Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Steagurile Ţării Moldovei din perioada domniei lui Ştefan cel Mare şi Sfînt

august 25, 2011 Categoria: Articole, Istoria Bisericii

Steagul Moldovei din perioada domniei lui Ştefan cel Mare era roşu, avînd capul de bour cu stea între coarne şi fiind flancat de soare şi lună. Din această perioadă (mai precis 1488) datează şi imaginea steagului domnesc al lui Ştefan în gravura lui I. Kukullo redînd bătălia de la Baia din 1467: flamură lungă şi îngustă, încărcată cu benzi verticale paralele cu hampa (fasciile stemei de familie) şi stema Moldovei (capul de bour) în jumătatea dinspre hampă.În anul 1500 Ştefan cel Mare a dăruit mănăstirii Zografu din Sfîntul Munte Athos două steaguri, care figurează mai jos.

Fundalul primului drapel era de culoare roşie (între timp steagul a fost recondiţionat şi aplicat pe o stofă de catifea de culoare vişinie), măsurînd 1,2 × 0,9 metri. Faţa steagului îl prezintă pe Sfîntul Gheorghe străpungînd balaurul. Icoana Sfîntului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase albă, verde şi roşie. Sfîntul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgînd spada din teacă cu stînga în timp ce cu dreapta trage de gardă, şi zdrobind sub picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăceşte pe sub tron. Doi îngeri coborînd din cer îi aduc, cel de la dextra o sabie, iar cel de la senestra un scut încrustat cu pietre scumpe, şi-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită şi ea cu două rînduri de pietre scumpe. În jurul capului sfîntului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă: „Sfîntul Gheorghe din Capadocia”. Steagul este încadrat pe margini cu următoarea înscripţie slavonească în litere de aur (galben): „O, îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.


Al doilea steag, de forma prapurilor bisericeşti, are în lungime un metru, şi aproximativ tot atîta în lăţime. În partea de jos se prelungeşte cu trei colţuri. Cîmpul pînzei este din atlas roşu. Pe faţa steagului este reprezentat Sfîntul Gheorghe, călare pe un cal alb, omorînd cu suliţa balaurul. Icoana sfîntului este bogat lucrată cu fir de argint, aur şi mătase albă, roşie şi verde. Mantia sfîntului este roşie. Icoana este încadrată cu litere de aur în limba slavonească: „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi săraci folositor, neputincioşilor doctor, împăraţilor ajutor, purtătorilor de biruinţă mare mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mîntuiască sufletele noastre”. Pe cealaltă faţă este reprezentată scena botezului Domnului, încadrată de o altă inscripţie în slavonă.


/ro.wikipedia.org/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.