Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:În Rusia a fost omorât preotul Pavel Adelheim

august 6, 2013 Categoria: Stiri

În seara de 5 august 2013 în oraşul Pskov a fost ucis protoiereul Pavel Adelheim. Corpul preotului având mai multe răni de cuţit a fost descoperit luni, aproximativ la orele 20.00, în casa acestuia din strada Krasnogorskaea, alături de biserica „Sfinţii Constantin şi Elena”. Suspectul a fost reţinut. Potrivit martorilor interogaţi de anchetatorul Anton Dobrohotov, în timpul operaţiunii de reţinere presupusul asasin cu numele Celinţev (născut în 1986) striga că diavolul i-a cerut să-l omoare pe părintele Pavel.

Comitetul de anchetă al Rusiei a intentat un dosar penal pe acest caz. Potrivit unor informaţii preliminare, părintele Pavel a fost omorât de un tânăr bolnav psihic cu numele Celinţev, care a locuit în casa slujitorului bisericii trei zile. La rugămintea unei cunoscute, părintele l-a găzduit pe presupusul ucigaş în casa sa având intenţia de a-l consilia şi a-l îndruma pe calea mântuirii. În momentul reţinerii bănuitul „şi-a cauzat răni de cuţit şi a fost spitalizat”, se spune în comunicatul organului de anchetă.

Şeful serviciului de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, diaconul Alexandru Volkov a declarat că protoiereul Pavel Adelgheim „reeşind din informaţiile pe care le avem la dispoziţie acum, a devenit victimă a îndeplinirii misiunii şi datoriei pastorale care cere să sari în ajutor oricărui om”.

„Preafericitul Patriarh Chiril este îndurerat de moartea tragică a părintelui Pavel Adelheim şi se roagă pentru odihna sufletului lui”, – a comunicat părintele Alexandru.

Bibleistul Andrei Desniţki a declarat pentru Gazeta.ru că părintele Pavel Adelheim a fost în ultimul timp „un om foarte cunoscut şi foarte incomod”. „Părintele Pavel Odelheim întotdeauna a fost o persoană cu convingeri şi el întotdeauna exprima aceste convingeri. Cum a fost în tinereţe aşa a rămas până la sfârşit. Nu ştiu dacă au mai rămas la noi preoţi, care să-şi permită să vorbeacă cu atâta libertate”, a menţionat Desniţki pentru publicaţia rusă.

Potrivit bibleistului, principala lucrare a părintelui Pavel Adelheim este cartea „Dogma despre Biserică în canoane şi în practică” în care abordeză o problemă importantă pentru biserica contemporană, existenţa verticalei puterii în biserică şi dezacordul acesteia cu canoanele bisericeşti. „În această carte el a prezentat punctul lui de vedere despre comunitatea religioasă ca şi fundament pe care se construieşte Biserica, unde nu există egalitate ca şi în procedura democratică de votare, dar există principiul sobornicităţii, care presupune inclusiv că nimeni nu este de prisos şi nimeni nu poate fi respins – explică Andrei Desniţki. – Cu toate acestea părintele Pavel nu a fost un reformator. El a fost un om care mărturisea despre experienţa sa şi invita la dialog. Dar dialogul aşa şi nu a început.”

www.1tv.ru menţionează că viaţa protoiereului Pavel a decurs în smerenie şi luptă. S-a născut în 1938, familia i-a fost deportată. Primi ani de viaţă i-a petrecut în orfelinat. După o vreme de la arestarea mamei sale, a mers în locul ei de exil, în Kazahstan. Mai târziu a fost exclus din Academia teologică, dar el totuşi a terminat studiile. Pervâi Canal notează, de asemenea, că în anul 2003, asupra părintelui Pavel Adelheim a fost comisă o tentativă de omor, sfinţia sa fiind victima unui accident rutier cauzat, potrivit experţilor, de faptul că mecanismul de rulare al automobilului cu care se deplasa a fost deteriorat intenţionat de cineva.

www.lacasuriortodoxe.ro
scrie că părintele Pavel, care abia împlinise varsta de 75 de ani, pe 1 august, provenea dintr-o familie germana din Rusia. Bunicul său, un industriaş, a fost împuşcat în anul 1938, iar tatăl său în 1942. A fost ucenic în Lavra Kievului şi a studiat la seminarul din Kiev, dar a fost exclus din motive politice. A devenit preot dupa ce a terminat seminarul la Moscova, primind o biserica în Kagan, Uzbekistan, în 1964. A reuşit să construiască o nouă biserică pentru parohie, dar a fost arestat în anul 1969 şi condamnat la trei ani de detenţie pentru „calomnie la adresa puterii sovietice”.

Pavel Adelheim a părăsit tabăra de detentie, în anul 1972, cu un picior de lemn, în urma unui accident. Ataşat, din 1976, al Eparhiei de Pskov, căsătorit, cu trei copii, Pr. Pavel a fost paroh a două parohii, unde a organizat o scoala de cor şi un orfelinat pentru copiii cu handicap.

Igor Pînzaru

/ioanatan.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.