Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Învăţături corecte şi învăţături greşite despre înmormîntare şi pomenirea morţilor

Februarie 21, 2008 Categoria: Articole, Superstitii, Abecedar crestin

—Exista vreo randuiala de inmormantare sau pomeni, care se pot face de cand suntem in viata ?

Cei vii pot face fapte bune, pomenile celor morti, etc. Grija cea mai mare pe care trebuie sa o avem este sa ne gaseasca moartea cat mai pregatiti, fara pacate, caci degeaba vom plati la o suta de biserici si manastiri si daca moartea ne gaseste in pacate grele, pierdem mantuirea. Mantuirea nu se cumpara cu bani.

—Cate zile de la inmormantare se cara apa, de ce, unde si cate zile se tamaiaza ?

Aceste obiceiuri crestinesti intra tot in fapta milosteniei si e bine sa se faca pana la 6 saptamani (40 de zile); se cara apa la persoane neputincioase, la familii cu copii multi, apa pentru consum. Tamaierea se face ca un prinos de mila si dragoste pentru cei morti. Avand in vedere insa ca in vremurile noastre apa este la robinet in tot mai multe case, acest obicei poate sa nu se mai tina.

—E bine sa participam la inmormantarea celor care si-au luat viata singuri (sinucigasi, spanzurati, otraviti, taiati )? Dar sa primim de pomana de la ei ? Ce se poate face pentru mantuirea lor?

Exista unele traditii la poporul roman in ceea ce priveste sinucigasii. Unele traditii zic ca e bine sa mergem la inmormantarea lor, a celor ce si-au luat viata singuri dar nu trebuie sa luam de pomana de la cei care dau pentru ei. Alte traditii spun ca pana la 7 ani nu se pot trece nici in pomelnic; dupa ce au implinit 7 ani se face slujba inmormantarii, cu toata randuiala cuvenita.

Asa s-a obisnuit în unele zone ale tării noastre si dacă vreun preot încearcă să schimbe acestea, întîmpină mari piedici din partea oamenilor. De ce ar fi necesară schimbarea? Deoarece Sfintele Canoane spun că cei care s-au sinucis se duc la cimitir fără preot; doar acolo la cimitir vine preotul si îi cîntă “Sfinte Dumnezeule” cînd este băgat mortul în groapă. Tot Sfintele Canoane spun să nu li se facă pomeni si nu trebuie să participe nimeni la înmormîntarea lor, iar dacă li se dă de pomană să nu primim pomana. Ei nu se trec niciodată pe pomelnic si nu trebuie să li se facă pomenile deoarece ei nu au nici o sansă să mai fie scosi din iad. Asa învată Sfintele Canoane si putem fi mai siguri că în acestea se spune adevărul, si nu în traditia poporului romîn.

—Dar la cei care au murit de moarte naprasnica (cutremur, inec, calcati de tren, de masina) cum procedam, ce se face pentru mantuirea lor ?

La acestia se procedeaza ca la un mort obisnuit , pentru ca ei nu s-au omorat singuri .

—Cei care au trait necununati la biserica, ce pot face pentru mortii lor ?

Pentru cei ce au trait necununati la biserica si unul din dansii a murit, cel ramas face spovedanie curata, cu hotararea sa duca viata curata si poate sa faca toata randuiala cu rugaciuni si pocainta, iar cei care sunt in viata si le-a murit din neam: mama, tata, copil sau alte rude, se spovedesc, se cununa si apoi pot face randuielile celor morti, altfel nu au voie sa se atinga de pomana.

—Se dau 24 de metri de panza pentru a fi platite vamile ? Vamile se platesc ? Cum ?

Acesta este tot obicei babesc. Vamile nu se platesc in acest fel, ci se platesc cu pocainta si cu Spovedania.

—Daca inainte de a cunoaste credinta am furat ceva si persoana traieste sau a murit, cum procedam ?

Daca pagubasul traieste sa-i dea lui sub o forma oarecare, pe masura valorii lucrului furat, daca nu traieste sa-i dea familiei, daca nu are cui sa-l faca milostenie.

—Daca un om moare plin de pacate, nespovedit, nepregatit, si moare in ziua de Pasti, in Saptamana Luminata, merge in Rai ? Dar daca moare in Saptamana Patimilor, merge in iad ?

Acestea sunt vorbe babesti si nu trebuie crezute. Numai Dumnezeu stie acestea.

—ESTE CORECTA ADMINISTRAREA SFINTEI IMPARTASANII LA PERSOANELE INCONSTIENTE ?

Primirea Sfintei Impartasanii este strans legata de Spovedanie chiar si pe patul mortii. Cel care e inconstient nu mai poate face aceasta. De asemenea este legata si de vointa persoanei respective. Impartasania pe patul de moarte nu se refuza niciodata, cu conditia insa ca muribundul sa o ceara. Chiar daca a cerut Impartasania inainte de a fi inconstient, nu poate fi impartasit un muribund, deoarece devenind inconstient nu poate marturisi pacatele. Preotul trebuie sa fie cu luare-aminte la impartasirea muribunzilor inconstienti, pentru a nu comite chiar un sacrilegiu. Cel inconstient este ca si mort, iar canonul 83 al sinodului 6 Trulan spune: “Nimeni sa nu dea Euharistia trupurilor moarte, caci scris este: ( Matei 26 ; 26), insa trupurile mortilor nu pot sa ia, nici sa manance”. Apoi Taina nu lucreaza de la sine si nu produce efecte fara vointa si efortul celui care o primeste. Chiar daca muribundul a fost unul din bunii credinciosi, dar este inconstient, nu se cade sa-i administram Sfanta Impartasanie, pentru ca vointa lipseste. Poate ca de la ultima Spovedanie, respectivul crestin a savarsit pacate pe care nici preotul, nici membrii familiei nu le stiu si nici cel in cauza nu le poate spune. Si, chiar de le-ar sti, marturisirea pacatelor si primirea Sfintei Euharistii nu se face prin intermediari, ci este un act de vointa si raspundere personala.

Membrii familiei trebuie in acest caz mustrati pentru lipsa de grija fata de cel in cauza si pentru neglijarea celor sfinte. Impartasirea nu trebuie lasata niciodata in ultima clipa a vietii. Ea nu trebuie sa se dea niciodata spre moarte, ci spre viata.

—SE POATE CUNOASTE EVOLUTIA STARII MURIBUNDULUI DUPA FELUL CUM “CADE” SFANTA IMPARTASANIE ?

Se spune adesea ca, daca Impartasania sta pe varful linguritei, cel in cauza nu mai are mult de trait, iar daca sta spre coada linguritei va mai trai. Asemenea si daca Impartasania pluteste, cel in cauza va trai, iar daca se lasa la fundul linguritei, va muri.

Aceste interpretari nu au absolut nici un temei, ci sunt influente provenite din vrajitorie. Se stie ca Impartasania pentru bolnavi se pregateste o data pe an, in Joia Patimilor, la Sfanta Liturghie, si apoi se sfarama si se usuca marti in Saptamana Luminata. Cand se impartasesc bolnavii, se pun cateva faramituri intr-o lingurita, peste care se toarna vin, agheasma sau apa curata pentru a putea fi inghitita. Daca Impartasania va fi tinuta mai mult timp sau faramiturile vor fi mai mari, ele vor cadea la fundul linguritei. Daca dimpotriva vor fi mai mici sau se vor administra repede, vor pluti. De asemenea daca se toarna vin cu sticla in lingurita, faramiturile de Sfanta Impartasanie vor fi impinse in functie de locul de pe lingurita in care se tine sticla. Sau daca faramiturile sunt adaugate in lingurita dupa ce s-a turnat vinul, atunci vor sta in locul in care au fost puse. Aceste interpretari sunt rodul imaginatiei si sunt foarte amagitoare, Dumnezeu fiind “Stapanul vietii si al mortii” si doar El stiind clipa si ceasul mortii. Deci nu se cuvine sa facem ghicitorie cu Sfanta Impartasanie.

—ESTE CORECT SA NE IMPARTASIM PENTRU CEI MORTI NEIMPARTASITI?

Din punct de vedere liturgic, aceasta practica este o inovatie, caci nu este mentionata in nici o carte de cult. Din punct de vedere dogmatic, respectam principiul conform caruia Sfintele Taine se administreaza doar persoanelor vii. Simpla rostire a numelui celor decedati nu inseamna si impartasirea lor, sufletele lor imateriale neputandu-se impartasi cu ceva material, asa cum este Sfanta Euharistie.

Mai exista obiceiul ca, pe langa rostirea numelui celor morti, persoana care se impartaseste vine cu una sau mai multe lumanari in plus la impartasire sau chiar roaga pe preot sa rosteasca si numele celor decedati.

Obiceiul este neintemeiat, asa cum am amintit mai sus si din cauza lipsei vointei persoanei, si din cauza lipsei Spovedaniei. Apoi, cei care au murit nespovediti sunt in mare majoritate persoane care au fost certate cu Biserica. A considera ca putem lua Impartasania pentru persoane care n-au facut pocainta si nicicum n-o mai pot face, nu inseamna decat sa desconsideram Sfanta Taina a Spovedaniei. Ceea ce putem face pentru cei raposati este doar rugaciunea si milostenia, concretizate in slujbele pentru morti si “datul de pomana”.

—CE IMPORTANTA ARE ROSTIREA DE CATRE PREOT, LA POMENIREA UNUI MORT, A CUVINTELOR “NESPOVEDIT, NEIMPARTASIT SI FARA LUMINA” ?

Se mai folosesc si expresii ca “nepregatit”, “negrijit” sau “fara lumina”.

In Ardeal, acest obicei nu exista decat extrem de rar. Eram in anul 1994 la schitul Posaga din judetul Alba. Un crestin scria toate pomelnicele oamenilor. Cand i-am dictat nume de morti la care am adaugat, nestiutor fiind pe atunci, si aceste expresii, s-a oprit si ma privea mirat, apoi a explicat ca n-a mai auzit asa ceva.

La pomenirea raposatilor insa nu conteaza aceste adaosuri, ci rugaciunea pentru ei si milostenia. Dumnezeu ii stie ca au murit nepregatiti si nu este necesar sa-L mai avertizam inca o data asupra acestui fapt.

—Dacă ţi-a murit cineva, în primele 3 zile este păcat să mergi la cimitir.

Pe cei dragi îi vizitezi cît mai des. Mergînd zilnic la mormînt, îţi vei arăta iubirea faţă de cel plecat din sînul familiei. Cînd spunea Iisus să lase morţii să-şi îngroape morţii, se referea la starea sufletească a acelora.

—Cel care moare duminica este iertat, pentru că ziua de duminică este sfîntă.

Nu timpul cînd moare omul contează, ci cît de pregătit este pentru întîlnirea cu Hristos, adică, să fie spovedit şi împărtăşit. Dreptul poate muri oricînd, căci va ajunge în rai, iar cel păcătos în iad, chiar dacă moare în ziua de Paşti.

—După săptămîna luminată, urmează chipurile săptămîna neagră în care nu se fac parastase.

Culoarea neagră, la noi, este asociată cu necazul şi patima. Săptămîna neagră e săptămîna patimilor. Atunci, nu rugăciunile pentru cei morţi sunt interzise, ci distracţiile şi petrecerile.

—Trebuie pusa lînă în tron sub cel mort ca să se încurce sufletul şi să nu se facă strigoi. Să se pună 4 fuse în cele 4 colţuri ale coşciugului ca să nu se facă mortul strigoi. Trebuie măsurat sau legat sub formă de cruce sicriul sau corpul mortului cu o sfoara iar sfoara îngropata sub pragul casei. Mortul trebuie păzit să nu treacă pisica peste el sau pe sub el, că se face strigoi.

Am citit Sf. Scriptură de mai multe ori şi multe alte cărţi şi nu am găsit nimic scris despre strigoi. Sunt multe poveşti cu astfel de personaje, dar rămîn poveşti şi nu se vor adeveri niciodată, aşa cum nici zmeii sau feţii frumoşi cu stea în frunte nu au fost văzuţi de nimeni: “Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă” (1 Timotei 4;7).

—Să nu primeşti pomană de la femeia care n-a născut copii.

Naşterea de prunci este un dar de la Dumnezeu. Ca şi în cazul postului, cum spunea Sf. Ap. Pavel “cel ce mănîncă să nu-l osîndească pe cel ce nu mănîncă, iar cel ce nu mănîncă să nu-l defăimeze pe cel ce mănîncă”, primiţi de la oricine căci şi darurile voastre vor fi primite!

—Să nu atingi mortul cu mîna stîngă.

Dar cu mîna dreaptă avem voie să-l atingem?

—După ce te întorci de la înmormîntare te speli pe mîini şi arunci de trei ori cu apa peste umăr, în spate.

Este foarte bine să te speli cînd vii de la orice lucrare, chiar şi de la mort, dar nu are rost să arunci apă înapoi peste umăr, că în mod sigur mortul a fost acoperit cu pămînt şi nu vine după tine, iar dacă e să vină moartea n-o poţi alunga cu cîteva picături de apă.

—Dacă ţii lumînarea cuiva care moare, cad păcatele lui asupra ta.

Lumînarea este semnul jertfei. O lumînare bine lucrată nu scoate fum, nu picură ceară, ci se transformă toată în lumină. Lumina este forma superioară de existenţă a materiei. De aceea Dumnezeu a făcut mai întîi lumina. Ţinînd lumînarea cuiva este ca şi cum l-ai călăuzi. Aşa îl călăuzeşti la Sf. Botez spre viaţa în Hristos, la Cununie spre o viaţă de familie binecuvîntată de Dumnezeu şi la înmormîntare spre împărăţia cerurilor. Pe vremea Sfîntul Apostol Pavel unii se botezau pentru cei morţi. Asta nu înseamnă că le luau ei păcatele.

—Să se pună o cruce acolo unde a murit un om în afara locuinţei (în cîmp, pe marginea şoselei, pe marginea apei).

În toate timpurile şi în toate credinţele a existat convingerea ca este viaţă după moarte (nemurirea sufletului). De aceea locurile unde erau depuse trupurile moarte se marcau printr-un semn. Faraonii şi-au înălţat încă din viaţa piramide, necreştinii puneau la căpătîi cate o piatră mai mare, iar creştinii au pus “Semnul Fiului Omului”, adică crucea. Acest semn sfînt se pune la mormînt pentru a atrage atenţia oamenilor sa nu profaneze acel loc, să nu împrăştie osemintele care se vor ridica din morminte la porunca lui Dumnezeu: “Domnul însă mi-a zis: prooroceşte asupra oaselor acestora şi le zi: oase uscate ascultaţi cuvîntul Domnului! Voi pune pe voi vine şi carne va creşte pe voi; vă voi acoperi cu piele, voi face să intre în voi duh şi veţi învia şi veţi şti că Eu sunt Domnul” (Iezechel 37;4-6).

Însă crucea pusă acolo unde a ieşit sufletul nu are nici un rost pentru ca acolo nu a rămas nimic: trupul a fost dus la cimitir şi pus într-un mormînt, iar sufletul a fost luat de îngeri şi dus la cer în faţa Dreptului Judecător. Crucea este un semn creştinesc. Ea nu-l mîntuieşte pe cel care o are şi nici nu-l osîndeşte pe cei ce nu o are.

—Dacă unul dintre soţi a murit şi s-au blestemat între ei trebuie dezlegaţi prin rugăciuni şi în acelaşi timp trebuie trecut un cal alb peste mormîntul celui decedat.

În cărţile de slujbă (Molitfelnic şi Agheasmatar) există rugăciuni de dezlegare de blesteme, dar ele nu sunt condiţionate de prezenţa vreunui animal. Şi apoi ce s-ar face laponii şi eschimoşii care nu au cai?

—Dacă moare un copil, cînd îl scot din casă, părinţii trebuie să tragă înapoi de sicriu şi să zică: Noi nu te lăsăm pe tine să pleci; tu lasă-ne pe noi să nu ne iei cu tine!

Cei îndureraţi de pierderea celor dragi, trag de coşciug nu pentru ca le este frica să nu moară şi ei, ci din părere de rău că pierd o fiinţă mult iubită. Chiar dacă zic ceva sau nu zic, cel mort nu poate hotărî nimic, fiindcă Stăpînul morţii şi al vieţii este Dumnezeu.

—Dacă moare un copil pînă la vîrsta de 7 ani să nu-i dai lumînări sa le ducă morţilor tăi pentru că el nu ştie cum să le dea.

În primul rînd oamenii ar trebui să ştie ca mortul nu duce lumînările noastre morţilor noştri pe numele cărora le-am aprins, ci aceştia primesc de la Dumnezeu mîngîiere.

—Dacă a murit fără lumînare să nu-i faci pomană decît sîmbăta.

Unde scrie aşa ceva? Acesta este tot o “teologie băbească” fără nici un temei în Biblie sau în Sfînta Tradiţie. În general pomenile se fac sîmbăta pentru că atunci Domnul Iisus Hristos a fost în mormînt cu trupul. De multe ori auzim spunîndu-se despre cineva care a murit: “Maică, a murit cu lumînarea aprinsă, a plecat cu lumina, s-a mîntuit.” “Dar cum a murit maică: spovedit, împărtăşit?” ,,O, nu maică! Cît m-am rugat eu de el şi n-a vrut în ruptul capului să se spovedească şi să se împărtăşească, ca nu-i suferea pe popi”. “Dar la Biserica a fost Duminica? N-a călcat ăsta pragul Bisericii decît la Botez, la Cununie şi acum, la moarte pentru ultima data”. “Dar păcate a făcut în viaţă?”. “Maică, şapte hotare umbla; i-au plăcut mult beţia şi femeile”. lată, oamenii trebuie să ştie că este bineplăcut să aprindem lumînarea. Dar lumînarea este doar UN SIMBOL (al luminii dumnezeieşti) şi O JERTFĂ‚ (fiindcă dai nişte bani pe ea). Dacă are lumînare cînd moare nu neapărat se mîntuieşte, iar dacă moare fără lumînare nu neapărat se osîndeşte (mai ales dacă a avut o viata aleasă, creştinească).

Ziua în care se face pomana nu are nici cea mai mica importanţă. Pomana trebuie făcută după puterea materiala şi din tot sufletul.

—La mort să te duci neaparat cu două lumînări, una pentru mort şi una pentru înger.

Lumînarea simbolizează lumina adevărului şi a sfinţeniei, care este Dumnezeu, şi ne arată cum trebuie să fie viaţa oricărui creştin. Lumînarea poate avea şi alte semnificaţii. Atunci cînd se aprinde la citirea Sfintei Evanghelii simbolizează lumina adevărului care a străbătut întunericul necredinţei. La Botez se aprinde pentru luminarea sufletului celui botezat care vine de la întuneric la lumină, făcîndu-se fiu al luminii lui Hristos. La cununie cele doua lumînări pe care le ţin naşii simbolizează pe cei doi Sfinţi Arhangheli, Mihail şi Gavriil. La moarte, lumînarea simbolizează lumina pe care dorim să o aibă pe calea veşniciei. Mortului să-i ducem o lumînare dar îngerului nu, fiindcă el nu are nici un păcat (dacă ar avea păcat ar fi diavol).

—Niciodată seara şi în ziua de luni sa nu dai nimic din casă că nu mai ai spor toata săptămîna. Să nu dai bani sau sa nu împrumuţi pe cineva cu bani în ziua de luni.

Oare, aşa să fie? Unde scrie că nu trebuie să facem fapte bune lunea? Zgîrcenia este un păcat care îi stăpîneşte pe mulţi şi atunci au găsit diverse justificări: să nu dai niciodată din casa seara, nici în zi de sărbătoare, nici lunea ca-ţi merge rău toata săptămîna, nici marţea ca sunt trei ceasuri rele etc. Ori porunca lui Dumnezeu este aceasta: “Celui ce cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta” (Matei 5;24); “împarte pîinea ta cu cel flămînd, adăposteşte în casa ta pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Daca dai pîinea ta celui flămînd şi tu saturi sufletul amărît, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei” (Isaia 58;7-10). Să nu uităm că: MAI MARE FERICIRE ESTE A DA DECÂT A LUA.

—De cîte ori trebuie să se tragă clopotele daca avem un mort bărbat sau daca avem mort o femeie?

Nu este scris nimic în cărţi la rînduiala slujbei Înmormîntării referitor la de cate ori să se tragă clopotul la morţi, sau să se diferenţieze bătăile clopotului în funcţie de sexul mortului. Acestea sunt credinţe false.

—Putem face pomana de dulce in posturi sau in zilele de post?

Nu, nicidecum. Asa ceva nu se mai numeste pomana, ci chiar este pacat.

— Daca dam ceva de pomana, este obligatoriu sa facem cruce peste acel lucru sau acea mancare?

Nu este obligatoriu sa facem cruce deoarece milostenia noastra e primita si fara a fi insotita de anumite gesturi.

— Ce este ruperea unei cununi deasupra mortului?

Acest ritual are drept scop ruperea cununiei dintre soţ şi soţie, pentru ca cel rămas în viaţă să se poată căsători. Practica aceasta nu are nici un temei religios, dovedeşte lipsa de credinţă şi afectează direct învăţătura despre Taina Sf. Cununii.

— DE CE EXISTĂ‚ TRUPURI CARE NU PUTREZESC?

Mai întîi trebuie să spunem că, trupurile care nu putrezesc pot fi de două feluri.

Există trupuri care nu numai că nu putrezesc, dar devin izvorîtoare de miresme şi chiar de mir; acestea sunt trupurile unor sfinţi care prin vieţuirea lor au fost cinstiţi de Dumnezeu. Astfel de trupuri creştinii le numesc sfinte moaşte, şi se cinstesc după cuviinţă.

Dar există şi trupuri care nu putrezesc din pricina fie a unor blesteme fie a unor păcate grele care au rămas nespovedite. Dacă se descoperă prin voie dumnezeiască astfel de cazuri, preoţii bisericii, fac slujbe de dezlegare pentru sufletul celui răposat.

— CE RITUALURI PĂGÂNEŞTI SE MAI PRACTICĂ‚ LEGAT DE SLUJBA ÎNMORMÂNTĂRII?

- Păzirea ca mortul să nu se facă strigoi — prin împungerea în inimă a unei ţepuşe şi/sau prin închiderea pisicilor din casă pe toată perioada cît stă mortul în casă.

- Ruperea legăturilor de la picioarele mortului — pentru ca acesta să poată păşi pe lumea cealaltă.

- Conducerea pe ultimul drum cu fanfară şi orchestră — pentru a crea o atmosferă pompoasă şi fastuoasă.

- Punerea diferitelor obiecte in buzunarul mortului (ac, aţă, bani etc) — pentru ca să aibă pe lumea cealaltă.

- Trecerea cocoşului şi a găinii peste groapă — pentru izgonirea duhurilor rele.

- Îngroparea morţilor in cavouri — pentru a face din locul lor de veci o adevărată capodoperă.

- Ducerea la altar a unui cocoş alb — ca jertfă pentru cei ce mor neîmpărtăşiţi.

- Pregătirea praznicului în zile de post cu mîncare de frupt — zicînd că mortul nu mai posteşte.

Toate aceste practici enumerate mai sus reprezintă abateri grave de la credinţa ortodoxă şi trebuiesc înlăturate pentru că denaturează învăţătura de credinţă a Sfintei noastre Biserici.

— ESTE CORECTĂ‚ EXPRIMAREA “A TRECUT ÎN NEFIINŢĂ”?

Această exprimare nu este corectă deoarece cuvîntul nefiinţă este echivalent cu ideea de inexistenţă, neant. Noi ştim că sufletul omului este scînteie dumnezeiască care nu moare niciodată.

— CARE POMENI SUNT PRIMITE ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU?

Nu sunt primite pomenirile celor care trăiesc în păcate grave, celor certaţi, şi celor care fac pomana din bani furaţi.

— DE CE SECTARII SPUN CA NOI NU MAI PUTEM ŞI NU MAI SUNTEM DATORI SĂ‚ NE RUGĂM PENTRU CEI ADORMITI?

Într-adevăr, sectarii exclud posibilitatea intervenţiei celor vii pentru cei morţi, spunînd că Dumnezeu va judeca pe fiecare în parte, invocînd textul din 2 Corinteni 5,10 “Pentru că toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată a Lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine ori rău.” Că Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după faptele lui este foarte adevărat, dar că posibilitatea de a ne ruga pentru cei morţi este exclusă nu poate fi adevărat. Cum putem argumenta acest lucru?

Noi vedem că în Sfînta Scriptură se pune mare preţ pe rugăciunea unora pentru alţii: “Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii;”(1 Timotei 2,1) iar la Iacov 5,16 se spune: “Mărturisiţi-vă deci unuia altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. ”

Deci, dacă rugăciunile noastre folosesc celor vii, cum dar să nu folosească şi celor morţi de vreme ce sufletele lor trăiesc?

— ÎN VECHIUL TESTAMENT SE FOLOSEAU RUGĂCIUNILE DE MIJLOCIRE PENTRU CEI ADORMIŢI?

Da, şi în Vechiul Testament avem mărturii de rugăciune pentru cei adormiţi. Astfel, la Macabei cartea a doua “Drept aceea sfînt şi cucernic gînd a fost, că a adus jertfă de curăţie pentru cei morţi, ca să se slobozească de păcat.” (2 Macabei 42-46), iar Proorocul Baruh spune: “Doamne Atotţiitorule, Dumnezeul lui Israel, auzi rugăciunea celor ce au murit.”(3, 4-5).

/parohiamacin4.org/

Facebook Twitter

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (necesar)

Email (necesar)

Comentariul

14 Comentarii
 1. Valentina Februarie 25, 2008 1:09 pm

  Este binevenit acest articol. Demult asteptam asa ceva.

 2. Mioara Coada Martie 11, 2008 11:34 am

  Nu s-a pomenit nimic despre colovele care se fac in timpul Postului Pastelui. Sunt sambete in fi vrut sa stiu care sunt aceste sambete, se poate? Multumesc mult

 3. Victor Martie 11, 2008 12:14 pm

  Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare a fost rânduită în calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

 4. theodor Mai 16, 2008 11:44 am

  e un articol excelent!iar cine crede in aceste vrajitorii si invataturi babesti sunt demni de mila!nu sunt de la Iisus Hristos ci de la satana tatal minciunii!a crede in strigoii si in fantome mai nou cazul din Medgidia e lipsa de cultura teologica!rade dracul de noi!

 5. laur Octombrie 4, 2009 9:49 pm

  cit timp dupa inmormintarea unui parinte trebuie sa tii post trupesc [adica sa nu ai raport sexual cu sotul sau sotia?]

 6. Victor Octombrie 5, 2009 8:31 am

  laur, despre doliu s-a discutat aici:
  http://www.logos.md/forum/showthread.php?t=623

 7. Valeria Decembrie 25, 2010 11:25 am

  1.Daca a fost o moarte naprasnica,ce se fac cu hainele raposatului?
  2.Se spune ca pina la 40 de zile in camera unde a stat raposatul se pun 2 pahare unu cu apa si unu cu vin si sufletul lui vine si bea din ele,este corect asa ceva?
  Multumesc mult,astept raspuns.

 8. Slavian Decembrie 27, 2010 12:47 am

  Pentru Valeria! 1. Hainele răposatului pot fi date de pomană pentru iertarea păcatelor lui(ei). 2. Cît despre paharele cu apă și vin nu este corect, este ceva strpin învățăturii bisericești. Corect este să pomeniți acea persoană în rugăciunile voastre din fiecare zi, precum și la Biserică la slujbe să o scriți spre a fi pomenită. Deasemenea este bine, după măsura posibilității, să faceți milostenie pentru el (ea). Aceste două momente practic sînt foarte importante, pe lîngă praznicele care se fac după rînduiala Biserici. Doamne ajută!

 9. Ionut Iunie 11, 2012 12:26 pm

  se stie ca prin unele zone ale tarii se practica “purtarea bărbii” in semn de doliu, pentru 40 de zile…exista vreun temei pentru asa ceva sau este vorba de o traditie? ma intereseaza acest lucru pentru ca am fost intrebat de o persoana si nu am stiut sa raspund.

 10. Victor Iunie 13, 2012 1:53 pm

  Ionut, e o traditie purtarea barbii in semn de doliu.

 11. pavel tinca Octombrie 30, 2012 9:24 pm

  Daca este necesar sa se dea patru prosoape cind facem parastas pentru raposati. Cind dam de pomana o farfurie de mincare daca putem sa-I pomenim pe toti cei raposati din rudele noastre sau se da pentru fiecare cite o farfurie.

 12. Victor Noiembrie 2, 2012 10:55 am

  Pavel, acestea sunt niste obiceiuri. Poti da pomene cate vrei si pentru cati vrei crestini raposati.

 13. antonelia vasile Ianuarie 28, 2013 6:21 pm

  este dine sa fac parastas de pomenire a mamei mele care face doi ani pe 6 mai in ziua de flori.am aflat multe si pentru aceasta multumesc mult.DOAMNE AJUTA

 14. stefy Iulie 12, 2013 11:54 pm

  La pomana de 6 saptamanii cu o seara inainte mebrii familiei au voie sa faca baie si sa arunce apa,sau nu se face face in casa decedatului…


40 mg lasix synthroid tablet appearance paypal overnight cialis generico do viagra 2012 viagra in bukarest tetracycline oral use synthroid prescriptions kamagra users reviews levitra 10mg use cipro basic 250mg lisinopril teva 20mg viagra 25mg sildenfil generic cialis welfil 20 toddler prednisone 5mg buy 3 dosage zithromax clomid without insemination nexium price list generic option valtrex pristiq and buspar lisinopril face muscle lisinopril versus ramipril viagra 100 costi kamagra .uk.co buy levitra dapoxetine xenical user feedback nexium drug mechanism zoloft for nervousness cialis 50mg philippines 400 mg. viagra clomid 50mg bula uk viagra cost acyclovir generic zovirax buspar female viagra 50mg cialis generic viagra canada francais ristorante sushi cipro viagra discount offer viagra prices tesco erythromycin indigestion tablets prednisone dose tablets zoloft drug description cipro 1000mg xl nolvadex 40mg day viagra canada. price zovirax suspension infantil get nolvadex australia fastes viagra delivery buspar delai daction erythromycin tablets 500mg cialis kaufen europa metformin and lupus thailand viagra price costco cialis cost synthroid causes dizziness viagra pakistani price nexium 20 mg pack viagra military discount generic augmentin dosage bactrim 400 80 mg tablet diflucan 200 mg dogs viagra 250 mg buy 1000 mg zithromax splitting cialis 20 mg red viagra 600mg viagra patient cost buspar dry skin augmentin causes gas hydrochlorothiazide getting high actavis hydrochlorothiazide 12.5mg order viagra online levitra causes glaucoma strattera 25 mg cost nexium 20 mg costo generic periactin pills buspar dosage effective cialis 10 mg uso 3571 v hydrochlorothiazide drug lasix purchase online buy diflucan 150mg viagra buy now propecia price uk prednisone uses copd nexium have generic cheapest viagra canada viagra uk 25mg generic brand levitra xenical 150 mg generic form levitra lowest viagra online wellbutrin cigarettes nausea wellbutrin no prescription free viagra pfizer prednisone 60 mg withdrawal buspar mb2 prednisone tablet 477 lexapro cheaper generic periactin buy penicillin tetracycline together buying safe viagra zithromax and montelukast pin viagra india propecia canada generic antibiotic cipro 500mg generic equivalent propecia tetracycline antibiotics drugs canada warning celebrex doxycycline preventing nausea cialis 12 20 mg walmart prescription levitra us generic cialis cost clomid cvs doxycycline 100mg dairy usage levitra cheapest 2.5 mg cialis strattera causes psychosis viagra plus yohimbe lexapro nausea morning trusses de viagra lisinopril 10 mg vision pill valtrex 500 mg lisinopril cough uk doxycycline nausea chills augmentin tablet doses 5mg cialis dose cost propecia pill viagra walgreens 50mg celebrex extended use columbian viagra generic generic viagra onlineusa phenergan elixir australia celebrex cause gas kegunaan cytotec tablets ejactulation using viagra cipro 500mg review nolvadex tren use augmentin 600 susp xenical costi strattera discussion board metformin milchprodukte lasix oral tablet uk supplier cialis costo augmentin antibiotico indocin versus celebrex cytotec wirkmechanismus zithromax drug information wholesale generic viagra cytotec tab 200 mg buy cialis re augmentin antibiotico 875 mg wellbutrin sr 200mg mailorder 200 mg cialis propranolol hydrochloride buy lisinopril cost zoloft canada levitra tablet use cialis sverige generic harga levitra 5 mg brown viagra pill cialis 20 mg prospecto zoloft 100 mg withdrawal getting off lasix augmentin posologie sinusite viagra discount cheap zithromax 250 mg uk viagra masticable magnus prednisone for menopause nexium infusion dosing viagra usa brand 50 mg clomid failed viagra causing indigestion erythromycin fusspilz prednisone 2.5 mg canada levitra generic canada buy viagra france xenical user get off synthroid xenical vegetarians bactrim induced lupus kamagra leicester.uk metformin 500mg tab medco viagra price cipro 30mg doxycycline extemporaneous doxycycline uk costs wellbutrin cause hives buying generic valtrex 5 mg cialis cheap medicine lisinopril 10 mg online legal cialis qualitest lisinopril 10mg xenical price compare pfizer viagra kopen dizziness from buspar wellbutrin flushed face levitra user augmentin tinnitus indian generic viagra viagra spain online cialis 20mg teilen levitra 20mg 8 st costco prescription cialis drug test wellbutrin lexapro untuk apa wellbutrin manufacturer canada odt levitra generics posologie viagra 50 mg pillole come viagra propecia causes ed generic cialis markings propecia target pharmacy lexapro and menopause viagra prescription long augmentin duo 250mg prices of celebrex using cialis 5mg lisinopril drug insert test cialis 20mg prednisone mood disorder nombre generico nexium 2.5mg cialis cost valtrex 1000mg filmtabletten viagra discount voucher prednisone usp 10 mg cialis medicare cost priligy in canada zoloft from canada levitra used for clomid 50mg walgreens abra generic viagra augmentin 250 mg filmtabletta phenergan plus codeine cialis cheapist cialis 2mg5 generic name zoloft cheap viagra europe zoloft reviews australia indian valtrex uk liquid viagra celebrex 200 mg online viagra soft tablets cialis toronto buy zovirax costo viagra pfizer harga mail order viagra generic valtrex uk lasix causing hyperkalemia using clomid unprescribed cipro antibiotic 500 mg prices viagra costco prednisone 20 mg watson tetracycline fusaric acid 20 ml 30 pills levitra prescription valtrex online zithromax tablet sizes cheap propecia nz cialis e genericos zithromax pills online cialis liquid buy propecia at costco buy viagra discretly metformin missed pill cuanto sale cytotec diflucan 200 mg cost viagra drugstore.com ranbaxy viagra cheap lexapro oral drugs generic lexapro date 250 mg metformin pcos cumpar cialis 10 mg lexapro 5 cost buspar after benzo tablets nolvadex viagra legal canada us viagra pharmacy zithromax 500 mg pulver bactrim tinnitus permanent viagra uses secure cialis online amoxil 250mg capsules metformin buy online buy lexapro sale 1000 mg prednisone iv prescription price propecia clomid target pharmacy generic viagra instructions viagra 4 tablets glucophage xr usos synthroid causing hypoglycemia propranolol 40 mg indicatii viagra online brand levitra 20 mg bayer doxycycline infusion rate cipro flushing 120 .mg viagra nexium full price zovirax pills used cytotec uso aborto cialis boots cost global pharmacy viagra celebrex drug analysis viagra pricecvs pharmacy clomid online nz generic viagra 24 h propranolol sale uk doxycycline 150 mg day get wellbutrin online powerful viagra tablet lasix iv use viagra online paypal celebrex 100 mg bijwerkingen viagra rx canada viagra 100mg cost usual viagra dose zovirax pomata costo buspar same wellbutrin zithromax 1.0 g tablets lexapro generic withdrawal buspar worth it pfizer viagra preis prednisone dogs online strong cialis 40 mg phenergan boots uk lasix costo propranolol online kaufen clomid tabs 50 mg cialis direct india generic cialis potency quando viagra generico periactin 4mg tablets 50 lexapro 20 mg size zovirax chemist warehouse kamagra 25 mg online nexium 40mg pret generic zovirax ingredients usos strattera 160 mg 5mg lexapro stopping cialis generic 40 mg. avis kamagra plus uk diflucan buy zovirax 4.5g zithromax suspension pediatrico 20 mg generic cialis kamagra 10mg lowest priced strattera wellbutrin paxil together viagra for uk viagra india himalayas valtrex discounts diflucan 150 mg ringworm synthroid 200 mg teva generic wellbutrin lexapro 2mg purchase cialis noprescription super kamagra australia lasix 80 mg online metformin 1000 mg pills prednisone buy cheap herbal 600mg viagra clomid 50mg erfahrung lisinopril pill blue augmentin dosage 875 mg 30 mg buspar target propecia price online levitra rx kamagra 100mg buy zoloft drug recall generic cialis illegal get diflucan prescription viagra purchase prescription prednisone causing cataracts viagra super cheap nexium 20 mg desconto 200 mg kamagra uk generic xenical 120 mg comprar online viagra price lexapro us valtrex prescription dosage buspar nervousness cipro leukopenia viagra price kaiser nexium price medco viagra et musculation prednisone uses chemo wellbutrin muscle pain propecia vorderkopf levitra prices uk viagra causa diabetes kamagra 50mg tablets cialis.cu uk usual clomid dosage newest cialis 40 mg levitra 10 mg pill doxycycline 100mg cats nexium 2011 sales strattera 40 mg alcohol zoloft prescription strengths xenical 500mg buy 1oomg clomid zithromax buy generic lexapro facial blushing viagra overnight australia zoloft pediatric use my rx cialis doxycycline 200mg cena pharmacy prices levitra phenergan iv push opinion cialis generico canadian medications viagra 20 mg zoloft propranolol prices buy viagra vgr cytotec sale philippines doxycycline blue pill nolvadex tamoxifen order cialis generica contrareembolso cheap soft cialis buying viagra 100mg cialis 10 mg sweden maximus cialis topamax buspar zoloft causing restlessness cialis 5 mg works buspar self esteem costo zoloft 50 viagra cheapest canada wellbutrin sinusitis prednisone and hyperacusis cheapest levitra 100 adipex wellbutrin together zovirax pills online pret augmentin 125 mg canada pharmacy strattera lisinopril twitching muscles lisinopril pill strength viagra online netherlands clomid tablets online buy cheapest cialis viagra 50mg australia usual dosage metformin cytotec 500mg einfuhr cialis australien cheratussin and lexapro zovirax tablets directions cialis canada sample nolvadex get cheap viagra day priligy 30mg nhs nexium medication uses buy cialis in clomid best price 4 pills of cialis real viagra cost viagra prescription prague tadafil cialis 5mg prednisone 15 mg lexapro celexa drug generic bactrim suspension generic wellbutrin ir 75 mg wellbutrin strattera prescription cost viagra chennai price metformin er generic assistance getting lexapro cialis online postepay lloyds pharmacy phenergan viagra online ordering cialis confusion prednisone for hyperacusis olanzapine fluoxetine generic india shipping cialis wellbutrin generic alternatives india clomid 50 mg prednisone tablets generic kamagra 100mg prijs nexium 40 canada lexapro muscle stiffness buy zoloft prednisone dosage 60 mg cialis prescription cheap 800 mg gold viagra cialis online paypal 2012 strattera 25 mg effects erythromycin ec 333 mg erythromycin lactobionate usp using liquid cialis synthroid missed pill cialis soft uk generic propecia called generic viagra nederland 30 mg cialis dose viagra fetus online viagra in order cialis prescription cialis tabletke pfizer generic viagra viagra pussy.com 40 mg strattera cialis generique 20mg metformin 1000 mg spc viagra costo peru cipro 500 mg nedir nexium 5mg usp prednisone msds white viagra 100mg drug interactions doxycycline prescription zovirax cream liquid kamagra uk cialis priligy zusammen bactrim pill id pfizer viagra recall valtrex cause dizziness strattera 60 mg atomoxetina 500 mg glucophage strattera get high levitra 5mg pricing anyone take buspar metformin 850 mg tds zithromax von pfizer teva wellbutrin generic hydrochlorothiazide 25 mg tablets getting aroused cialis generic sub bactrim xenical abnehmen kaufen nexium globus hystericus cialis tablets usa levitra canada zamowienie apo metformin price cialis 5 mg dauertherapie online kamagra paypall viagra buy turkey zithromax 250mg israel pfizer antidepressant zoloft metformin uses infertility dosaggio viagra 25 mg nausea after zithromax zoloft cause impotence students using viagra pfizer viagra mexico use viagra drug wellbutrin xl dangerous lexapro 20 mg controlled viagra india herbal rx doxycycline nexium 75mg prednisone 400mg buying valtrex uk strattera capsules 40 mg generic metformin online 10mg propranolol effects lisinopril 5mg tabs hydrochlorothiazide cause sweating buspar uk nhs lasix 40 mg tablets gebruiksaanwijzing cialis 5mg tetracycline average cost lisinopril 20 mg buy lisinopril 10mg vs 20 viagra chennai pharmacy lisinopril mylan 20 mg priligy costo farmacia 1500 mg metformin conceive doxycycline generic prices walmart valtrex cost viagra indian made synthroid generic image fedex overnight cialis lexapro prescription drug levitra 10 mg 4 st nuova pillola viagra viagra in india 2012 reductil order xenical buspar cognitive effects metformin causing fatigue 40mg of lasix cymbalta lexapro together tapering prednisone 40 mg viagra online hyderabad amoxil syrup 250mg cialis discount india lloyds pharmacy propecia cipro cause tiredness cialis causes gout nolvadex andarimedex cheap buy propecia regrowth valtrex versus aciclovir buy kamagra china metformin drug screen prednisone 9 days 60 mg amoxil 875 mg tab bactrim drug type clomid 50mg kr tadalafil versus viagra clomid serpafar kaufen cialis online .ph using 80mg cialis propecia principle muscle doxycycline generic dosage doxycycline cost bangkok generic cialis problems nexium mups 40 mg buspar expiration date levitra tabletten nebenwirkungen lilly cialis 5 mg propranolol amitriptyline together metformin ukpds study buspar drug classification buy viagra 2.5 mg petraeus cialis index zoloft no rx clomid 100mg iui uso celebrex 200 mg lisinopril pill mg 3000 mg viagra skusenosti zithromax suspension strength buspar tics generico cialis colombia prednisone 30mg day prednisone 5 mg taper metformin versus actos cialis dosierung 20 mg pill cialis greece 400 mg of wellbutrin clomid 50 mg tablet kamagra postorder glucophage diet pill pfizer zoloft australia librax and buspar buspar for clenching viagra professional 100 mg metformin drug testing generic lexapro when doxycycline malaria tabs valtrex muscle spasms viagra price quote zovirax farmacia online red viagra 600 mg strattera drug classification lisinopril 40 mg dizziness tetracycline 500 mg acne diflucan dosage 5 pills lisinopril dosage 40 mg viagra flushing treatment viagra generic4all diflucan 50mg capsules valtrex prescription help kamagra tablets india viagra forum dyskusyjne vitreous detachment cialis cialis online 50mg buspar prn 3 50 mg zoloft levitra kaufen 10mg propecia ou generico erythromycin from canada buspar postpartum depression erythromycin 250mg phap viagra 50 mg 4 tabletten lexapro 20 mg reviews propranolol canada pharmacy cipro 500mg ingredients celebrex 200 mg obat bactrim uses diarrhea propecia finasteride uk india viagra company cialis de 05 mg cialis 20 mg etkileri doxycycline hyperacusis cialis purchase online kgr 100 pill kamagra buspar stomach acid 007 power viagra pill synthroid bipolar disorder get levitra prescription walgreens cost levitra phenergan 12.5 mg tablets buy doxycycline 100 online buspar sulfa lasix come usarlo cipro 5mg doxycycline contraceptive pill collagenous colitis celebrex nexium 20 mg comprimidos augmentin 12h susp levitra schmelztabletten 10 mg doxycycline causes hemorrhoids viagra online segura viagra australia 100mg lisinopril iron pills metformin canada paypal kamagra halbe tablette kamagra uk max discount 150mg viagra cost low propecia lexapro dosage 80 mg viagra 2 li tablet 200mg generic cialis viagra online register augmentin price india strattera available generic private prescriptions viagra viagra canada paypal bactrim suspension 800 mg 150 mg super viagra cialis 2.5 mg prices overnight cialis fedex wellbutrin generic a 102 cipro augmentin together viagra flushing prevent metformin drug dose xenical supplies uk augmentin streptococcus pneumoniae augmentin for proteus erythromycin cause acne prednisone tablets skin cialis aching muscle wellbutrin 300 xl generic order wellbutrin sr chinese viagra pills glucophage 850 mg information celebrex pill identification propranolol 10mg online viagra vipps levitra 20 mg 30 tablet xenical 120mg tablet celebrex drug addiction cheap augmentin 875 viagra plus buy diflucan 200 mg prospect cialis prezzo 5mg clomid dosage use 200 mg viagra online viagra superdrug uk viagra 25mg boots lasix 500 tablet augmentin cause gas propecia menopause cialis kaufen mallorca zoloft espanol 50 mg kur nusipirkti levitra order viagra man lexapro 5mg alcohol levitra 20 mg indicazioni uses for cipro 500 celebrex 200 mg reviews viagra salesman excessive prednisone use generic lexapro manufacturers buspar numbness face prices levitra 20mg cialis 0.5 mg lisinopril hctz tabs wat doxycycline 100mg zovirax online shop generic viagra deutschland order nexium uk lasix 25 mg pills buy kamagra melbourne cialis 5mg efeito prescription viagra yahoo erythromycin and thrush generic viagra cz cialis 5 mg occasionalmente buspar plus lexapro metformin al 1000 mg buy metformin tablets levitra soft tablets oral zovirax uk generic lexapro coming doxycycline 100mg alcohol splitting 50mg viagra viagra cheap nz xenical price pkr metformin tablets glucophage doxycycline drug action doxycycline teva 100 mg viagra tablet rate generic viagra plus buspar message board online viagra original levitra de 100 mgs buspar double dose cheap generic zoloft doxycycline tablets genrx propranolol 40 mg sr kamagra uk eu 40mg cialis dosage doxycycline 500 price online rezept cialis propranolol diabetes mellitus cialis 5 mg information buy viagra riga cialis cheapsarasotafl nexium generic prices asda viagra pharmacy cialis 5mg rx augmentin 25mg order generic levitra order viagra tablets bactrim liquid suspention average mg zoloft strattera cause acne precio lisinopril 5 mg boots uk zovirax nexium dr price usos de zoloft viagra tablet spray discount cialis coupon trademark viagra pfizer diet pills alli cheap lexapro 10 mg buspar acetaminophen tijuana generic cialis antiviral drugs zovirax valtrex 500 mg packungsbeilage nexium generic 30 pills strattera 40 mg street zoloft et nausee viagra substitutes uk erythromycin mk 500 mg zovirax cream canada 60mg prednisone fake zithromax pill buy strattera american viagra pfizer turkey purchase viagra china reducing lexapro 20mg doxycycline muscle pain zithromax price 2gram cialis 5 mg waxy buspar hives cialis canada safe selegiline plus wellbutrin augmentin 250 mg price cialis backache cause nexium sobres 20 mg wellbutrin xl 200 mg propecia sales annually prednisone interaction medicamenteuse cytotec ghana buy cipro causing pain gaudeamus igitur viagra valtrex and nausea lexapro cvs price merck propecia price buspar and vertigo generic bactrim antibiotic viagra uk price viagra cobra india prednisone 30mg generic viagra 50 mg 50 100mg wellbutrin xl doxycycline harm fetus doxycycline tablets crush strattera 80 mg cost viagra generico guadalajara cialis 5 mg tabs walmart cialis 5 mg costo compresse cialis 20mg viagra cialis oad 5 mg cipro virus cheap viagra professional canadian cialis prescription cialis online 2.5mg viagra precription online cyalis levitra pharmacycom levitra 100mg pills propecia pharmacy.net apo propranolol 40mg nolvadex 20 mg kaufen buy xenical singapore walgreen cialis prices different wellbutrin generics glucophage merck uk brand zoloft online viagra postmenopausal women apollo pharmacy viagra cialis 5 mg pdf mg o levitra glucophage without prescription thuoc nexium 20mg online levitra uk augmentin veterinary use prednisone esophagus viagra generic reviews lexapro drug tolerance 20mg lexapro depression prednisone foot fungus 125 mg viagra viagra aus deutschland bactrim get high lasix sold canada kamagra uk diazepam diflucan 150 mg 1 caps viagra costs 2011 lasix 80 mg iv viagra direct india cvs diflucan price levitra price list diflucan 50 mg prices cialis 10 mg cialis 5 mg ervaring genuine lexapro price kamagra apoteka banjaluka chewing viagra tablets nexium 40 mg faydalari but 2.5 mg cialis cytotec sous langue lisinopril muscle fatigue buspar reports nolvadex stack sustanon 250 prednisone plus advil amoxil price compare buying cialis overseas cialis drug tolerance propecia costco sale lexapro overdose 1000mg cialis tablete 5 mg bijwerkingen nexium 40 mg india cena cialis buspar anxiety libido bactrim liquid cost prednisone causing dehydration viagra 100 mg 8 price cialis lilly buy kamagra fuerteventura pfizer viagra usa cipro fuso orario walmart xenical pills kamagra 100 mg working cialis vyvanse together cialis drug wiki generic viagra indien powder zithromax 300 mg generic lisinopril diabetes canada cialis 5mg viagra online 24 mexico cialis 2.5 mg xenical with prescription phenergan 6.25mg priligy pills uk viagra ejaculation must augmentin causing neutropenia kamagra kaufen schweiz diflucan yeast pills recreational lexapro use usual augmentin dose wellbutrin medlineplus price lisinopril 30 mg xenical buy singapore strattera lexapro together diflucan 150 mg prospecto cialis 5 mg bugiardino liquid kamagra inaus amoxil dose sinusitis buy clomid now bactrim 400 mg suspension tetracycline und pille 800mg viagra tadacip tadalafil 20mg order propecia online 503 xenical in canada amoxil 500mg wiki 40 mg propranolol pregnancy cialis tabletler zithromax 500mg 3 pack malaysian cialis 50mg viagra online usa pfizer zoloft testbericht nolvadex purchase canada real cialis cheap cialis 40 mg cheap buying hydrochlorothiazide online buy intravenous zithromax lisinopril actavis 5 mg merck propecia online amoxil generic brand levitra belgien kaufen tetracycline target species viagra cheap 150 drug addicts viagra clomid 10 pills sales on viagra overdose prednisone 60 mg cialis 10mg us sweiss nexium price free cialis prescription synthroid suspension dosage nexium prescription assistance zoloft 150 mg emotions amoxil tablets pfizer trazodone and buspar tetracycline for sinus nexium boots cost cipro xr 500 tabletas doxycycline 500 mg prices singulair prednisone together lisinopril 5 mg bula propranolol 20 mg chile cialis 20 mg 100 tablets metformin abz 500 mg online cialis sales cialis discount uk doxycycline vergeten canadian pharmacycom levitra clomid 100 mg success bactrim syrup usage reviews generic lexapro buspar love metformin versus metformin buspar drug forum cytotec pill induction cialis generico rischi lasix 40mg shop lexapro 10 mg anxiety cost of metformin 500 viagra substitutes prices overnight pharmacy cialis strattera uk buy quantos custa levitra cialis feel flush kamagra singles uk amoxil 875 mg dosage cialis india cost viagra rx assistance kamagra 100 chewable 7 tablets propranolol dangerous cialis generico delivery zithromax dosage sinus generico cialis andorra costo cytotec bogota bayer levitra uk cialis drug india xenical orlistat sale metformin mouse cancer viagra perscription online erythromycin molecular target 500mg er metformin buy cialis 60 mg cipro 750mg tablets cialis aurochem india buy viagra nicosia opus nexium suspension de wellbutrin diabetes viagra prescription viagra forum online order canadian viagra lasix use pneumonia cialis 100 mg kullananlar cialis 5 mg turkey lisinopril versus verapamil buying viagra net kamagra overnight 40mg cialis reviews doxycycline 100mg pills metformin 500 kaufen lexapro tussin nexium magensaftresistente tabletten nexium generic teva intuniv versus strattera prednisone axapharm 5mg propecia 1 mg 28 comprimidos generic cialis forums doxycycline 40mg doxycycline online express indication lasix 40 mg synthroid drug images abilify plus zyprexa diflucan suspension pregnancy two 10mg cialis cash price nexium lisinopril tablets 40 mg lasix 25 mg cpr uk kamagra con over 40 using clomid kamagra postal order wellbutrin generic diflucan uk price indications for buspar metformin 850 mg overdose precio levitra 5 mg woman generic viagra my pills cialis canadian customs viagra buspar 15 mg tablets cheap kamagra uk 40 mg of propranolol viagra 100mg dawkowanie 20mg cialis worth pfizer viagra description adderall strattera together erythromycin base tablets viagra bloedneus augmentin drug class viagra online com bactrim versus neosporin viagra 7 us dollar us viagra price best online levitra viagra cheapest price 800mg zovirax erythromycin 1000mg zestril lisinopril generic synthroid cost 2012 stopping wellbutrin use generic cialis ingredients viagra vaikutusmekanismi zithromax tablet 250 mg viagra de 15 mg precios cialis 10 mg celebrex 200 mg presentacion viagra instructions use 50 mg phenergan safe synthroid discount coupons trustable generic viagra viagra pills london strattera controlled drug lexapro cause fatigue priligy tablets uk celebrex uses of online doctor xenical viagra cost indonesia buy viagra burnaby nombre viagra generico viagra discount prescription drug testing cialis fertility pills clomid 2x zithromax pillen zithromax 1g uses levitra half tablet buy wellbutrin sr cheap 150 mg viagra lexapro 5 mg 2012 strattera online discount costo diflucan gel zoloft 100mg nebenwirkungen doxycycline lupus cialis 80 mg nedir viagra 100mg box buspar like adderall augmentin 156 mg dose purple generic wellbutrin doxycycline hyclate usage lisinopril cause edema viagra canada india viagra thailand pharmacy brazil viagra price us cialis pharmacy metformin obat untuk cytotec consecuencias uso buspar nyquil interaction cipro 750 used canada drugs synthroid viagra order usa cheap synthroid online oklahoma viagra prescriptions contraindications celebrex use lasix online fedex generic cialis plus bactrim without water nexium 20 mg 0800 kamagra thailand wholesale use viagra recreation lexapro 20mg cost nexium 20 mgr zithromax 1 pill chlamydia zithromax 250 mg capsules nexium pills canada doxycycline 100 mg indication prednisone use for tetracycline getting pregnant generic viagra special antibiotic augmentin price cialis tadalafil generic spontaneous ovulation clomid dtm buspar viagra montreal buy celebrex online canada psilocybin and buspar 40 mg propranolol anxiety cialis 5mg acheter buspar versus lexapro 5 mg lisinopril prices celebrex morbus crohn cialis causes acne order propecia free doxycycline capsules crush wellbutrin delusions buspar lawsuit crushed viagra vaginally cialis 20mg dosierung uk levitra prices generic zoloft costs bactrim suspension 5ml doxycycline anhydrous metformin sinusitis kesan clomid 150mg nexium hp7 20 mg online store viagra viagra buy contest nexium 20 mg 14 comprimidos lisinopril 10 mg daily celebrex celecoxib prices lisinopril 40 mg w 942 levitra professional canada lloyds pharmacy dapoxetine viagra tabs uk buy diflucan cheap order xenical pills buy proscar propecia canadian discount viagra zithromax 250 mg suspension pfizer viagra sg viagra drug alternative lexapro similar drugs viagra plus 400 mg augmentin 140 mg bactrim generico bula cipro causing bloating femsale pink viagra using phenergan insomnia beli cialis 2.5mg tetracycline salep pfizer invented viagra get metformin online generico priligy italia hiivasienitulehdus diflucan canada viagra cialis lexapro discount promotion kamagra brausetabletten test viagra cost mexico acyclovir zovirax 200mg lasix costa rica sublingual viagra 150 mg doxycycline sale uk levitra 10mgs cheap cialis si lexapro 10 mg alcohol clomid use metformin lexapro klonopin buspar 8 mg of prednisone gibraltar pharmacy viagra generic levitra strips missed buspar dose purchase real cialis propecia 5 mg uk zithromax susp neonates propecia prescription australia cialis price macau synthroid 80 mg levitra orodispersibile generico cialis 20mg walgreens chlamydia zithromax 1000 mg tabletki poronne cytotec augmentin iv bolus online medication cialis amoxil suspension expiration pegasus cipro nord cialis generico falso lasix use neonates women use levitra viagra cialis cheap clomid reviews australia nexium usage dosage generic valtrex rx 905 lasix purchase canada pertussis zithromax treatment strattera 100 mg high clomid progesterone pills buspar gad xenical medicine used buy doxycycline canada generic 25 mg viagra zovirax tablets spc viagra biggest customers strattera focus crush up cialis 25 mg clomid trigger buy lexapro philippines remboursement cialis 5mg diflucan prescription online viagra cheap free strattera suspension cytotec get generic viagra norge buspar d siguiente highest mg strattera cialis needs prescription sustituto de nexium cialis online warsaw 1000 mg of erythromycin viagra pfizer costo 1000 mg cipro xl kamagra buy line viagra cost 100mg cialis user groups cialis 2.5 mg lilly strattera drug holiday uk viagra sales cialis pill identifyer augmentin 675 mg prospect buspar crazy viagra crush it cialis 2.5 without prescription nolvadex d generico apo prednisone 5 mg viagra plus dapoxetine viagra usa legal cheap cialis buy Purchase Generic Levitra viagra 100mg suppliers cipro xl 500 mg metformin online prescription zoloft usage metformin 850 mg tablets kaboom versus viagra bactrim cost nolvadex sale gnc buy zoloft generic zithromax azithromycin buy generic zoloft color diflucan sospensione 10 mg synthroid dosage .112 mg metformin knuses viagra 400mg dosage cialis without perscription augmentin cocuklar icin viagra causa necrose how get cialis use cytotec pfizer viagra genericas sustitutos viagra mexico walmart cialis 2.5 mg generica da zovirax clomid success 50mg clomid plusieurs ovulation buy viagra online 22 222 buy fish erythromycin nuhair versus propecia monthly cost valtrex Levitra 120 pills order cialis 40mg buy forum buy viagra lisinopril 20 mg e102 viagra classification uk acute sinusitis prednisone 1 tablette viagra kaufen order cialis us tetracycline and thrush informacion sobre buspar prednisone drug forum viagra halv tablet zithromax canada online target propecia brand wellbutrin 150 mg bijsluiter herpes zovirax tablets viagra stop flushing nexium 20mg wirkung split cialis tablet generic of valtrex clomid use steroids celebrex indications use precio priligy 30 mg prices of zoloft venda online viagra viagra tablet weigh good viagra online cheapest 40 mg cialis viagra fom india lisinopril pill dosage buy zoloft cost xenical 120 canada metformin unlabeled use lexapro generic vs buspar overdose effects 24 hr viagra delivery cialis 5mg oad dog viagra 10 mg buy zovirax capsule genuine 5mg cialis lexapro prices walgreens vancouver viagra buy viagra price reduction uk antibiotics amoxil buspar lexapro combination cialis fungus levitra tablete deutschland buy strattera 60mg generic viagra youtube walmart pharmacy zoloft cialis tablets sale metformin robitussin viagra law uk clomid online kopen harga celebrex 100 mg metronidazole pill yasmin xenical 120mg cz augmentin 600 suspension xenical 120 kaufen viagra sus consecuencias zovirax 200 mg bula viagra cause impotence split viagra tablets nexium 40 mg mengandung valtrex monthly cost kaufen levitra deutschland erfahrungsberichte cialis 10 mg potenzmittel levitra schmelztabletten drugs like cialis 20 mg lexapro depression lexapro price generic synthroid cost walmart viagra cost chennai zoloft overdose 300mg cialis 5 mg infarmed viagra 25 mg preis cipro dangerous sanafil 20 mg cialis wieviel mg viagra buy levitra online 7 drug classification cipro zovirax 5 ointment buy viagra in sukhumvit price comparison lexapro augmentin haittavaikutukset cialis price apoteket nexium 20 mg granulado propecia discount vitamin vegetal viagra cumpar minoxidil versus propecia diflucan 50 mg dosage xenical orlistat kaufen levitra usual dosage sustancia activa lisinopril synthroid diet pill taking two buspar lexapro pbs price propecia generic equivalent nexium infusion dosage cipro document status buy cialis 20 mg levitra orodispersible 10mg viagra generico preco doxycycline purchase 20mg buy cialis switzerland buying viagra nhs are propranolol dangerous nexium mouse safe generic cialis viagra alternative siriusxm viagra pforce pills taking cialis 40 mg cialis informationsales turkiyede clomid 50mg propecia tablet bosley propecia when generic nolvadex uterus 10mg generic levitra viagra sicuro online prix cialis 5 mg wellbutrin purple tablet generic levitra alcohol nolvadex dose use 250 mg of cipro canadian pharmaceuticals viagra zovirax 400 mg herpes tetracycline teeth cause cialis lutschtabletten 120 mg generic viagra Online Levitra 180 pills clomid vergeten augmentin 500 mg suspension nolvadex steroid prices nexium and costochondritis clomid australia pcos clomid 50mg pfizer lawsuit celebrex viagra blaue pille cialis fc tablet viagra 100mg nizagara price prednisone 20 mg viagra contraindicated drugs price lexapro 20 mg rovex nexium usa viagra prescription discount viagra generika 20mg prednisone muscle recovery usos del amoxil tokobagus viagra fake cialis 3800 mg wellbutrin xl uk generic viagra professional glucophage costs viagra houstontx lisinopril tablets india free 20mg cialis cialis cost canada dapoxetine price india lisinopril versus atenolol cialis cramps muscle buspar and bodybuilding cialis reviews 10 mg metformin und zyklus valtrex price comparison cytotec price manila lisinopril interactions buspar feline buspar dosage methylprednisolone 20 mg prednisone xenical tablets cipro online overnight mouse viagra diflucan fluconazole cheap prices levitra dosage 200 mg cytotec 10 mg di viagra half tablet metformin jual cytotec online nexium patent generic augmentin suspensie de 400 augmentin tablet composition viagra tablet description 10 mg generic levitra kamagra fast plus buspar valerian root sublingual cialis overnight buy cytotec usa viagra online aust viagra usa walmart nolvadex causes acne cialis price 20mg levitra 40 mg reviews lexapro generic drug celebrex 100 mg pfizer doxycycline gel price use of augmentin 1000 buspar and trileptal lasix 500mg.ipeg viagra safely online prednisone 5 mg online costco viagra coupon preco xenical 240 mg viagra online hangery cheapest nolvadex uk wellbutrin buying online dapoxetine online buy viagra 1 tablet valtrex cost walgreens nioxin propecia together doxycycline online au no prescription propecia cannot get xenical lexapro generic approval omg facts viagra prednisone celebrex together cialis verstopte neus lisinopril orange pill nexium online bestellen augmentin 250 mg prospect buspar cause insomnia cialis 20 mg presentaciones levitra tablete srbija cialis charlotte prices whats cost clomid 250 mg doxycycline acne get cialis commercial canada pharmacies lexapro phenergan in canada viagra 100mg apoteka generic cialis overnigh viagra tabs 100mg viagra sales johannesburg cialis 05 mg cena prednisone 5mg ears online viagra tablet celebrex online kaufen cipro similar drugs levitra 20mg tab viagra cheap source prednisone 40 mg dosage propecia 1 eller 5 mg prednisone tablets horses cialis hungary buy what causes propecia buy strattera 18 mg prescription cost viagra cialis 20mgmos cialis 5 mg 10 mg buy viagra 600mg lexapro buy online buspar alcohol buspar dyspepsia rusiska viagra viagra generico illegale hydrochlorothiazide drug bank lexapro 20 mg ocd mo uso cytotec buy clomid american tablet augmentin 625mg soft cialis online augmentin plus 1000 cytotec online canada generic lexapro prescription price augmentin 875 recustomer.com viagra buspar hypochondria cialis 20mg tadalafil tetracycline pill esophagitis generic viagra eu mercury drug xenical levitra pharmacy coupon prednisone sulfa drug bactrim tablet 30 tb buy viagra bournemouth viagra generic overnight viagra in puket zovirax tab generic viagra prices sa bactrim 20 mg nexium tabletsforsaleonebay nexium tablets 50mg 15 mg prednisone dog sustitutos del cialis cialis billig online nexium causes cramping cialis zomg tadalafil buspar pill wiki tetracycline antibiotics use 500 mg metformin hcl abc pills nolvadex