Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:A trecut la cele veşnice Schiarhimandritul IOV (Plăcintă) de la Mănăstirea Vărzăreşti

octombrie 18, 2012 Categoria: Stiri

MESAJUL DE CONDOLEANȚE AL PREA SFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI, ADRESAT OBȘTII MONAHALE A MĂNĂSTIRII „NAȘTEREA MAICII DOMNULUI”, VĂRZĂREȘTI, ÎN LEGĂTURĂ CU TRECEREA LA CELE VEȘNICE A SCHIARHIMANDRITULUI IOV (PLĂCINTĂ)

Îndurerată și întristată obște a mănăstirii “Nașterea Maicii Domnului”, Vărzărești,

Cu multă tristețe am primit vestea trecerii la cele veşnice a distinsului şi vrednicului de pomenire Schiarhimandrit IOV (Plăcintă).

Plecarea sa din această viață înseamnă o grea pierdere atât pentru noi, cât și pentru Sfânta Mănăstire, pentru credincioşii pe care i-a povățuit, dar şi pentru Biserica lui Hristos în care s-a ostenit.

Sunt cunoscute dăruirea şi spiritul pastoral-jertfelnic, dar și gospodăresc ale regretatului preacuviosului Schiarhimandrit IOV, care rămâne un exemplu prin modul în care a înţeles că slujirea lui Hristos trebuie însoţită de dăruirea de sine, de slujirea aproapelui şi de dragostea faţă de Biserica Sa.

Fiind alături de cei care l-au cunoscut și l-au prețuit, în acest ceas de vremelnică despărţire, rugăm pe Mântuitorul Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească cu drepţii sufletul preacuviosului Schiarhimandrit IOV, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar tuturor celor ce l-au iubit şi l-au preţuit să le dăruiască mângâiere şi întărire sufletească.

Veşnica lui pomenire, din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări,

+ PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI


Schiarhimandritul Iov (în lume Efrem Plăcintă) s-a născut pe data de 17 martie, anul 1928, în s.Opaci, r-ul Căuşeni, din părinţi pravoslavnici Ştefan şi Ecaterina. La Botez a primit numele Efrem, în cinstea Cuv.Efrem Sirul. În familie au fost cinci fraţi. La şcoala din sat a facut şapte clase.

În 1955 s-a casătorit, iar un an mai târziu merge să studieze teologia la seminarul din Odesa.

Pe data de 15 decembrie 1968 a fost hirotonit în treapta de diacon în mănăstirea “Adormirii Maicii Domnului” din Odesa, de către Arhiepiscopul SERGHIE, iar un an mai târziu, la 23 septembrie 1969, a fost hirotonit preot de către același Ierarh.

În 1970 este numit preot paroh în satul Cîrnăţeni, r-ul Căuşeni, tot atunci primind prima decorație, dreptul de a purta bederniță.

În 1975, prin decret Arhieresc, este numit preot paroh în satul Mingir, r-ul Hîncesti, anul 1975 aducându-i încă o decorație, crucea de aur. Pe data de 12 mai 1982 a fost ridicat în treapta de Protoiereu, iar în 1989 a fost numit preot slujitor în Sf.Mănăstire Japca.

În 1992 este numit preot slujitor în Sf.Mănăstire Suruceni.

În 1993 este tuns în monahism cu numele Serafim de catre Înalt Prea Sfinţitul VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, şi tot atunci decorat cu Crucea cu Pietre Scumpe.

În 1994 este transferat la mănăstirea Vărzăresti şi numit duhovnicul acestei mănăstiri.

În 2004 a fost ridicat în treapta de arhimandrit de către Înalt Prea Sfinţitul VLADIMIR, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove.

La 10 septembrie 2012 a fost tuns în shima mare cu numele Iov, în cinstea cuviosului Iov de la Poceaev, de către Prea Sfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni.

Părintele Schiarhimandrit IOV a fost pentru toți cei care l-au cunoscut un adevărat luminător și liman duhovnicesc. De-a lungul viețuirii sale, și-a păstrat neîntinată nevinovăția sufletească, fiind plin de darurile binecuvîntate ale Duhului Sfînt: înțelepciunea, evlavia, smerenia și dragostea de aproapele. Fiind el însuși smerit, îi îndruma și pe ceilalți dornici de mîntuire spre dobîndirea virtuții smereniei. În afară de obștea monahală, al cărui povățuitor duhovnicesc a fost de-a lungul vremii, Părintele Schiarhimandrit IOV a îndrumat pe calea mîntuirii numeroși credincioși din lume, primindu-i întotdeauna cu bucurie și dragoste.

A purtat cu rîvnă și mulțumire sufletească Crucea de păstor adevărat, slujind la Altarul Bisericii lui Hristos, arzînd ca o lumînare vie în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, l-au iubit și s-au împărtășit de binecuvîntările mult-iubitului părinte.

Slujba Sfintei Liturghii împreună cu slujba înmormântării precuviosului schiarhimandrit IOV, va avea loc sâmbătă, 20 octombrie, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, Vărzărești, și va fi săvârșită de către Prea Sfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu începere de la ora 8:45.

/episcopia-ungheni.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul

1 Comentariu
  1. vitalie octombrie 23, 2012 4:51 pm

    Sa mai dus la Domnul un mare povatuitor si intelept al neamului, i-mi pare rau ca nu-l mai avem printre noi,oare amai vin din urma oameni ca el?