putem apela cu succes.

Am aflat de cineva, şofer profesionist de Bucureşti, care înjura mereu. Mediul, meseria, toate l-au adus în starea în care, la cîteva vorbe scăpa şi cîte o înjurătură. Pînă cînd, fiind şi instructor la o şcoală de şoferi, a trebuit să o înveţe pe o femeie cum să ţină „colacul” în mînă. Doar că de fiecare dată cînd înjura, femeia aceea lua mîna de pe volan. Speriat, şoferul a certat-o şi a întrebat-o de ce face aşa ceva. A spus femeia că ea nu rabdă înjurături şi dacă mai înjură, ia mîinile de pe volan. „Şi ce să spun? Nu vezi ce fac ăştia pe lîngă care trecem?”, a întrebat-o. „Păi, spune «Doamne miluieşte»”, i-a sugerat ea. Au mai parcurs cîţiva metri şi cineva le-a tăiat calea. Şoferul a scos capul pe geam şi i-a strigat cu năduf: „Să te miluiască Dumnezeu, băi!”. Au trecut anii şi lumea a început să-l cunoască drept şoferul care striga în trafic „Dumnezeu să te miluiască”, în loc să înjure.

Nu e uşor să rupi o patimă, să dezrădăcinezi o obişnuinţă. E nevoie de multă stăpînire de sine, de multă voinţă. Uneori însă, cu puţină înţelepciune, reuşim să schimbăm doar puţin, ceea ce ne face rău, fără să fie nevoie să scoatem tot copacul din rădăcină. E ca şi cînd altoieşti un pom pădureţ cu o ramură dintr-unul roditor. Rădăcina rămîne aceeaşi, dar roada se face bună. E bine să învăţăm să ne folosim defectele în aşa fel încît să ne aducă roadă bună. E mult mai simplu şi mai eficient decît să încercăm să ne ştergem complet pentru a ne reinventa.

Cine poate smulge din rădăcină ca să sădească la loc, să facă. Iar cel care nu poate, să nu deznădăjduiască, pentru că avem fiecare cale de ieşire, oricît de multe smîrcuri am avea împrejur.

Ierodiacon Serafim Pantea
http://www.orthograffiti.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.