Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Cuvînt despre Secte – Arhim. Ioanichie (Balan)

decembrie 22, 2008 Categoria: Articole, Religii si secte

Iubiţi credincioşi,

Toata lumea vorbeşte astăzi despre secte, dar puţini stiu ce anume sînt ele, de cînd au apărut în ţara noastră, cine le-a întemeiat, ce scop au, dacă sunt sau nu plăcute lui Dumnezeu.

Sectele sunt grupări religioase mai mici sau mai mari, ce s-au rupt de Biserica apostolică întemeiată de Hristos, schimbînd dogmele credinţei şi explicînd după mintea lor Sfînta Scriptură. Ele au luat fiinţă chiar în timpul Apostolilor, prin Simon vrăjitorul şi prin crestinii iudaizanţi care amestecau religia creştină cu cea iudaică a Vechiului Testament. Secte creştine şi, mai ales, eresuri mari ca arianismul, nestorianismul, monofizitismul, monotelismul şi iconoclasmul, adică luptatori împotriva Sfintelor Icoane, au fost secole de-a rîndul, tulburînd şi dezbinînd Biserica creştină în primul mileniu. Dintre aceştia se pot aminti astăzi armenii, copţii, iacobiţii şi alţii.

După Marea Schizmă, adică ruptură dintre Biserica Ortodoxă de Răsărit şi Biserica Romano-Catolică de Apus, din anul 1054, au început să ia naştere în centrul şi vestul Europei unele grupări creştine sectare raţionaliste, datorită explicarii libere, a Sfintei Scripturi şi răzvrătirii unor creştini împotriva Bisericii Apostolice, împotriva slujitorilor Bisericii şi a vieţii duhovniceşti prea aspre.

Cea mai veche sectă neoprotestantă a luat fiinţă în America la începutul secolului XVIII, anume secta baptistă. In prima jumătate a secolului al XIX-lea a luat naştere, tot în America, secta adventistă, de unde, apoi, s-a răspîndit şi în Europa sub numele de „Aventişti de ziua a şaptea” şi „Adventişti reformişti”.
Tot în secolul trecut apar şi alte secte, ca Studenţii Bibliei, numiti şi milenişti; Penticostalii, numiti şi „Tremurătorii”; iar în Elveţia apare secta Evangheliştilor, numiţi şi „Creştini după Evanghelie”. Alte secte mai puţin creştine iau naştere tot pe la sfîrşitul secolului trecut, cum sunt Pocăitii sau Nazarinenii, Teosofii, care combină religia cu filozofia şi ştiinţa; Spiritiştii, care spun că vorbesc cu duhurile mortilor; Martorii lui Iehova, o secta iudaică, şi multe altele.
Majoritatea sectelor au fost întemeiate de oameni bolnavi la suflet şi la minte, oameni neascultători, certaţi cu Biserica şi cu slujitorii ei, stăpîniţi de demonul mîndriei, al lăcomiei după averi şi dornici de mîntuire fără osteneală, fără jertfă şi smerenie. Iar scopul urmărit de toate sectele este, nu mîntuirea sufletului, ci distrugerea Bisericii lui Hristos, dezbinarea creştinilor, împărţirea lor în sute de „bisericuţe”, adunarea de averi, mîndria şi pierderea sufletelor omeneşti pentru care Fiul lui Dumnezeu S-a jertfit pe Sfînta Cruce. O, să ne scape Domnul de viclesugul şi răutatea tuturor prorocilor mincinoşi !

Iubiţi credincioşi,

În ultimele decenii sectele creştine neoprotestante au luat un mare avînt în toată lumea. In ţara noastră, mai ales acum, folosesc cele mai ispititoare metode de amăgire a fiilor Bisericii Ortodoxe, prin prozelitism, cu scopul să-i rupă de dreapta credinţă, de Cruce, de Maica Domnului, de cinstirea sfintelor icoane, de Sfintele Taine şi de preoţia apostolică, trăgîndu-i în adunările lor. In acest scop fac tot ce este posibil, mai ales că posedă bani suficienti, primiţi de peste hotare, ca să ne distrugă Biserica, unitatea, credinţa şi neamul. Astfel fac adunări de prozelitism pe stadioane, prin marile săli de sport din ţară, prin parcuri din oraşe, aducînd cei mai vestiţi predicatori din lume ca să impresioneze şi împart gratuit Biblii şi cărţi sectare cu texte schimbate. Apoi merg pe la spitale, scoli, cămine, azile şi case de copii orfani şi împart bani, alimente, cadouri ispititoare, cărţi sectare şi îi invită în adunările lor.
Primul lucru pe care îl cer sectarii creştinilor este să se lepede de Biserica, adica de Sfînta Liturghie, de slujbele pentru vii şi morţi, de Spovedanie, de Sfînta Impărtăşanie de Trupul şi Sîngele lui Hristos şi de toată tradiţia şi învăţătura apostolică milenară a Ortodoxiei şi a străbunilor noştri, pe motiv că este învechită, ca o fost făcută de oameni, că îngreuiază mîntuirea credicioşilor. Apoi hulesc Preoţia apostolică, adică preoţii şi episcopii, care sunt sfinţiţi prin Harul Duhului Sfînt de catre Sfinţii Apostoli prin punerea mîinilor pe capul lor din generaţie în generaţie. Sectanţii confundă harul divin cu viaţa preoţilor, spunînd că slujitorii Bisericii nu au harul mîntuirii şi nu duc viaţă sfîntă, lăudîndu-se că ei sunt „sfinţi” şi că numai ei au harul mîntuirii şi pot salva lumea de osînda iadului.

Apoi sectanţii de orice fel hulesc puterea harica a Sfintei Cruci si a sfintelor icoane, declarindu-le „idoli” si chipuri cioplite. Hulesc de asemenea pe Maica Domnului, numindu-o femeie de rind si zic ca a trait cu barbat si a avut mai multi copii. Leapada cultul mortilor, cinstirea sfintelor moaste si toata invatatura dogmatica explicata si intarita de Sfintii Parinti. Leapada postul, rugaciunea duhovniceasca, viata monahala si scimba tot ce are mai sfint Biserica lui Hristos: credinta, Preotia, Tainele, Sfinta Traditie si textele Sfintei Scripturi, explicindu-le dupa mintea lor, facind panica, ura si dezbinare intre crestini.
Iata unde duce mandria diabolica, neascultarea si iubirea de averi !

Iubiti frati crestini,

Toate sectele crestine sint cei dintai si cel mai puternic semn vazul al sfirsitului lumii, caci asa ne spune Mantuitorul: „Vedeti sa nu va amageasca cineva. Caci multi vor veni in numele Meu, zicind: Eu sunt Hristos (adica la noi este Hristos!) si pe multi vor amagi”¦ Caci se vor ridica hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne mari si chiar minuni, ca sa amageasca, de va fi cu putinta, si pe cei alesi” (Matei 24,4-5,24).

Si daca sectele sunt cel dintai semn apocaliptic al sfirsitului lumii care se apropie, ce trebuie sa facem noi credinciosii, fii Bisericii lui Hristos, ca sa scapam de cursele diavolului si sa ne mantuim ? Iata ce sa facem:

Sa ducem o viata crestina curata, corecta, sfinta, model pentru toti.
Sa nu mergem niciodata in adunarile sectare, oricine ne-ar chema; sa nu primim nici un fel de daruri, carti sau bani de la sectanti, nici sa dam altora darurile lor, ca sunt argintii lui Iuda vinzatorul care s-a lepadat de Hristos.

Sa nu discutam cu sectantii, nici sa citim cartile lor, oricit de frumoase ni s-ar parea; nici sa le aducem in casele noastre, nici sa le dam altora pentru citit, nici sa stam cu ei la masa, nici sa scultam predicile si cintarile lor, prin care amagesc lumea mai mult, ca sa nu vina peste noi mania lui Dumnezeu si asa sa ne lepadam de credinta si de mantuire.
Sa nu primim nici un fel de sectanti, pagani sau atei in casele noastre, ca nu cumva sa huleasca credinta adevarata si astfel sa alunge de la noi pe Hristos si sa fim apriti de la Sfinta Impartasanie.
Sa nu primim nici un fel de sectanti, pagani sau atei in biserica noastra, afara de cei care vor sa se intoarca la Ortodoxie, nici sa luam daruri de la ei, nici sa le dam daruri si sa mergem in casele lor, ca sa nu cadem din credinta. Iar daca cineva aude ca umbla sectantii prin sat si incep sa amageasca pe unii, imediat sa fie instiintat preotul, iar cartile aduse de ei sa fie predate preotului.
Cind cineva vine in casele noastre, sa facem impreuna cu ei Sfinta Cruce la icoane. Daca nu fac semnul crucii, sa nu-i primim in casa, caci sunt antihristi si sectanti, adica „lupi imbracati in piei de oi”.
Daca cineva doreste sincer sa se intoarca la Ortodoxie, sa fie dus imediat la preot, la cel mai bun duhovnic, ca sa-l invete adevarul si sa-l scape de osinda iadului.

De veti pazi aceste invataturi si sfaturi, veti fi izbaviti de secte si de cursele lor si pe multi veti salva de la amagirile lor.

Ascultati de preotii care vi i-a dat Dumnezeu. Alergati la manastiri si nu va lepadati de Sfinta Cruce si Maica Domnului.

Fugiti de cursele cel grele ale diavolui si de orice adunari si invataturi sectare, ca sa va puteti mantui. Fugiti de discutii si de explicatii ale textelor biblice, ca sa nu fiti inselati de dusmanii lui Hristos. Paziti-va copiii de adunarile lor si duceti o viata cu totul sfinta si crestineasca, in rugaciune, in milostenie si prezenta regulate la sfintele slijbe, ca sa scapati de ispitele ce vin de la secte si de la diavoli.

Sa luam aminte ca sfirsitul lumii s-a apropiat. Sa nu ne gaseasca nepregatiti !

De vom face asa, sectele nu vor mai putea spori, diavolul va fi biruit iar noi ne vom mantui in Iisus Hristos, Domnul nostru, Caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, in vecii vecilor. AMIN.

Arhimandrit IOANICHIE BALAN

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (necesar)

Email (necesar)

Comentariul

9 Comentarii
 1. DAN decembrie 30, 2008 9:01 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca,mare har avea la vorba parintele si foarte mult adevar in ceea ce spunea,mai ales despre secte si sectanti.

 2. Gheorghe februarie 8, 2009 12:12 pm

  Am citit textul prezentat aici. Si as dori sa aflu adevarul, sa ma pocaiec, pentruca am probleme in viata si vin multi sectanti sa-mi propuie credinta lor. Totusi din spusele lor ei nu ma obliga niciodata sa cred ce zic ei, doar imi spun sa citesc in Sfinta Biblie si sa aflu adevarul. Dar in textul de mai sus observ ca se vede o ură față de cei numiți sectanți. Oare Isus cu adevărat a urât pe oameni? El a urât păcatul dar nu pe păcătos si când era adus în fața sinoadelor ca să dea răspundere pentru învățătura Sa, El le răspundea: Stă scris!!! Deci Se poate să nui primim pe oameni fără să le dam voie să ne arate dacă crezul lor e Biblic?

 3. departe martie 16, 2009 7:52 pm

  cum puteti sa va luati asha responsabilitate sa spuneti asha cuvinte? shi shtiti ca vom raspunde pentru tot ce vorbim la judecata de apoi. Imi pare rausa citesk asha un articol.Ce spuneti despre vinderea luminrarilor la biserika ortodoxa shi icoanelor.Daca este lucrare Domnului de c enu le dati gratis shi multe multe lucruri .

 4. Victor martie 17, 2009 10:33 am

  Draga Gheorghe, Biserica recomanda sa nu vorbim cu sectarii fiindca acei care nu cunosc bine Sf. Scriptura si au o credinta slaba cad usor prada inselarilor sectare.
  Referitor la atitudinea fata de sectari, citeste atent Biblia si uite ce spune Iisus despre carturarii si fariseii:

  13. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inchideti imparatia cerurilor inaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati.
  14. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca mancati casele vaduvelor si cu fatarnicie va rugati indelung; pentru aceasta mai multa osanda veti lua.
  15. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inconjurati marea si uscatul ca sa faceti un ucenic, si daca l-ati facut, il faceti fiu al gheenei si indoit decat voi.
  23. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen, dar ati lasat partile mai grele ale Legii: judecata, mila si credinta; pe acestea trebuia sa le faceti si pe acelea sa nu le lasati
  24. Calauze oarbe care strecurati tantarul si inghititi camila!
  25. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca voi curatiti partea din afara a paharului si a blidului, iar inauntru sunt pline de rapire si de lacomie.
  26. Fariseule orb! Curata intai partea dinauntru a paharului si a blidului, ca sa fie curata si cea din afara.
  27. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca semanati cu mormintele cele varuite, care pe din afara se arata frumoase, inauntru insa sunt pline de oase de morti si de toata necuratia.
  28. Asa si voi, pe din afara va aratati drepti oamenilor, inauntru insa sunteti plini de fatarnicie si de faradelege.
  29. Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca ziditi mormintele proorocilor si impodobiti pe ale dreptilor,
  30. Si ziceti: De am fi fost noi in zilele parintilor nostri, n-am fi fost partasi cu ei la varsarea sangelui proorocilor.
  31. Astfel, dar, marturisiti voi insiva ca sunteti fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
  32. Dar voi intreceti masura parintilor vostri!
  33. Serpi, pui de vipere, cum veti scapa de osanda gheenei?

 5. Victor martie 17, 2009 11:16 am

  departe, ai dreptate fiecare om va purta raspundere la Judecata de apoi pentru fiecare cuvant si fapta. Vai acelora care smintesc pe altii si le inseala cu toate ereziile lor, caci plata pentru aceasta va fi osanda vesnica.
  Referitor la vinderea icoanelor si lumanarilor. Sa amintim ca in Biserica din Ierusalim se vindeau pasarile si animalele pentru jertfa, sa inchipuim ce suntete si galagie erau acolo. Pe langa aceasta se auzeau si strigate celor care propuneau sa faca schimb monedelor romane pe „valuta speciala bisericeasca”. Acum putem intelege ce se facea in Biserica si cat de complicat era sa te comcentrez la rugaciune. Acum putem intelege de ce Domnul alunga din Biserica pe vanzatorii si cumparatorii.
  Biserica nu trebuie sa fie locul unde se vinde, ci locul unde se roaga.
  Insa credinciosul venind in biserica are nevoie de unele lucruri pentru slujbele bisericesti, pentru a se ruga, a multumi lui Dumnezeu, facand milostenie, aprinzand o lumanare (o mica jerfa adusa lui Dumnezeu). Pentru aceasta si exista magazine bisericesti care la manastiri si in multe biserici se afla ori in curtea, ori in afara bisericii, astfel ca sa nu deranjeze pe nimeni de la rugaciune.
  Referitor la plata pentru lumanari este ceva normal. Biserica Ortodoxa nu se baga la nimeni in suflet, nu ofera bani pentru ca cineva sa vina in biserica. Nu este finansata cu banii veniti de peste hotare, ori in unele secte cu banii care erau obligatii sa aduca membrii in secta, vinzind apartamente si toata avere pe care o aveau.
  Biserica are foarte mari cheltuieli pentru energie, reparatie, telefon, deservirea teritoriului etc.
  Crestinul cumparand acea lumanare face o jerfa Domnului si o mica jertfa acelei biserici. Luminare are un pret accesibil pentru oricine.
  Biserica pe langa toate are si o activitate de binefacere, se implica in ajutorarea saracilor, bolnavilor, se distribuie gratis aceleasi icoane si luminanri (care la randul sau au fost cumparate din alta parte) pe la azile, orfelinate, inchisori, spitale etc. Ar fi fariseic de afirmat ca Biserica e obligata sa dea in dar la toti (cu exceptia acelora care nu ai posibilitate sa procure) icoane, lumanari etc.

 6. IULIAN iunie 15, 2009 1:01 pm

  CE SE APRIND SECTANTII CIND SUNT DEMASCATI .CE SPUNE PSALMISTUL DAVID URATAM CU URA DE MOARTE PE CEI CE TE URASC PE TINE.ASA SI NOI TREBUIE SA urim sectantii ei nu sunt aproapele nostru ei sunt dusmanii lui dumnezeu.mincinosi si igmfatiEi zic că sunt frați cu noi. Eu nu sunt frate nici cu lupul, nici cu câinele, nici cu porcii, nici cu lupii îmbrăcați în piei de oaie, nici cu leii, nici cu vulpile, eu sunt prieten numai cu oamenii, voi sectarii nu sunteți oameni. Voi sunteți draci fără de coarne, că voi căutați să distrugeți Biserica și să-i rupeți pe oameni de la ea, ca să-i duceți în iad. Măcar dracii au coarne, iar voi nu aveți deși faceți ca De omul eretic (sectar) după întâia și a doua mustrare depărtează-te (Tit 3, 10). Pe omul sectar după mustrare îl părăsești și-ți este ție ca un păgân.

  Când este vorba să-l ajuți pe fratele tău, ajuți pe orice om din lume, e în boală, se îneacă dă-i mâna, e în primejdie ajută-l, dar când este vorba de credință îl urăști, căci ei sectarii urăsc adevărul. Hristos a zis: Eu sunt calea, adevărul și viața!. Iar în psalmul 138 se spune: Pe cei ce Te urăsc pe Tine, I-am urât și zice Psalmul: Cu ură desăvârșită I-am urât pe ei, căci neprieteni mi s-au făcut mie. Pentru că ei urăsc adevărul n-avem voie să-I iubim. In privința credinței nu discutăm, îi spui așa: Mai, eu discut cu tine cel mult odată, de două ori, pe urmă îmi ești păgân și vameș!(SFINT PARINTELE CLEOPA ILIE)

 7. ben iulie 20, 2009 3:31 pm

  @iulian.
  Daca vei uri pe cei de langa tine nu cred ca esti crestin…
  un bun crestin mai intai incearca sa aduca pe calea cea buna. un bun crestin intoarce si celalalt obraz…
  Si apropo nu conteaza unde scrii(pe hartie sau pe net) dar Dumnezeu se scrie cu D Mare

 8. ella august 14, 2009 7:51 pm

  sunt de acord cu iulian ,am mai aflat cite ceva despre sectanti, cit despre parintele cleopa ,ca sa zic, sunt o pacatoasa ratacita ,care a auzit o singura data, pe net, predica parintelui destre treptele si pricinile pacatului, nu stiu daca va vine sa credeti, predica aceasta mi-a schimbat viata.parintele e plecat la DOMNUL dar daca a avut har, ajuta si acum copii rataciti ca mine.

  DOAMNE ,ajuta-ma .

 9. gabi iulie 18, 2010 12:00 am

  Eu sunt sectar, cum spuneți voi, și acuz la fel ca voi practicile folosite de noi și amintite mai sus, totuși, nu sunteți cam mândri -cum și noi cam suntem- ? Dumnezeu sa ne dea lumina Duhului Sau Cel Sfânt ca sa trăim dupa voia Sa!