Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Comunicatul Sinaxei Intâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Chambésy, 21-28 ianuarie 2016

ianuarie 28, 2016 Categoria: Stiri

La invitația Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la Chambesy, a avut loc Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy – Geneva, 21-28 ianuarie 2016.

Au participat urmatorii Primati:

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu
Patriarhul Teodor al Alexandriei
Patriarhul Teofil al Ierusalimului
Patriarhul Kirill al Moscovei
Patriarhul Irineu al Serbiei
Patriarhul Daniel al României
Patriarhul Neofit al Bulgariei
Patriarhul Ilia al Georgiei
Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului
Arhiepiscopul Anastasios al Albaniei
Arhiepiscopul Rastislav al Cehiei și Slovaciei

Următorii Primati nu au putut participa: Preafericirile lor Patriarhul Ioan X al Antiohiei si Mitropolitul Sava al Varșoviei și al Intregii Polonii, din motive de sănătate, iar Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Intregii Grecii, din motive personale. Cu toate acestea, toti trei au fost reprezentati de delegații oficiale ale Bisericilor proprii.

Primatii Bisericilor Ortodoxe s-au întâlnit pentru a finaliza textele destinate Sfântului și Marelui Sinod. Ca parte a Sinaxei, duminica, 24 ianuarie, a fost oficiata Sfânta Liturghie în Biserica Stavropighie Sfantul Pavel. Au participat la Liturghie Patriarhul Ecumenic, care a prezidat-o, Preafericirile lor și șefii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe, cu excepția șefului delegației Patriarhiei Antiohiei.

În timpul Sinaxei, ale cărei sesiuni s-au desfasurat în duhul apostolic, al „pastrarii adevărului, în iubire” (Efeseni 4:15), în armonie și înțelegere, Primatii si-au afirmat decizia lor de a convoca Sfântul și Marele Sinod. Acesta va avea loc la Academia Ortodoxă din Creta, in perioada 16-27 iunie 2016 .

În acest sens, Primatii invoca, in umilință, harul și binecuvântarea Sfintei Treimi și, cu nerăbdare, invita la rugăciune pleroma Bisericii, clericii si laicii, pe perioada care care a mai ramas pana la Marele si Sfantul Sinod, și în timpul acestuia.

Temele aprobate oficial pentru examinare și adoptare, de către Marele si Sfantul Sinod sunt: ​​Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, diaspora ortodoxă, autonomia și modalitatea de proclamare a acesteia, Taina Cununiei și impedimente, importanța postirii și aplicarea postului astazi, precum și relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine.

Prin decizia Primatilor, toate documentele aprobate vor fi publicate.
De asemenea, Primatii au discutat și definit înființarea unui secretariat pan-ortodox, regulamentul intern al Sinodului, participarea observatorilor non-ortodocsi la sesiunile de deschidere si de inchidere, precum și costurile bugetare ale Sinodului.

În plus, Primatii si-au exprimat sprijinul pentru creștinii persecutați în Orientul Mijlociu și preocuparea constantă pentru cei doi mitropoliți, Paul Yazigi din Patriarhia Antiohiei si Gregorios Yohanna Ibrahim din Arhiepiscopia siriacă, răpiți.

Discuțiile Sinaxei s-au incheiat miercuri, 27 ianuarie 2016, cu discursul de încheiere al Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Semnat la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice
Chambésy-Geneva, 27 ian 2016
Secretariatul Sfintei Sinaxe

Lăcaşuri Ortodoxe
/lonews.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul