Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Icoana Maicii Domnului „Donskaia”

septembrie 1, 2009 Categoria: Articole, Icoane

Icoana Maicii Domnului
Există numeroase Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului renumite pentru ajutorul acordat în bătălii. Dintre ele Icoana Maicii Domnului „Donkaia” („Don”) este cea mai cunoscută, pentru acest tip de minuni. Istoria ei este legată de două mari bătălii importante pentru poporul rus: de la Kulikovo (8 sept. 1380) şi de pe dealurile Moscovei (1591).

În prima dintre ele, la rîul Don, Icoana, pictată în sec. XIV de Teofan Grecul, a fost purtată ca steag, înfricoşîndu-i pe tătarii invadatori şi încurajîndu-i pe soldaţii ruşi. Victoria neaşteptată a fost atribuită mijlocirii Maicii Domnului, iar Icoana s-a numit de atunci „Donskaia”. Ea a fost dăruită de către Cazacii de pe Don marelui prinţ Dimitrie Donskoi (1363-1389), care a mutat-o la Moscova. Icoana a fost aşezată mai întîi în catedrala Adormirii Maicii Domnului, apoi în cea a Buneivestiri.

Sărbătoarea din 19 august (1 septembrie) în cinstea Icoanei a fost stabilită în Rusia, după victoria din 1591. În acele vremuri, hanul Nuradin al Crimeei şi fratele său, Murat-Girei au avansat cu o armată numeroasă spre Moscova, poziţionîndu-se pe dealurile Vorobiov. Înaintea luptei propriu-zise, credincioşii ruşi au mers în procesiune cu Icoana Maicii Domnului „Don”, în jurul Moscovei, după care au aşezat-o în bisericuţa de campanie, din mijlocul soldaţilor. Cu o zi înaintea bătăliei, ţarul Feodor Ivanovici, pe cînd se ruga înaintea Icoanei Maicii Domnului „Donskaia”, a avut o viziune prin care i s-a anunţat victoria. Într-adevăr, a doua zi tătarii s-au retras înfricoşaţi, fără motiv. Se consideră că Icoana li s-a arătat în văzduh, gonindu-i.

În scurtă vreme, pe locul bisericuţei de campanie s-a ridicat o mînăstire în cinstea Icoanei, cunoscută pînă azi drept mînăstirea „Donskoi” din Moscova. Pe lîngă procesiunea anuală cu Icoana (de fapt, cu o copie a Icoanei, cea originală aflîndu-se în prezent la galeriile Tretiakov), la această mînăstire se săvîrşeşte o dată la patru ani ritualul pregătirii Sfîntului şi Marelui Mir, de către Patriarhul Moscovei şi a toată Rusia. Mulţi aristocraţi şi artişti celebri ai Rusiei sunt îngropaţi în cimitirul acestei mînăstiri, unde familiile lor au ridicat cîteva capele. Între ei se numără scriitorul Aleksandr Soljeniţîn.

Icoana Maicii Domnului

Icoana „Don” este de tipul „Eleousa”, fiind foarte asemănătoare cu Icoana „Vladimir” a Maicii Domnului şi exprimînd bucurie, linişte şi tandreţe. Diferenţa dintre ele constă în faptul că, în Icoana „Donskaia”, Pruncul Iisus are picioarele dezgolite pînă la genunchi şi sprijinite de braţul Fecioarei Maici. Pe spatele Icoanei este pictată Adormirea Maicii Domnului. Icoana este venerată în Rusia, circulînd foarte multe copii ale ei.

/lacasuriortodoxe.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul