Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Preacuviosului părintelui nostru Agapit, episcopul cetăţii Sinau, mărturisitorul şi făcătorul de minuni

martie 2, 2007 Categoria: Calendar

martie 2, 2021

Acest sfînt a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian şi era de fel din Capadocia, fiu de părinţi creştini. Pe cînd era încă tînăr cu vîrsta, s-a dus la mănăstirea de acolo, în care se afla ca la o mie de monahi. De la aceia culegînd felurite bunătăţi, precum strînge albina din felurite flori, a ajuns un încercat lucrător al poruncilor Domnului, şi şi-a topit trupul cu postul şi cu privegherea şi cu înfrînarea de la toate. Pentru aceasta era iubit şi admirat de toţi. El s-a arătat folositor în ascultările fraţilor mănăstirii, şi pe toţi monahii îi socotea şi îi numea stăpîni ai săi. Pentru aceasta s-a învrednicit a lua de la Dumnezeu darul minunilor. El vindeca nu numai bolile oamenilor, ci şi ale animalelor.

Împăratul Liciniu, aflînd despre el că este tare la trup, l-a luat şi fără voie l-a încorporat în oastea lui. Dar sfîntul şi acolo aflîndu-se, nu a părăsit nevoinţele sale pustniceşti; căci şi ostăşeştile slujbe fără zăbavă le împlinea şi obişnuitele pustniceşti osteneli urma. Iar în vremea aceea fiind chinuiţi cumplit pentru credinţa în Hristos, Victorin şi Dorotei, Teodul şi Agripa, bunii biruitori mucenici şi alţii mai mulţi, fericitul acesta Agapit a voit să fie şi el părtaş cu aceia. Dar aceia săvîrşindu-se în Hristos prin sabie, sfîntul Agapit, fiind doar rănit de o suliţă, a scăpat, poate spre mîntuirea mai multora fiind păzit. După ce a murit Liciniu, şi cîrmele ocîrmuirii împărăţiei romanilor le-a luat marele Constantin, s-a întîmplat următorul lucru.

O slugă vrednică a împăratului a fost cuprins de un duh necurat şi chema numele sfîntului Agapit. Împăratul a adus pe sfînt la palat şi, îndată ce acesta a făcut rugăciune, a izgonit duhul necurat, iar sluga a dobîndit vindecare. Sfîntul n-a cerut alt dar de la împărat, decît să fie slobozit din oştire şi să se ducã la dorita lui linişte, iar împăratul i-a împlinit dorinţa. Şi întorcîndu-se sfîntul la liniştea sa, episcopul cetăţii Sinau a trimis de l-a chemat la sine şi l-a hirotonit preot; şi nu după multă vreme, mutîndu-se episcopul din viaţă, sfîntul Agapit, din voinţă dumnezeiască şi cu alegerea preoţilor şi a întregului popor, a fost făcut episcop al cetăţii Sinau. Şi îndată ce a fost făcut arhiereu, sfîntul a făcut şi mai mari minuni, învrednicindu-se şi de dar proorocesc. Dar nu putem să pomenim aici proorocirile şi marile faceri de minuni ale sfîntului. Deci, bine şi în chip plăcut lui Dumnezeu vieţuind, şi plin de zile făcîndu-se, s-a odihnit în Domnul.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Cosma de Iahroma.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.