Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Adresarea Preafericitului Patriarh Chiril cu ocazia evenimentelor tragice în Siria

iunie 27, 2013 Categoria: Stiri

Preasfinţiţi arhipăstori, preacinstiţi părinţi, dragi fraţi şi surori!

Pe parcursul a circa doi ani în Siria continuă acţiunile militare. În tot acest timp în ţară au murit zeci de mii de oameni, printre care sunt mulţi bătrâni, femei şi copii – cetăţeni paşnici.

O parte considerabilă a poporului sirian o alcătuiesc ortodocşii: în oraşul Damasc se află centrul uneia din cele mai vechi Patriarhii ortodoxe – a Antiohiei. Actualmente pe străzile acestui oraş, care ţin minte pe apostolul Pavel, jertfele şi trudele sfinţilor din vechime, se varsă sânge omenesc. Pe acest pământ biblic, unde umăr la umăr în pace şi concordie au locuit ortodocşi şi musulmani, astăzi sunt batjocorite relicvele sfinte, sunt devastate bisericile, creştinii sunt alungaţi din casele lor, sunt prigoniţi, iar deseori sunt torturaţi şi ucişi.

Casele sunt distruse, infrastructura este nimicită, nu ajung alimente şi medicamente, multe persoane şi-au pierdut acoperişul de asupra capului. Cineva a plecat la rude, cineva şi-a găsit azil în locuri special amenajate, iar cineva a fost nevoit să fugă în ţările vecine, unde deseori nimeni nu-i aşteaptă.

Poporul nostru a trecut prin ceva asemănător cu puţin timp în urmă. În anii revoluţiei, ai războiului civil şi ai prigoanelor asupra Bisericii mii de conaţionali de ai noştri au fost nimiciţi. Printre ei au fost mulţi ierarhi, preoţi, monahi şi mireni. Noi ne închinăm în faţa jertfei noilor mucenici şi mărturisitori ai Rusiei. Cu toate acestea noi nu trebuie să privim cu indiferenţă la faptul cum în ziua de azi se varsă sânge nevinovat.

Noi nu putem opri acest război, dar putem să ne rugăm cu osârdie pentru încetarea lui câr mai grabnică şi să acordăm ajutor persoanelor în suferinţă, inclusiv şi fraţilor noştri creştini.

Domnul Iisus Hristos în pilda despre samarineanul milostiv (Lc. 10:29-37) a arătat clar pe cine trebuie să-l considerăm apropiatul nostru. Chiar dacă acea persoană este de o altă concepţie, de o altă credinţă, care locuieşte în alt loc. Doar aşa a fost pentru samarineanul milostiv omul, care a avut de suferit de pe urma tâlharilor.

Vă rog să urmaţi chemării lui Hristos şi să acordaţi ajutori apropiaţilor, adică acelor care acum au deosebită nevoie de susţinere şi compătimire.

Cu acest scop binecuvântez în duminica apropiată în toate sfintele locaşuri ale Bisericii Ortodoxe Ruse să fie organizată colectarea mijloacelor pentru acordarea ajutorului sinistraţilor în Siria. Mijloacele băneşti, colectate în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Ruse vor fi virate pe conturile Departamentului Sinodal pentru caritatea bisericească şi slujirea socială, căruia îi este însărcinată coordonarea colectării mijloacelor. După terminarea colectării general-bisericeşti mijloacele vor fi transmise Patriarhiei Antiohiei.

Mă rog pentru încetarea vărsărilor de sânge şi pentru instaurarea păcii pe pământul Siriei şi nădăjduiesc că jertfele voastre vor fi plăcute în faţa lui Dumnezeu.

+CHIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ŞI AL ÎNTREGII RUSII
/patriarchia.ru/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.