Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Sfanta Xenia de Sankt-Petersburg, nebuna întru Hristos

februarie 6, 2007 Categoria: Calendar

februarie 6, 2021

Sfanta Xenia de Sankt-PetersburgSfînta Xenia a trăit în al 18-lea secol, dar este cunoscut relativ puţin despre ea sau familia sa. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ei în Petersburg, în timpul domniei împărăteselor Elizabeta şi Ecaterina a doua.

Xenia Grigorievna Petrova a fost soţia unui ofiţer de armată, Andrei Fedeorovici Petrov. Ea a devenit văduvă la vîrsta de 26 de ani cînd soţul său a murit brusc, la o petrecere. Ea a plîns moartea soţului ei, şi în special pentru că el a murit fără spovedanie şi împărtăşanie. Din acel moment, Xenia şi-a pierdut interesul pentru lucrurile lumeşti şi a urmat calea grea a nebuniei pentru Hristos. Sursa acestui mod ciudat de viaţă poate fi găsită în prima Epistolă către Corinteni (I Cor. 1, 18-24, I Cor. 2, 14, I Cor. 3,18-19).

Ea a început să îmbrace hainele soţului ei şi să insiste să fie numită Andrei Feodorovici. Ea le-a spus oamenilor că ea a murit, nu soţul ei. Într-un anumit fel, aceasta era adevărat. A abandonat felul ei de viaţă anterior şi a trăit o renaştere spirituală. Cînd a dăruit altora casa şi tot ceea ce avea, rudele sale s-au plîns autorităţilor. După ce au vorbit cu Xenia, autorităţile au fost convinse că ea e în posesia facultăţilor sale mintale şi că avea dreptul să dea tot ce avea în ce mod dorea. În curînd, ea nu a mai avut nimic pentru ea, aşa că a început să se plimbe prin zona săracă a Petersburgului, fără un loc unde să îşi culce capul. Ea a refuzat orice ajutor de la rudele sale, fericită să fie liberă de orice legături cu lumea.

Cînd uniforma roşie şi verde a soţului ei s-a învechit, ea a continuat să se îmbrace în zdrenţe de aceleaşi culori. După un timp, Sfînta Xenia a părăsit Petersburgul pentru 8 ani. Se crede că a fost în pelerinaj la locurile sfinte din întreaga Rusie. Se poate ca ea să fi vizitat pe Sfîntul Teodor de Sanaxar (19 februarie), de asemenea militar. Viaţa lui s-a schimbat dramatic după ce un tînăr ofiţer a murit în timpul unei petreceri, la băut. Poate că acest ofiţer a fost soţul Sfintei Xenia. În orice caz, ea îl ştia pe Sfîntul Teodor şi a avut de cîştigat în urma sfaturilor sale.

Sfînta Xenia s-a întors pînă la urmă în Petersburg unde îşi băteau joc de ea şi o insultau pentru comportamentul ei straniu. Cînd accepta bani de la oameni, primea doar monede mici, pe care le folosea să ii ajute pe săraci. Îşi petrecea nopţile în rugăciuni, fără să doarmă, pe un cîmp din apropierea oraşului.

În curînd, virtutea sa şi darurile sale au început să fie observate. Ea a prezis evenimente viitoare care urmau sa afecteze cetăţenii Petersburgului şi chiar familia regală. Împotriva voii ei, ea a început să fie cunoscută ca cineva plăcut lui Dumnezeu. Oamenii considerau vizitele ei în casele sau căminele lor ca mari binecuvîntări.

Sfînta Xenia a trăit cam 45 de ani după moartea soţului ei, şi a plecat la Domnului la vîrsta de 71 de ani. Data exactă şi împrejurările nu sunt cunoscute, dar se crede că a avut loc pe la sfîrşitul secolului 18. A fost înmormîntată în cimitirul Smolensk.

Prin anii 1820, oamenii făceau pelerinaj la mormîntul ei, să se roage pentru sufletul ei şi să o roage să se roage lui Dumnezeu pentru noi. Atît de mulţi vizitatori luau pămînt din mormîntul ei, încît trebuia să fie înlocuit în fiecare an. Mai tîrziu a fost construită o capelă pe mormîntul ei.

Cei care îşi îndreaptă rugăciunile către Sfînta Xenia, primesc vindecare din bolile lor şi eliberare de probleme. Este de asemenea cunoscută pentru ajutorarea celor care îşi caută de lucru.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.