Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Intronizarea Patriarhului Kiril, al Moscovei şi al întregii Rusii

februarie 2, 2009 Categoria: Stiri

Patriarhul KirilDuminica, 1 februarie 2009, la Catedrala patriarhală Hristos-Mîntuitorul din Moscova, a avut loc ceremonia de intronizare a celui de-al 16-lea patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril. La ceremonie au fost prezenţi întîistătători sau delegaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe Surori, precum şi diverşi oameni politici din Rusia şi din alte ţări.

Conform tradiţiei ruse, patriarhul Moscovei poartă mantie de culoare verde (după vechea tradiţie bizantină care astăzi nu se mai respectă nici la Constantinopol), 2 engolpioane (panaghii) şi o cruce, iar pe cap – un atribut special de culoare albă şi înfrumuseţat cu chipuri de serafimi, numit cucol (куколь).

Acest cucol nu este altceva decît vechea camilafcă monahală (клобук) pe care monahii şi ierarhii din Rusia au purtat-o pînă la reforma liturgică a patriarhului Nikon din sec. XVII. În cazul monahilor şi ierarhilor cucolul era de culoare neagră, aşa cum vedem şi în cazul Sfinţilor Petru Movilă şi Dosoftei al Moldovei (care erau inflenţaţi de practica liturgică rusească de atunci), iar în cazul patriarhilor – cucolul era de culoare albă, şi cu chipuri de serafimi auriţi, iar în vîrf – o cruce cu pietre scumpe. Tradiţia se păstrează pînă astăzi. (Un cucol asemănător poartă în prezent şi patriarhul Georgiei, numai că de culoare neagră.)

Foto-album de la ceremonia de intronizare.

/predanie.teologie.net/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.