Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Preacuviosul Părintele nostru Isaac Sirul, episcop de Ninive

februarie 10, 2007 Categoria: Calendar

februarie 10, 2020

Preacuviosul Părintele nostru Isaac SirulSfîntul Isaac Sirul, episcop de Ninive, a trăit în secolul al şaselea. El şi fratele său au intrat în mănăstirea ascetului Matei lîngă Ninive şi au primit tunsoarea monahală. Învăţătura sa, virtuţile şi modul de viaţă ascetic au atras atenţia fraţilor şi aceştia i-au propus să conducă treburile mănăstirii. Sfîntul Isaac nu voia o asemenea povară asupra lui, preferînd să trăiască în singurătate, de aceea a părăsit mănăstirea pentru a vieţui în pustiu.

Fratele său a insistat de mai multe ori pe lîngă el să se întoarcă la mănăstire dar nu a acceptat. Cu toate acestea, cînd renumele sfinţeniei vieţii sale s-a răspîndit, a fost făcut Episcop de Ninive. Văzînd cruzimea şi neascultarea locuitorilor cetăţii, sfîntul a simţit că era peste puterile lui să le fie conducător şi cu atît mai mult plîngea de dorul singurătăţii. Odată, doi creştini au venit la el, cerîndu-i să le judece o pricină. Unul confirma că datora bani celuilalt, dar cerea să i se mai dea puţin răgaz. Cel care îl împrumutase îl ameninţa că îl va duce la judecată pentru a-l forţa să plătească. Sfîntul Isaac, cu un citat din Evanghelie, îi ceru să fie milos şi să îi mai lase datornicului ceva timp pînă să plătească. Omul îi spuse : „Mai lasă-mă cu Evanghelia ta!”. Sfîntul Isaac îi răspunse : „Dacă nu te supui poruncilor Domnului din Evanghelie, ce mai vrei de la mine?” După numai cinci luni ca Episcop, Sfîntul Isaac s-a retras din funcţie şi a plecat în munţi să trăiască împreună cu pustnicii. Mai tîrziu, s-a dus la mănăstirea din Rabban Shabur, unde a trăit pînă la moarte, ajungînd la un înalt nivel de desăvîrşire spirituală.

De la începutul secolului al optulea şi pînă la începutul secolului al optsprezecelea, în Europa nu s-a ştiut nimic despre Sfîntul Isaac Sirul, cu excepţia numelui său şi a lucrărilor sale.

Abia în 1719 o biografie a sfîntului a fost publicată la Roma, alcătuită de un autor arab anonim. În 1896, mai multe informaţii despre Sfîntul Isaac au fost date la iveală. Învăţatul soteriolog francez, abatele Chabot, a publicat mai multe lucrări din secolul al optulea despre istoria Siriei scrise de Iezudena, episcop de Barsa, unde a fost găsită istoria Sfîntului Isaac Sirul.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Teodosie de Totemsk.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul