Sf. Apostol Andrei în luptă cu ritualurile păgîneşti
decembrie 13, 2010 Categoria: Articole, Superstitii, Vrajitorie si horoscop
Ziua de 13 decembrie în calendarul creştin ortodox este una semnificativă deoarece biserica noastră îl cinsteşte pe Sf. Apostol Andrei, cel întîi chemat. Este cel care a creştinizat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al romînilor. Despre viaţa şi minunile Apostolului Andrei puteţi afla mai multe în rîndurile ce urmează, precum şi acatistul închinat lui.
Viaţa Sfîntului Apostol Andrei
Acatistul Sfintului Apostol Andrei
Ceea ce mă doare însă cel mai mult sunt ritualurile păgîne care sunt legate de ajunul sărbătorii Sf. Andrei şi care se practică în fiecare an. Astfel, din dragoste de tine, dragă cititorule, am considerat de cuviinţă să-ţi scriu acest răvaş de înţelepciune. Un mesaj din care să afli adevărul precum că Apostolul Andrei nu are nimic comun cu toate obiceiurile, vrăjile din această noapte. Ritualurile practicate în ajunul zilei Sfîntului Andrei sunt împrumutate de la alte popoare, precum ne spun teologii şi etnografii. Originea lor este foarte îndepărtată, ele fiind o combinare între creştinism şi ceea ce a fost înainte de creştinarea acestei zone. Deşi nu se înscriu în circuitul creştin, acestea se mai păstrează, totuşi, în satele din spaţiul romînesc. Toate acestea nu au valenţe religioase.
În popor, această zi mai este numită ziua lupului. Asta deoarece lupul era un simbol foarte important pentru geto-daci. Biserica noastră ortodoxă ne spune că elementele străine, împrumutate de geto-daci de la popoarele străine, nu sunt de bun augur pentru creştinii ortodocşi. Acestea sunt energii negative, care au un efect distructiv asupra oamenilor.
La răscrucea dintre credinţa adevărată şi ritualurile strămăşeşti ne aflăm şi noi acum. Ce cale să urmăm ca să trăim pentru a obţine la sfîrşitul vieţii Mîntuirea ne întrebăm toţi. Chiar dacă noi încă nu avem un răspuns, biserica-mamă o are. Hristos este Calea, Adevărul şi Viaţa. Aşa deci să vieţuim cu al nostru Mîntuitor, iar pe Sf. Apostol Andrei, a căruia pomenire mîine o vom săvîrşi, să îl rugăm ca să fie rugător şi mijlocitor la Domnului pentru noi toţi, Amin.
Troparul Sfîntului Apostol Andrei
“Ca cel dintre Apostoli mai intai-chemat si lui Petru frate adevarat, Stapanului tuturor, Andreie, roaga-te, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila”
Condacul Sfintului Apostol Andrei
„Fiul al Galileei si frate al lui Petru, dintre pescari in soborul Apostolilor intii ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormintul tau din Patras chemi popoarele la Dumnezeu si acum ne-ai umplut de bucurie ca in Romania iarasi ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovaduit.”
/izvorulcredintei.wordpress.com/
Lasa un comentariu
Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.
Trebuie sa fii logat pentru a comenta.