Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:ASCOR colindă deţinuţii din Republica Moldova

decembrie 20, 2011 Categoria: Stiri

Duminică, 18 decembrie, deţinuţii din spitalul-penitenciar nr. 16 de lângă Chişinău au primit colindători. Aceştia au fost tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Chişinău.

Studenții au ales ca primă gazdă spitalul-penitenciar din comuna Pruncul, care nu a fost vizitat niciodată de colindători. Aceștia au susținut un scurt concert de colinde în paraclisul de pe teritoriul închisorii, care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

”Am mers la penitenciar să aducem bucuria Nașterii Domnului celor care se află acolo, dar și să le oferim deținuților posibilitatea să audă colinde nu doar la radio sau televizor, ci și în realitate. Totodată, i-am îndemnat să se pregătească cât de puțin sufletește să-L primească pe pruncul Hristos în sufletele lor.” A povestit părintele Viorel Cojocaru, care a făcut posibilă vizita studenților la spitalul-pușcărie. Deși are parohie în Chișinău, preotul are grijă și de paraclisul de la Pruncul, la care vine, în perioada postului Crăciunului, de două ori pe săptămână, pentru a-i spovedi și împărtăși pe doritori.

”Vizita la penitenciar a fost o experiență de neuitat. Acolo stau aceeași oameni ca și noi, însă care, pentru greutatea păcatului săvârșit, sunt pedepsiți aici, pe pământ. Îmi doresc să fi ajuns la suflete lor căldura colindelor, astfel încât să-L cunoască pe Dumnezeu și atunci când vor ieși la libertate, să aibă șansa să trăiască restul vieții împăcați cu Cerul.” a relatat Moraru Corina, una din studentele din ASCOR.

“ Limbajul verbal, perfect pentru transmiterea unor păreri şi chiar sentimente, totuşi e limitat în asemenea situaţii. Cum să transmit ce am simţit atunci când aceşti oameni ne priveau atât de fix încât am avut senzaţia că dacă ar fi fost surzi, ne-ar fi auzit cu ochii. Pare absurd dar spre deosebire de publicul obişnuit, aici nu s-a simţit indiferenţa, lehamitea, ironia sau alte vicii contemporane, fiece cuvânt era ca o picătură de apă în deşert. Când am ieşit de acolo, în special când am revenit în oraş am simţit o atmosferă mult mai rece, mai multă răutate… Am reuşit, nu fără emoţii, să dăm start acţiunilor de Crăciun, e un pas sigur pentru noi. Mulţumesc şi pe această cale Domnului şi părintelui Viorel Cojocaru pentru aceste trăiri unice” a relatat Dedov Eugen , membru ASCOR.

Iar Usatîi Nadejda, entuziasmată de cele văzute a compus o mică poezie:

Un strop de bucurie,
Un colind frumos,
L-am adus la tine
Pe Domnul Hristos !

Nu fiţi gazde triste
În acea celulă,
Pricopsiţi de trudă,
Aşteptaţi Crăciunul!

Frigul, foamea, boala…
Va făcut mai blânzi,
În preajma Crăciunului
S-ascultaţi Colinzi!

La Spitalul-penitenciar nr. 16 din municipiul Chișinău se tratează aproximativ 300 de deținuți care suferă de diverse maladii. Instituția are în grija sa centrul ”Casa mamei și copilului”, unde sunt deținute tinerele mamele condamnate, care au născut în închisoare.

Luţişina Ecaterina
/ascor.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul