Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Din 2012, Religia va fi predata in toate scolile din Rusia

aprilie 5, 2011 Categoria: Stiri

După un an de probă, materia „Fundamentele culturii religioase şi etica” va fi predată în toate şcolile ruseşti din întreaga ţară, începînd de anul viitor, a anunţat Ministerul rus al Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc în data de 23 martie 2011 la Moscova, cu reprezentanţii celor patru religii importante, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. Potrivit autorităţilor şi liderilor religioşi, în special din Biserica Ortodoxă Rusă, anul de probă a fost un „succes”, dar nimeni nu a fost capabil să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre cifrele exacte reprezentînd numărul participanţilor la curs şi gradul de satisfacţie.

„Un număr mare de studenţi a ales cursurile de religie – a spus protopopul Vsevolod Chaplin, preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Bisericii cu Societatea în cadrul Patriarhiei Moscovei – iar aceasta alegere nu a determinat niciun conflict inter-religios, ci în schimb s-a observat o schimbare în moralul copiilor care le frecventează”.

Interzisă în timpul epocii sovietice, religia a cunoscut o revenire în şcolile ruseşti, începînd cu luna aprilie 2010, dar numai în unele regiuni, ca urmare a unei iniţiative puternic susţinute de către Patriarhul Moscovei şi de Kremlin care urmăreşte să consolideze identitatea naţională pornind de la aceste valori. Elevii din şcolile primare şi secundare pot alege să studieze între istoria uneia dintre cele patru religii tradiţionale – Creştinism-Ortodox, Islam, Iudaism şi Budism – sau mai multe cursuri generale legate de „bazele culturii religioase” sau „fundamentele eticii publice”. Pînă în prezent au fost organizate lecţii pentru un singur semestru al anului şcolar, dar Biserica Ortodoxă a cerut ca acestea să fie extinse, în 2012, pentru întreg parcursul anului.

Elena Romanova care conduce Biroul Ministerului Educaţiei pentru predarea religiei, a explicat că problemele rămîn în continuare legate de manuale, care sunt „pregătite cu prea multă grabă”, şi de profesori, care au nevoie de o „formare continuă”.

Pentru Patriarhia Moscovei, problema este literalmente una de viaţă şi de moarte, după cum apreciază Asia News. Chaplin a explicat utilitatea cursurilor de religie în şcoli, sprijinindu-se pe faptul că în cazul în care nu va avea loc o adevărată „revoluţie morală” în Rusia, „ţara nu va supravieţui prea mult timp”.

„Educaţia morală nu oferă numai informaţie – a spus el „“ ci, dacă un tînăr devine mai puternic din punct de vedere moral, într-un mediu lipsit de morală, există şanse ca el să poată, cel puţin parţial, schimba lucrurile. Numai în acest fel, generaţie după generaţie, vom depăşi mentalitatea – din punct de vedere moral – anormală, a societăţii noastre din era post-sovietică”.

Studierea religiei în şcoli ridică nedumeriri multora dintre credinţele minoritare care consideră proiectul drept o încercare a Kremlinului de a afirma Ortodoxia ca pilon cheie al identităţii naţionale.

/stiri.lacasuriortodoxe.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.