Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Declaratia oficiala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind cresterea crestinofobiei in lume

iunie 9, 2011 Categoria: Religii si secte, Stiri

Cu profundă îngrijorare, Biserica Ortodoxă Rusă primeşte informaţii din diferite ţări ale lumii, cu privire la creşterea frecvenţei manifestărilor creştinofobe. Creştinii sunt persecutaţi, sunt victime ale intoleranţei şi ale diverselor forme de discriminare. Evenimentele tragice recente din Giza, în perioada 7-8 mai 2011, cînd bisericile creştine au fost arse şi enoriaşii Bisericii Copte au fost ucişi în timpul unor dezordini în masă, sunt doar o verigă din lungul şir de evenimente de acest gen. Fraţii şi surorile noastre sunt ucişi, alungaţi din casele lor, separaţi de părinţi şi de rude, negîndu-li-se dreptul de a-şi profesa convingerile lor religioase şi de a-şi creşte copiii conform propriei credinţe. Din păcate, manifestările de creştinofobie nu pot fi interpretate ca incidente ocazionale: este o tendinţă bine înrădăcinată deja în unele regiuni ale lumii.

În funcţie de ţară, actele de discriminare împotriva creştinilor iau diferite forme. În unele cazuri, creştinii sunt victime ale actelor de vandalism, de obicei manifestări ale extremismului religios. În mai multe ţări unde creştinii sunt o minoritate, libertatea religiei este restricţionată în mod semnificativ: acest lucru este valabil în special în ce priveste oficierea slujbelor, proprietăţile şi întemeierea şi funcţionarea şcolilor de teologie. În unele cazuri, hotărîrile judecătoreşti împotriva creştinilor sunt dure, pînă la pedeapsa cu moartea, pentru blasfemie (înţeleasă, în acest caz, ca refuz faţă de convingerile altor religii). Chiar şi în ţările în care creştinofobia se limitează doar la a-i considera pe creştini ca fiind „cetăţeni de categoria a doua”, situaţia rămîne dificilă pentru fraţii noştri. Aceste fapte conduc la o imigraţie masivă a creştinilor, care îşi părăsesc ţările în care au locuit timp de secole, cum este cazul în prezent în Irak şi în alte ţări din Orientul Mijlociu.

În acelaşi timp, există manifestări ale creştinofobiei în ţările a căror majoritate a cetăţenilor este creştină. Dominaţia unui secularism rigid, chiar agresiv, tinde să îi scoată pe creştini din sfera publică, în timp ce declaraţiile şi actele motivate de credinţa creştină, în special cele referitoare la evaluarea morală a evenimentelor, suscită reacţii negative.

Atrăgînd atenţia asupra celor mai frecvente evenimente creştinofobe, de discriminare şi persecutare a creştinilor de diferite confesiuni, nu avem intenţia de imixtiune în afacerile interne ale statelor, şi nici să incităm comunitatea internaţională. Creştinismul îi învaţă pe adepţii săi să respecte legea şi să respecte guvernele legale, după cuvintele Sfîntului Apostol Pavel: „Oricine să fie supus stăpînirilor celor mai înalte” (Romani 13, 1). În acelaşi timp, statele, responsabile în faţa cetăţenilor lor, sunt obligate să respecte demnitatea şi drepturile tuturor şi, în consecinţă, să garanteze libertatea religiei şi siguranţa comunităţii religioase.

Noi nu menţionăm anumite religii ca fiind o sursă a creştinofobiei. Biserica Ortodoxă Rusă a protestat întotdeauna împotriva tuturor formelor de discriminare la adresa cetăţenilor şi popoarelor, pe baza afilierii lor religioase. Ea condamnă cu fermitate orice manifestare de antisemitism şi islamofobie. Rusia şi ţările din teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei sunt bogate, avînd o lungă istorie de coexistenţă paşnică între religii, de respect reciproc şi solidaritate între acestea. Suntem gata să împărtăşim această experienţă cu cei care doresc să construiască o societate bazată pe dreptate.

Creştinofobia apare în primul rînd atunci cînd diferenţele religioase sunt exploatate în scopuri politice, în cea mai mare parte de grupurile extremiste ale căror obiective sunt incompatibile cu bunăstarea societăţii în ansamblu. Astfel de evenimente ar trebui să fie în mod explicit condamnate de către toate forţele sănătoase ale societăţii, inclusiv de reprezentanţii autorităţilor publice şi de liderii religioşi. Discriminarea pe motive religioase nu poate fi învinsă decît printr-un dialog mai larg între state, între organizaţiile internaţionale, comunităţile religioase şi reprezentanţii societăţii civile.

Îndemnăm comunitatea internaţională, liderii religioşi şi forţele publice oficiale să dezvolte mecanisme de apărare eficiente şi cuprinzătoare a creştinilor şi comunităţilor creştine care suferă persecuţii sau restricţii în vieţile lor şi în cadrul activităţilor lor religioase.

Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit activarea dialogului între liderii religioşi şi între comunităţile internaţionale, în scopul stabilirii unor principii de coexistenţă paşnică între credincioşii de diferite tradiţii.

Ne exprimăm solidaritatea cu fraţii şi surorile noastre creştine, victime ale discriminării, persecuţiei şi violenţei. Noi îi compătimim pentru suferinţele şi privaţiunile pe care trebuie să le sufere în pelerinajul lor pămîntesc.

Ne rugăm şi îi invităm pe credincioşii Bisericii să-şi intensifice rugăciunea pentru fraţii noştri şi surorile noastre persecutate, pentru întărirea lor în credinţă şi pentru curajul lor spiritual.”

Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.