Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Moment istoric pentru Ortodoxie, la Kiev

iulie 31, 2008 Categoria: Stiri

O delegatie oficiala a Bisericii Ortodoxe din Moldova a participat la manifestarile prilejuite de aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus.

Patriarhia Moscovei si a intregii Rusii a organizat la Kiev ample manifestari dedicate Sf. Cneaz Vladimir „crestinatorul”. Manifestarile au debutat sambata, 26 iulie, si s-au incheiat luni, 28 iulie, ziua, in care Biserica Ortodoxa Rusa il praznuieste pe Sf. Cn. Vladimir, considerat „Sfant Intocmai cu Apostolii”.

Cu multa maretie au oficiat duminica, 27 iulie a.c., la Kiev, Sfanta Liturghie, in Catedrala „Sfanta Sofia”, Sanctitatile Sale, Bartholomeu, Patriarhul Ecumenic, si Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii.

Inca de la primele ore ale diminetii, mii de credinciosi s-au adunat ca sa urmareasca acest eveniment istoric, cu ocazia implinirii celor 1020 de ani de la crestinarea Rusiei. La intrarea celor doi Intaistatatori, multimea a aplaudat. La Sfanta Liturghie au participat si alte inalte fete bisericesti: Arhiepiscopul Greciei, Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, Mitropolitul Kievului si intregii Ucraine, Vladimir, alti zeci de arhierei ai Bisericii Ruse si ai Bisericii din Ucraina, dar si reprezentati ai altor Biserici. Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de catre Inalt Prea Sfintitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, Prea Sfintitul Casian, Episcop al Dunarii de Jos, si Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal. La Sfanta Liturghie au participat, de asemenea, presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, care foarte curand a plecat intr-o zona afectata de inundatii, si presedintele Radei Supreme Arseni Yatzeniuk. Liturghia a fost insotita de cantarile interpretate de doua coruri „“ cel al Academiei duhovnicesti si Seminarului din Kiev si a corului bizantin din Grecia. Dupa Liturghie ambii Intaistatatori s-au adresat celor prezenti in Catedrala „Sf. Sofia”.
In cuvantul sau Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic a multumit lui Dumnezeu si Duhului Sfant ca au putut participa in aceste zile istorice la aceste evenimente care au menirea sa uneasca sufletele, inimile si limbile, astfel incat sa poata ridica doxologii catre Bunul Dumnezeu pentru toate acestea care se intampla, si ca in sanul Bisericii trebuie sa existe unitate. In incheierea cuvantului, Sanctitatea Sa a spus ca a venit ca un inger al pacii, sa ceara binecuvantarea Sfantului Vladimir sa se roage pentru unificarea crestinilor din Ucraina intr-o singura Biserica, dar si pentru toti martirii care au suferit de pe urma regimului ateu. „Unitatea in Hristos nu admite ura si dezbinare nici in randul populatiei localnice, dar nici in intreaga Biserica. Dupa cum spunea Apostolul Pavel toti suntem botezati intr-un singur trup, si cand sufera unul din madulare, celelalte madulare sufera si ele; cand se inalta unul din madulare, se inalta si celelalte cu el. Dezbinarea Bisericii constituie o provocare la adresa lui Hristos si duce la pierderea Harului Sfantului Duh, Care nu lucreaza in cei, ce sunt pricina dezbinarii si care sunt indiferenti la ei”, a spus Sanctitarea Sa, Patriarhul Ecumenic. Ierarhul i-a chemat pe toti la impacare, la calmarea spiritelor si lasarea armelor, caci numai cu dragoste si unitate, cu sustinerea reciproca noi lucram in Numele Domnului, a mai mentionat Intaistatatorul Bisericii de la Constantinopol. Ierarhul a apreciat celebrarea jubileului de 1020 de ani de la crestinarea poporului rus drept un apel la depasirea cat mai urgenta a dezbinarii Trupului Bisericesc, dezbinare, care este un rezultat al vremurilor complicate pe care le traim. „Doar asa vom putea dovedi Botezul nostru comun, prin unirea tuturor, prin apropierea intr-un singur duh unul de altul, prin smerenie in fata Altarului Domnului”, a subliniat Patriarhul Ecumenic Bartholomeu.

La randul sau, Patriarhul Alexei a subliniat faptul ca Sfantul Vladimir a sfintit acest pamant rusesc si ca poporul rus crestin a reusit de-a lungul timpului sa reziste la multe incercari si a continuat sa se inmulteasca, iar pentru indeplinirea conditiilor istorice, centrul bisericesc al Rusiei s-a schimbat de multe ori; dupa Kiev a fost Moscova, apoi Sankt Petersburg si iar la Moscova, insa Kievul este si va fi capitala sudica a crestinismului rusesc. „Noi nu uitam niciodata, ca la leaganul Ortodoxiei din Rusia a stat Sfanta Biserica din Constantinopol, pastorii careia i-au botezat pe kieveni in Nipru. Ne amintim cu multa recunostinta de Patriarhul Dionisie al Constantinopolului, care in indepartatul secol al XVII-lea a binecuvantat reunirea Bisericii Ruse, care in virtutea conjuncturii istorice s-a pomenit dezbinata. Aceasta unire era asteptata de episcopat, de cler, de poporul binecredincios si de autoritatile Ucrainei, la fel si de Episcopatul Patriarhiei Moscovei, care in mare parte era format din absolventii ucraineni ai Academiei Movilene”, a mentionat Patriarhul Alexei al II-lea. Ierarhul a multumit Patriarhului Ecumenic Bartholomeu pentru devotamentul sau ferm statutului canonic al Bisericii. „Anume pe o asemenea baza neclintita trebuie sa se zideasca prosperarea Bisericilor surori si unitatea ortodoxa”, a subliniat SS Alexei.

„De-a lungul secolelor Biserica Rusa a dovedit, ca lucreaza pentru prosperarea intregii lumi ortodoxe. Ortodocsii rusi de multe ori au varsat sange pentru libertatea si bunastarea fratilor de credinta din Grecia, din Balcani si Orientul Mijlociu. Si astazi, la fel, Biserica Ortodoxa Rusa este gata sa slujeasca unitatii si prosperarii comunitatii ortodoxe din intreaga lume. Unitatea Ortodoxiei Ruse nu poate fi o piedica pentru viata statelor suverane, succesoare ale Rusiei Kievene. Biserica noastra respecta suveranitatea si este interesata in consolidarea si prosperarea popoarelor acestor tari. Ea este deschisa pentru o stransa colaborare, bazata pe valorile evanghelice, cu autoritatile acestor state”, a mentionat Intaistatatorul BORu.

Patriarhul s-a adresat fiilor Bisericii, aflati in afarea comunicarii mantuitoare cu aceasta: „Inimile si bratele noastre sunt deschise pentru voi. Nu uitati, ca noi toti suntem frati si surori, care tinem de aceeasi credinta si avem aceeasi istorie”.

La incheierea Sfintei Liturghii, toti participantii au depus coroane de flori la statuile Sfintilor Kiril si Metodiu, precum si la statuia Sfantului Vladimir din Kiev.

/mitropolia.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.