Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Despre trufie

decembrie 21, 2016 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Ioan Gura de Aur

Cum putem limita trufia? Aprofundând cunoaşterea lui Dumnezeu. Dacă trufia vine din necunoaşterea lui Dumnezeu, cunoaşterea lui Dumnezeu o va alunga.

Gândiţi-vă la gheena, gândiţi-vă la toate greşelile care cheamă pedeapsa dumnezeiască… Toate acestea curând vă vor smeri duhul. Nu puteţi aşa? Nu aveţi tăria?

Priviţi lucrurile lumii acesteia, firea omenească, nimicnicia omului. Când vedeţi pe drum un alai de mort, orfani care plâng, o văduvă care se tânguie, suflete întristate, cugetaţi că bucuriile omeneşti sunt o zădărnicie, că nu fac nici cât o umbră, nici cât un vis.

Gândiţi-vă la bogăţii care au murit ca şi ceilalţi, priviţi aşezările celor mari, oameni vestiţi, care au fost şterse de pe faţa pământului, gândiţi-vă cât de puternici erau stapânii lor, iar acum din toţi n-a rămas nici chiar aducerea-aminte.

În fiecare zi, dacă vreţi, puteţi sesiza o asemenea învăţătură. Nu se petrec acestea zilnic? Treburile omeneşti nu sunt ele, oare, ca luate de-o roată?

Citiţi, de vreţi. Scripturile… Dacă admiraţi operele filosofice, cercetaţi-le… Asemenea, poeţii, oratorii, istoricii… Pretutindeni veţi găsi, dacă doriţi, multe dovezi. Dacă acestea nu vă sunt pe plac, cugetaţi la firea voastră înşivă, la obârşia şi la sfârşitul ei. Nu eşti tu mai slab decât fiarele sălbatice? Ce zici? Că le întreci cu mintea? Dar minte nu ai, căci trufia e semn că ea-ţi lipseşte. Cu ce te mândreşti, te rog? Cu puterea ta trupească? Aici animalele au întâietatea, iar puterea aceasta o au şi hoţii, tâlharii, ucigaşii. Inteligenţa ta? Dar nu-i deloc lucru inteligent să ai despre tine o părere prea bună. Aceasta, mai ales, te lipseşte de inteligenţă.

Să lepădăm, aşadar, trufia noastră… Să fim umili, smeriţi şi să păstrăm măsura…

Sfântul Ioan Gură de Aur

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul