Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Egumenul Efrem este întemniţat!

decembrie 27, 2011 Categoria: Efrem Vatopedinul, Stiri

În ziua de 23 decembrie 2011, Curtea de Apel a oraşului Atena a emis hotărârea conform căreia, pe numele Arhimandritului Efrem, Egumenul Sfintei Mănăstiri Vatoped, se emite un mandat de arestare preventivă, în vederea viitorului proces cu privire la schimburile imobiliare dintre mănăstire şi stat.

Este socanta decizia, avand in vedere ca detentia preventiva se aplica, de regula, persoanelor care sunt suspecte ca ar putea fugi sau ca ar putea comite infractiuni (ar constitui, adica, pericol social).

Gheronda Efrem a declarat ieri că “sunt monah şi mă voi preda justiţiei; nu-mi pare rău pentru mine, ci pentru cei care au fabricat această maşinaţie”.

Decizia de arest, este venita, asa cum observa si Arhiepiscopul Ieronim (intaistatatorul Bisericii Greciei) tocmai in ziua de Craciun, si a starnit dezaprobarea vehementa a staretilor din Muntele Athos, care au aratat ca asa ceva este fara precedent.

Sa fie oare un prim inceput al atacului asupra Bisericii, motivat de “criza economica”?

Mitropolitul Nectarie de Corfu crede ca persecutia staretului Erfem este o persecutie asupra Bisericii, aratand ca, in timp ce oficialii care au dus de rapa Grecia sunt liberi si nu ii deranjeaza nimeni, staretul, care s-a straduit sa prezerve proprietatile manastirii, este condamnat.

Arhim. Nectarie Moulatsioti este si mai direct, acuzand un atac al masoneriei si a altor forte ale intunericului asupra Bisericii, efectuata special in ajunul Craciunului, incercand sa tarasca in inchisoare staretul uneia din manastirile cele mai mari din Sfantul Munte si din lume. Arhimandritul face un apel la parintii athoniti pentru a reactiona in comun, considerand ca e doar inceputul unei campanii duse impotriva manastirilor. El aduce aminte, astfel, de o declaratie a ministrului de Finante, care ar pregati un urias control al averilor manastirilor din Muntele Athos. Arhimandritul se teme, astfel, ca va urma o perioada presiune si santaj asupra staretilor Athosului ca acestia sa lase femeile sa vizitezele Sfantul Munte.

„Simt o profundă mâhnire şi dezamăgire în faţa acestei hotărâri a justiţiei elene ca, în Ajunul Crăciunului, să aresteze un stareţ”, a menţionat între altele Înaltpreasfinţitul Mitropolit kir Athanasie, comentând decizia de arestare preventivă a Stareţului Efrem.

De asemenea, Mitropolitul Limasolului, referindu-se la personalitatea Stareţului a subliniat: „Stareţul Efrem s-a dăruit cu totul Bisericii şi slujirii poporului lui Dumnezeu”. „Justiţia se poartă cu el de zici că ar fi un răufăcător care pune în pericol Grecia! Carevasăzică, şi-au rezolvat celelalte probleme şi acum sunt puşi în pericol de Gheronda Efrem?”, s-a întrebat Mitropolitul Limasolului, kir Athanasie.

În alt punct, Mitropolitul Athanasie a menţionat că „decizia aceasta este foarte tristă…”. E de menţionat că vlădica Athanasie, în după-amiaza zilei de vineri a avut o convorbire telefonica cu Stareţul Efrem. „Stareţul Efrem este foarte liniştit şi s-a predat voii lui Dumnezeu! «Dacă Dumnezeu a îngăduit, fie binecuvântat», mi-a spus el…”, a adăugat vlădica Athanasie cu privire la convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Stareţul.

Încheind, Mitropolitul Limasolului a subliniat: „Pentru Gheronda Efrem, această încercare va fi o binecuvântare de la Dumnezeu şi începutul unui nou urcuş duhovnicesc…”. „Pentru ceilalţi, însă, nu ştiu ce va fi”, a arătat în acest sens Mitropolitul Athanasie.

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos
Nr. Φ.4/5/3069
Karyés 13 decembrie 2011 (stil vechi)

Către Preacuviosul Sfântul Egumen
Al Sfintei Mânăstiri Vatopaídi
Arhim. Efrem
Şi cinstitei obşti celei împreună cu el

“Prin prezenta,

Preacuvioşia noastră,

Vă îmbrăţisăm frăţeşte întru Domnul.

Cu multă tristeţe şi surprindere am luat cunoştinţă de emiterea mandatului de reţinere în vederea arestării Preacuvioşiei Voastre.

O durere adâncă ne pricinuieşte, precum întregii comunităţi aghiorite, emiterea precipitată şi trimiterea mandatului de reţinere în preziua luminatului praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, graba neexplicată şi mobilizarea unei puternice forţe poliţieneşti, precum şi trimiterea urgentă a procurorului, încălcându-se rânduielile aghiorite, pentru reţinerea Dumneavoastră, ca şi cum ar fi vorba de persoana unui răufăcător deosebit de periculos. Aceste acţiuni ofensează sentimentul religios al poporului credincios, al Preasfintei noastre Biserici şi a monahismului aghiorit.

Sfinţi părinţi şi fraţi, împreună luăm parte la durerea, la nemaiîntâlnita încercare şi la crucea pe care o ridicaţi în această sfântă zi, în care cu nedreptate este defăimat şi purtat în închisoare Părintele Vostru duhovnicesc, cunoscut din tinereţile sale pentru dragostea pentru Biserică şi monahism, pentru îndelungata slujire atât în Sfânta Voastră Mănăstire, cât şi, în general, în Sfântul Munte. Într-atât, încât prin persoana sa este lezată întreaga frăţie aghiorită.

Împreună părtaşi şi împreună pătimitori la această încercare a Voastră, ne exprimăm prin prezenta noastră scrisoare pecetluită de Sfânta Chinotită, întreaga susţinere a Sfintei Chinotite, înconjurându-l pe sfântul egumen cu neştirbită încredere, respect şi sincera noastră dragoste în Hristos.

Vă urăm din inimă ca Întruparea mântuitoare a Domnului nostru, prin mijlocirea Întâistătătoarei acestui loc, a Născătoarei de Dumnezeu, să Vă întărească, să Vă pună un sfârşit bun încercării acesteia şi să împrăştie adunările vrăjmaşului şi ale duşmanilor Bisericii.

Cu acestea, vă salutăm cu multă dragoste în Domnul şi iubire frăţească.

Adunaţi în sinaxă,
Toţi reprezentanţii şi mai marii celor 20 de Sfinte Mânăstiri ale Sfântului Munte Athos

“Dumnezeu de Sus

In inimi ne-a pus

Numai lacrimi grele (…)

Pentru osanditi

Ingerii grabiti

Nu aduc colinde (…)

Peste fericiri apuse

Tinde mana Ta, Iisuse!

Cei din inchisori,

Te asteapta-n zori,

Pieptul lor suspina,

Cei din inchisori,

Te asteapta-n zori,

Sa le-aduci lumina!”

(Ioan Ianolide – Intoarcerea la Hristos)

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul