Umilinţă făţarnică
aprilie 6, 2017 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Ioan Gura de Aur
Chiar de vă veţi umili, dar de nu veţi suferi să v-o zică alţii, aceasta nu-i umilinţă, nu mai e mărturisirea greşelilor, ci e numai arătare şi slava zădarnică.
Cum? Arătare este a te chema păcătos? Da, căci în felul acesta, ne clădim pe nedrept un renume de umilinţă, suntem lăudaţi, suntem preţuiţi, în loc ca, din pricina unei purtări potrivnice, să fim dispreţuiţi, aşa că lucrăm pentru slavă.
Ce înseamnă a fi umil?
A primi ocările altuia, a recunoaşte greşelile, a suferi să fim vorbiţi de rău. Iar în purtarea aceasta, afară de umilinţă, vom afla şi nobleţe.
Căci iată: acum ne facem pe noi înşine păcătoşi, nedemni, şi alte multe învinuiri de acestea, dar dacă altcineva ni le spune, iată-ne nemulţumiţi şi mânioşi. Băgaţi de seamă, nu este aşa, că la aceasta întâmplare, nu-i nici marturisire adevărată şi nici nobleţe?
Ziceţi că sunteţi aşa şi aşa, nu vă supăraţi, dacă şi alţii zic şi vă vorbesc de rău – căci atunci ei sunt acei care loruşi îşi aduc osândă – şi aşa vă duc pe căile înţelepciunii. Ascultaţi ce zice preafericitul David, când Samuel îl blestema: „Lăsaţi-l, Domnul este acela care l-a însărcinat a face aşa, ca să mi se vădească umilinţa – şi Domnul, în schimbul acestor blesteme pe care mi le dă azi, îmi va dărui bine”.
Voi, care ziceţi de rău de voi înşivă până la trufie, intraţi în mânie de îndată ce alţii nu vă aduc laudele de care vă socotiţi îndreptăţiţi. Vedeţi cât de mult vă lipseşte cumpătarea în treburile cele de seamă? Din dorinţa altor laude depărtăm laudele, ca altele mai mari să capătăm. Depărtând lauda, vrem s-o mărim, în toate acestea nu urmărim decât slava şi nu adevărul. Aşa că zădarnica-i purtarea noastră – şi nu duce la nimic.
Sf. Ioan Gură de Aur
/ioanguradeaur.ro/
Lasa un comentariu
Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.
Trebuie sa fii logat pentru a comenta.