Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Icoana a Maicii Domnului „Umilenie” din Diveevo

august 10, 2009 Categoria: Articole, Icoane

Cuviosul Serafim de Sarov, marele sfînt al Rusiei, care ne învaţă că scopul vieţii creştine este dobîndirea darului Duhului Sfînt, ajunsese la o aşa măsură duhovnicească încît Maica Domnului i s”‘a arătat aievea de mai multe ori în timpul vieţii sale. Cuviosul a avut o evlavie deosebită pentru Pururea Fecioara Maria, care l”‘a salvat de la moarte, l”‘a ocrotit şi l”‘a povăţuit mereu.

Icoana Maicii Domnului în faţa căreia se ruga Sfîntul Serafim şi în faţa căreia, aşezat în genunchi, a şi adormit întru nădejdea Învierii, se numeşte Umilenie, care se tîlcuieşte „Înduioşarea”, iar Sfîntul a botezat”‘o „Bucuria tuturor bucuriilor”. Ea a fost pictată pe o pînză întinsă pe o scîndură de chiparos şi are o iconografie mai deosebită. Mai întîi este o reprezentare cu trăsături realiste şi nu bizantine. Apoi, spre deosebire de majoritatea celorlalte reprezentări, aici Maica Domnului este singură, fără a”‘L purta în braţe pe Pruncul Hristos. Mîinile fiind deci libere, le ţine încrucişate pe piept, iar privirea este plecată, plină de smerenie. Împrejurul aureolei, care are forma unei cununi de raze strălucitoare, este scris: „Bucur㔑te, Mireasă, pururea Fecioară!”.

După mutarea Sfîntului Serafim la Domnul, icoana a ajuns la Mînăstirea de maici Diveevo, pe care chiar Cuviosul o întemeiase. Maicile i”‘au aşezat o ferecătură de argint şi i”‘au dedicat un paraclis în Catedrala Sfintei Treimi. Mai tîrziu, mitropolitul Serafim (Ciceagov) a compus o slujbă specială, iar după canonizarea Cuviosului Serafim de Sarov, icoana a fost copiată în mii de exemplare. O asemenea copie fidelă se păstrează la Galeriile Tretiakov din Moscova.

/revistalumeacredintei.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (required)

Email (required)

Comentariul

4 Comentarii
 1. pelerin august 22, 2009 8:51 pm

  mitropolitul Serafim Åžihagov nu este corect scris mersi mult de articol este ceva interesant

 2. Victor august 24, 2009 8:38 am

  Multumesc pentru corectare.

 3. Georgiana martie 19, 2010 11:18 am

  Este foarte frumoasa icoana. Caut de ceva vreme traducerea acatistului inchinat acestei sf. icoane. Am gasit acatistul pe site-ul manastirii rusesti Diveevo dar numai in limba rusa. Ma puteti ajuta?
  Multumesc anticipat.

 4. tatiana cirlan ianuarie 13, 2011 8:36 pm

  sf serafim sa va binecuvinteze pt acese frumoase imagini pe care le redati pt cei ce i.si doresc un pelerinaj la sf serafim si nu au posibilitate,dar vizionind cele de mai sus am ramas placut surprinsa
  cu tot respecrul