Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Foloasele şi vredniciile iertării

noiembrie 26, 2018 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Ioan Gura de Aur

Gândiți-vă la toate greșelile de care aveți a da socoteala – şi, mai ales, să uitați nedreptățile săvârșite de alții vouă, iertați pe cei care v-au jignit, ca să aveți dreptul ca înșivă să fiţi iertați – şi să câștigați, astfel, o ușurare a necazurilor voastre.

Grecii, fără vreo mare nădejde, dădură adesea, cu privire la acestea, dovezi de înțelepciune. Şi voi, care trebuie până la urmă, să părăsiți lumea aceasta, cu atât de măreţe nădejdi, nu veți face-o – sau stați la cumpăna?

Ceea ce se rezolvă de la sine, nu vă arogați şi respectați astfel legea dumnezeiască – şi, mai degrabă, lăsați să vi se stingă patima fără răsplată pentru voi, în loc de a merita o răsplată?

Dacă lucrarea vremii va șterge ranchiuna, de aici nu puteți trage nici un folos. Veți zice că aducerea aminte a jignirii vă înflăcărează mânia? Aduceți-vă aminte de tot binele pe care cel ce v-a jignit a putut să-l săvârșească faţă de voi, cum şi de tot răul pe care l-ați făcut altora.

V-a vorbit de rău, v-a acoperit de rușine? Aduceți-vă aminte de ceea ce şi voi aţi zis de alţii. Aşa că, vă întreb, cum veţi căpăta iertare, când voi n-o dați altora? N-ați zis nimic de rău? Dar ați auzit de atâtea ori mulțime de bârfe şi le-ați primit, şi aceasta este, desigur, o vinovăție.

Vreți să știți ce mare bine este uitarea jignirilor şi ce plăcut este aceasta Domnului, mai presus de toate? El pedepsește chiar pe acei care se bucură de dreapta pedeapsă. Așadar, nu se cade să calcăm în picioare nici pe cei pedepsiți de Dumnezeu şi nici pe cei care ne-au jignit!…

Se arată aici duhul milei, ceea ce place lui Dumnezeu mai mult ca orice. Nimic nu hrăneşte mai bine mila, ca iertarea jignirilor.

Celui ce a jignit, de asemenea Dumnezeu i-a arătat ce are de făcut. I-a poruncit să caute de îndată pe cel pe care l-a jignit, să părăsească chiar altarul ca să-l afle şi să nu se reîntoarcă la masa jertfei decât după ce s-a împăcat cu acela.

Dar acesta nu-i temei ca să așteptați să vină el, căci de faceţi așa, ați pierdut tot. Numai dacă ieșiți să-l întâmpinați, Dumnezeu va pune înainte o răsplată nespusă.

Dacă vă împăcați cu cel ce v-a jignit numai fiindcă el vine spre voi, nu porunca dumnezeiască este aceea care a statornicit din nou prietenia, ci numai gestul celuilalt. Așa că veți rămâne fără cununa – iar premiul alergării se duce la el.

Sfântul Ioan Gură de Aur
http://www.ioanguradeaur.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.