Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului se pronunţă categoric împotriva paşapoartelor biometrice

februarie 20, 2009 Categoria: Stiri

O pozitie memorabila: Poporul Roman nu este o banda de infractori
Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luînd act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în Romînia, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmînd însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atît la nivelul Sinoadelor locale cît şi la acela al Sfîntului Sinod plenar.
Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărîrea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.
Mai mult, deşi Hotărîrea îi priveşte pe toţi cetăţenii Romîniei, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.
Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, card comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.
Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor romîn, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.
Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase.
E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rînduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.
În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele Romîniei şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului romîn dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca.

”  BARTOLOMEU,
Arhiepiscop şi Mitropolit

”  ANDREI
Arhiepiscopul Alba Iuliei
”  SOFRONIU
Episcopul Oradiei
”  IUSTINIAN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului
” PETRONIU
Episcopul Sălajului
”  IRINEU BISTRIŢEANUL
Episcop Vicar Cluj
”  VASILE SOMEŞANUL
Episcop Vicar Cluj
”  IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar Maramureş

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul