Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



Privelistea nedreptatilor lumii acesteia nu trebuie sa ne descurajeze

martie 25, 2019 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Ioan Gura de Aur

Când auziți zicându-se că biserica aceea „a apus”, că o altă este în „derivă”, că una este prada relelor fără leac, că aceasta are păstor nevrednic, cealaltă drept conducător un om îndoielnic, mâhniți-vă …

Căci nu se pot suferi asemenea lucruri fără îndurerare. Mâhniți-vă, dar puneți întristării liman, în împrejurările când noi înșine ne aflăm în greșeala – şi avem socoteli de dat nu-i nici de trebuință şi nici înțelept, ci foarte stricător, să ne mâhnim, cu o tulburare prea mare. Cu atât mai mult, să ne lăsăm descurajați şi doborâți din pricina greşelilor săvârșite de alții.

Ca să întemeiez împotrivirea la aceasta tristețe ticăloasă şi nepotrivită, iată ce vă sfătuiesc să mai faceți.

Când auziți vorbindu-se despre mizeriile zilei, depărtați-vă repede de aceste gânduri, cât mai degrabă, la gândul zilei groaznice a judecății, închipuiți-vă în voi înșivă tribunalul cel grozav, judecătorul cel ce nu poate fi cumpărat, prăpastia pedepselor, întunericul în care nu răzbate nici o lumină, întunecimea din afara, viermele otrăvit, lanțurile ce nu se pot sfărâma, scrâșnirea dinților, gemetele neîntrerupte…

Judecătorul care va judeca atunci n-are trebuință nici de învinuitori, nici de martori, nici de arătări, nici de dovezi; el aduce la lumină, sub privirea păcătoșilor, toate lucrurile, așa cum au fost săvârșite. Atunci nu va fi nimeni care să apere pe cel învinuit şi să-l smulgă de la pedeapsă, nici tata, nici fiu, nici fiica, nici mama, nici ruda, nici vecin, nici prieten, nici apărător.

Netrebnice darurile de bani, atotputernicia bogăției, slava puterii. Totul va fi împrăștiat ca pulberea scuturată de pe talpă. Singur, judecat potrivit faptelor, omul va aștepta hotărârea de iertare sau de osândire.

Nimeni atunci nu va fi judecat pentru păcatele altuia, ci fiecare pentru ale sale. Adunați toate aceste priveliști, stârniți în voi temerea de judecata, faceți din ea un zăgaz împotriva mâhnirilor diavolești care-s ruina sufletului.

Sf. Ioan Gură de Aur
/ioanguradeaur.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.