Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:PF Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a trecut la Domnul

noiembrie 6, 2012 Categoria: Stiri

Preafericitul Părinte Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a trecut la cele veşnice în această dimineaţă la orele 04:00 în spitalul Lozeneţ din Sofia unde fusese internat în vederea efectuării unui tratament de durată. Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxă a Bulgariei din anul 1971, iar pe 29 octombrie 2012 a împlinit vârsta de 98 de ani.

Preafericitul Părinte Maxim s-a născut pe 29 octombrie 1914 în satul Oreshak, districtul Loveci. El a fost botezat cu numele de Marin Naidenov Minkov. A devenit frate de mănăstire la Mănăstirea Troyan şi apoi a studiat teologia ortodoxă la Universitatea din Sofia. A fost hirotonit Arhiereu în 1941, este numit secretarul general al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare în anul 1955, iar la 30 decembrie 1956 devine Episcop titular de Branitsa.

La 30 octombrie 1960 a fost ales Mitropolit de Loveci. După trecerea la cele veşnice a Patriarhului Kiril în data de 7 martie 1971 Preafericitul Maxim a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei la data de 4 iulie 1971.

Veşnica lui pomenire!


Preacisntitului cler și drept-măritorului popor al Bulgariei,

Iubiți întru Hristos frați și surori, cu neasemuită tristețe am aflat de trecerea la cele veșnice a Preaferiricitului Patriarh Maxim – luminător viu și stâlp de nădejde al credinței pentru Biserica Bulgară și bun exemplu pentru celelalte Biserici-surori.

Am reușit să-l cunoaștem pe vrednicul de pomenire Întâsitătător ca pe un păstor drept și cumpătat, care încercat de timp și de ispite a rămas neclintit în misiunea sa de îndrumare a unui popor binecunoscut pentru credincioșia lui.

Astăzi, în zi de doliu, plecăm și noi frunțile, rugându-ne în fața Bunului Dumnezeu pentru odihna Preafericirii Sale, care și-a dus crucea aici pe pământ cu o smerenie și o abnegație demne de admirație. Iar pentru fiii și fiicele Bisericii Ortodoxe Bulgare ne rugăm să aibă înțelepciune și putere ca să continue drumul și lucrarea Patriarhului Maxim, întru biruința credinței și mântuirea sufletelor.

Cu regrete și dragoste frățească,

+ VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul