Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Învăţături corecte şi învăţături greşite despre înmormîntare şi pomenirea morţilor

Februarie 21, 2008 Categoria: Articole, Superstitii, Abecedar crestin

—Exista vreo randuiala de inmormantare sau pomeni, care se pot face de cand suntem in viata ?

Cei vii pot face fapte bune, pomenile celor morti, etc. Grija cea mai mare pe care trebuie sa o avem este sa ne gaseasca moartea cat mai pregatiti, fara pacate, caci degeaba vom plati la o suta de biserici si manastiri si daca moartea ne gaseste in pacate grele, pierdem mantuirea. Mantuirea nu se cumpara cu bani.

—Cate zile de la inmormantare se cara apa, de ce, unde si cate zile se tamaiaza ?

Aceste obiceiuri crestinesti intra tot in fapta milosteniei si e bine sa se faca pana la 6 saptamani (40 de zile); se cara apa la persoane neputincioase, la familii cu copii multi, apa pentru consum. Tamaierea se face ca un prinos de mila si dragoste pentru cei morti. Avand in vedere insa ca in vremurile noastre apa este la robinet in tot mai multe case, acest obicei poate sa nu se mai tina.

—E bine sa participam la inmormantarea celor care si-au luat viata singuri (sinucigasi, spanzurati, otraviti, taiati )? Dar sa primim de pomana de la ei ? Ce se poate face pentru mantuirea lor?

Exista unele traditii la poporul roman in ceea ce priveste sinucigasii. Unele traditii zic ca e bine sa mergem la inmormantarea lor, a celor ce si-au luat viata singuri dar nu trebuie sa luam de pomana de la cei care dau pentru ei. Alte traditii spun ca pana la 7 ani nu se pot trece nici in pomelnic; dupa ce au implinit 7 ani se face slujba inmormantarii, cu toata randuiala cuvenita.

Asa s-a obisnuit în unele zone ale tării noastre si dacă vreun preot încearcă să schimbe acestea, întîmpină mari piedici din partea oamenilor. De ce ar fi necesară schimbarea? Deoarece Sfintele Canoane spun că cei care s-au sinucis se duc la cimitir fără preot; doar acolo la cimitir vine preotul si îi cîntă “Sfinte Dumnezeule” cînd este băgat mortul în groapă. Tot Sfintele Canoane spun să nu li se facă pomeni si nu trebuie să participe nimeni la înmormîntarea lor, iar dacă li se dă de pomană să nu primim pomana. Ei nu se trec niciodată pe pomelnic si nu trebuie să li se facă pomenile deoarece ei nu au nici o sansă să mai fie scosi din iad. Asa învată Sfintele Canoane si putem fi mai siguri că în acestea se spune adevărul, si nu în traditia poporului romîn.

—Dar la cei care au murit de moarte naprasnica (cutremur, inec, calcati de tren, de masina) cum procedam, ce se face pentru mantuirea lor ?

La acestia se procedeaza ca la un mort obisnuit , pentru ca ei nu s-au omorat singuri .

—Cei care au trait necununati la biserica, ce pot face pentru mortii lor ?

Pentru cei ce au trait necununati la biserica si unul din dansii a murit, cel ramas face spovedanie curata, cu hotararea sa duca viata curata si poate sa faca toata randuiala cu rugaciuni si pocainta, iar cei care sunt in viata si le-a murit din neam: mama, tata, copil sau alte rude, se spovedesc, se cununa si apoi pot face randuielile celor morti, altfel nu au voie sa se atinga de pomana.

—Se dau 24 de metri de panza pentru a fi platite vamile ? Vamile se platesc ? Cum ?

Acesta este tot obicei babesc. Vamile nu se platesc in acest fel, ci se platesc cu pocainta si cu Spovedania.

—Daca inainte de a cunoaste credinta am furat ceva si persoana traieste sau a murit, cum procedam ?

Daca pagubasul traieste sa-i dea lui sub o forma oarecare, pe masura valorii lucrului furat, daca nu traieste sa-i dea familiei, daca nu are cui sa-l faca milostenie.

—Daca un om moare plin de pacate, nespovedit, nepregatit, si moare in ziua de Pasti, in Saptamana Luminata, merge in Rai ? Dar daca moare in Saptamana Patimilor, merge in iad ?

Acestea sunt vorbe babesti si nu trebuie crezute. Numai Dumnezeu stie acestea.

—ESTE CORECTA ADMINISTRAREA SFINTEI IMPARTASANII LA PERSOANELE INCONSTIENTE ?

Primirea Sfintei Impartasanii este strans legata de Spovedanie chiar si pe patul mortii. Cel care e inconstient nu mai poate face aceasta. De asemenea este legata si de vointa persoanei respective. Impartasania pe patul de moarte nu se refuza niciodata, cu conditia insa ca muribundul sa o ceara. Chiar daca a cerut Impartasania inainte de a fi inconstient, nu poate fi impartasit un muribund, deoarece devenind inconstient nu poate marturisi pacatele. Preotul trebuie sa fie cu luare-aminte la impartasirea muribunzilor inconstienti, pentru a nu comite chiar un sacrilegiu. Cel inconstient este ca si mort, iar canonul 83 al sinodului 6 Trulan spune: “Nimeni sa nu dea Euharistia trupurilor moarte, caci scris este: ( Matei 26 ; 26), insa trupurile mortilor nu pot sa ia, nici sa manance”. Apoi Taina nu lucreaza de la sine si nu produce efecte fara vointa si efortul celui care o primeste. Chiar daca muribundul a fost unul din bunii credinciosi, dar este inconstient, nu se cade sa-i administram Sfanta Impartasanie, pentru ca vointa lipseste. Poate ca de la ultima Spovedanie, respectivul crestin a savarsit pacate pe care nici preotul, nici membrii familiei nu le stiu si nici cel in cauza nu le poate spune. Si, chiar de le-ar sti, marturisirea pacatelor si primirea Sfintei Euharistii nu se face prin intermediari, ci este un act de vointa si raspundere personala.

Membrii familiei trebuie in acest caz mustrati pentru lipsa de grija fata de cel in cauza si pentru neglijarea celor sfinte. Impartasirea nu trebuie lasata niciodata in ultima clipa a vietii. Ea nu trebuie sa se dea niciodata spre moarte, ci spre viata.

—SE POATE CUNOASTE EVOLUTIA STARII MURIBUNDULUI DUPA FELUL CUM “CADE” SFANTA IMPARTASANIE ?

Se spune adesea ca, daca Impartasania sta pe varful linguritei, cel in cauza nu mai are mult de trait, iar daca sta spre coada linguritei va mai trai. Asemenea si daca Impartasania pluteste, cel in cauza va trai, iar daca se lasa la fundul linguritei, va muri.

Aceste interpretari nu au absolut nici un temei, ci sunt influente provenite din vrajitorie. Se stie ca Impartasania pentru bolnavi se pregateste o data pe an, in Joia Patimilor, la Sfanta Liturghie, si apoi se sfarama si se usuca marti in Saptamana Luminata. Cand se impartasesc bolnavii, se pun cateva faramituri intr-o lingurita, peste care se toarna vin, agheasma sau apa curata pentru a putea fi inghitita. Daca Impartasania va fi tinuta mai mult timp sau faramiturile vor fi mai mari, ele vor cadea la fundul linguritei. Daca dimpotriva vor fi mai mici sau se vor administra repede, vor pluti. De asemenea daca se toarna vin cu sticla in lingurita, faramiturile de Sfanta Impartasanie vor fi impinse in functie de locul de pe lingurita in care se tine sticla. Sau daca faramiturile sunt adaugate in lingurita dupa ce s-a turnat vinul, atunci vor sta in locul in care au fost puse. Aceste interpretari sunt rodul imaginatiei si sunt foarte amagitoare, Dumnezeu fiind “Stapanul vietii si al mortii” si doar El stiind clipa si ceasul mortii. Deci nu se cuvine sa facem ghicitorie cu Sfanta Impartasanie.

—ESTE CORECT SA NE IMPARTASIM PENTRU CEI MORTI NEIMPARTASITI?

Din punct de vedere liturgic, aceasta practica este o inovatie, caci nu este mentionata in nici o carte de cult. Din punct de vedere dogmatic, respectam principiul conform caruia Sfintele Taine se administreaza doar persoanelor vii. Simpla rostire a numelui celor decedati nu inseamna si impartasirea lor, sufletele lor imateriale neputandu-se impartasi cu ceva material, asa cum este Sfanta Euharistie.

Mai exista obiceiul ca, pe langa rostirea numelui celor morti, persoana care se impartaseste vine cu una sau mai multe lumanari in plus la impartasire sau chiar roaga pe preot sa rosteasca si numele celor decedati.

Obiceiul este neintemeiat, asa cum am amintit mai sus si din cauza lipsei vointei persoanei, si din cauza lipsei Spovedaniei. Apoi, cei care au murit nespovediti sunt in mare majoritate persoane care au fost certate cu Biserica. A considera ca putem lua Impartasania pentru persoane care n-au facut pocainta si nicicum n-o mai pot face, nu inseamna decat sa desconsideram Sfanta Taina a Spovedaniei. Ceea ce putem face pentru cei raposati este doar rugaciunea si milostenia, concretizate in slujbele pentru morti si “datul de pomana”.

—CE IMPORTANTA ARE ROSTIREA DE CATRE PREOT, LA POMENIREA UNUI MORT, A CUVINTELOR “NESPOVEDIT, NEIMPARTASIT SI FARA LUMINA” ?

Se mai folosesc si expresii ca “nepregatit”, “negrijit” sau “fara lumina”.

In Ardeal, acest obicei nu exista decat extrem de rar. Eram in anul 1994 la schitul Posaga din judetul Alba. Un crestin scria toate pomelnicele oamenilor. Cand i-am dictat nume de morti la care am adaugat, nestiutor fiind pe atunci, si aceste expresii, s-a oprit si ma privea mirat, apoi a explicat ca n-a mai auzit asa ceva.

La pomenirea raposatilor insa nu conteaza aceste adaosuri, ci rugaciunea pentru ei si milostenia. Dumnezeu ii stie ca au murit nepregatiti si nu este necesar sa-L mai avertizam inca o data asupra acestui fapt.

—Dacă ţi-a murit cineva, în primele 3 zile este păcat să mergi la cimitir.

Pe cei dragi îi vizitezi cît mai des. Mergînd zilnic la mormînt, îţi vei arăta iubirea faţă de cel plecat din sînul familiei. Cînd spunea Iisus să lase morţii să-şi îngroape morţii, se referea la starea sufletească a acelora.

—Cel care moare duminica este iertat, pentru că ziua de duminică este sfîntă.

Nu timpul cînd moare omul contează, ci cît de pregătit este pentru întîlnirea cu Hristos, adică, să fie spovedit şi împărtăşit. Dreptul poate muri oricînd, căci va ajunge în rai, iar cel păcătos în iad, chiar dacă moare în ziua de Paşti.

—După săptămîna luminată, urmează chipurile săptămîna neagră în care nu se fac parastase.

Culoarea neagră, la noi, este asociată cu necazul şi patima. Săptămîna neagră e săptămîna patimilor. Atunci, nu rugăciunile pentru cei morţi sunt interzise, ci distracţiile şi petrecerile.

—Trebuie pusa lînă în tron sub cel mort ca să se încurce sufletul şi să nu se facă strigoi. Să se pună 4 fuse în cele 4 colţuri ale coşciugului ca să nu se facă mortul strigoi. Trebuie măsurat sau legat sub formă de cruce sicriul sau corpul mortului cu o sfoara iar sfoara îngropata sub pragul casei. Mortul trebuie păzit să nu treacă pisica peste el sau pe sub el, că se face strigoi.

Am citit Sf. Scriptură de mai multe ori şi multe alte cărţi şi nu am găsit nimic scris despre strigoi. Sunt multe poveşti cu astfel de personaje, dar rămîn poveşti şi nu se vor adeveri niciodată, aşa cum nici zmeii sau feţii frumoşi cu stea în frunte nu au fost văzuţi de nimeni: “Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă” (1 Timotei 4;7).

—Să nu primeşti pomană de la femeia care n-a născut copii.

Naşterea de prunci este un dar de la Dumnezeu. Ca şi în cazul postului, cum spunea Sf. Ap. Pavel “cel ce mănîncă să nu-l osîndească pe cel ce nu mănîncă, iar cel ce nu mănîncă să nu-l defăimeze pe cel ce mănîncă”, primiţi de la oricine căci şi darurile voastre vor fi primite!

—Să nu atingi mortul cu mîna stîngă.

Dar cu mîna dreaptă avem voie să-l atingem?

—După ce te întorci de la înmormîntare te speli pe mîini şi arunci de trei ori cu apa peste umăr, în spate.

Este foarte bine să te speli cînd vii de la orice lucrare, chiar şi de la mort, dar nu are rost să arunci apă înapoi peste umăr, că în mod sigur mortul a fost acoperit cu pămînt şi nu vine după tine, iar dacă e să vină moartea n-o poţi alunga cu cîteva picături de apă.

—Dacă ţii lumînarea cuiva care moare, cad păcatele lui asupra ta.

Lumînarea este semnul jertfei. O lumînare bine lucrată nu scoate fum, nu picură ceară, ci se transformă toată în lumină. Lumina este forma superioară de existenţă a materiei. De aceea Dumnezeu a făcut mai întîi lumina. Ţinînd lumînarea cuiva este ca şi cum l-ai călăuzi. Aşa îl călăuzeşti la Sf. Botez spre viaţa în Hristos, la Cununie spre o viaţă de familie binecuvîntată de Dumnezeu şi la înmormîntare spre împărăţia cerurilor. Pe vremea Sfîntul Apostol Pavel unii se botezau pentru cei morţi. Asta nu înseamnă că le luau ei păcatele.

—Să se pună o cruce acolo unde a murit un om în afara locuinţei (în cîmp, pe marginea şoselei, pe marginea apei).

În toate timpurile şi în toate credinţele a existat convingerea ca este viaţă după moarte (nemurirea sufletului). De aceea locurile unde erau depuse trupurile moarte se marcau printr-un semn. Faraonii şi-au înălţat încă din viaţa piramide, necreştinii puneau la căpătîi cate o piatră mai mare, iar creştinii au pus “Semnul Fiului Omului”, adică crucea. Acest semn sfînt se pune la mormînt pentru a atrage atenţia oamenilor sa nu profaneze acel loc, să nu împrăştie osemintele care se vor ridica din morminte la porunca lui Dumnezeu: “Domnul însă mi-a zis: prooroceşte asupra oaselor acestora şi le zi: oase uscate ascultaţi cuvîntul Domnului! Voi pune pe voi vine şi carne va creşte pe voi; vă voi acoperi cu piele, voi face să intre în voi duh şi veţi învia şi veţi şti că Eu sunt Domnul” (Iezechel 37;4-6).

Însă crucea pusă acolo unde a ieşit sufletul nu are nici un rost pentru ca acolo nu a rămas nimic: trupul a fost dus la cimitir şi pus într-un mormînt, iar sufletul a fost luat de îngeri şi dus la cer în faţa Dreptului Judecător. Crucea este un semn creştinesc. Ea nu-l mîntuieşte pe cel care o are şi nici nu-l osîndeşte pe cei ce nu o are.

—Dacă unul dintre soţi a murit şi s-au blestemat între ei trebuie dezlegaţi prin rugăciuni şi în acelaşi timp trebuie trecut un cal alb peste mormîntul celui decedat.

În cărţile de slujbă (Molitfelnic şi Agheasmatar) există rugăciuni de dezlegare de blesteme, dar ele nu sunt condiţionate de prezenţa vreunui animal. Şi apoi ce s-ar face laponii şi eschimoşii care nu au cai?

—Dacă moare un copil, cînd îl scot din casă, părinţii trebuie să tragă înapoi de sicriu şi să zică: Noi nu te lăsăm pe tine să pleci; tu lasă-ne pe noi să nu ne iei cu tine!

Cei îndureraţi de pierderea celor dragi, trag de coşciug nu pentru ca le este frica să nu moară şi ei, ci din părere de rău că pierd o fiinţă mult iubită. Chiar dacă zic ceva sau nu zic, cel mort nu poate hotărî nimic, fiindcă Stăpînul morţii şi al vieţii este Dumnezeu.

—Dacă moare un copil pînă la vîrsta de 7 ani să nu-i dai lumînări sa le ducă morţilor tăi pentru că el nu ştie cum să le dea.

În primul rînd oamenii ar trebui să ştie ca mortul nu duce lumînările noastre morţilor noştri pe numele cărora le-am aprins, ci aceştia primesc de la Dumnezeu mîngîiere.

—Dacă a murit fără lumînare să nu-i faci pomană decît sîmbăta.

Unde scrie aşa ceva? Acesta este tot o “teologie băbească” fără nici un temei în Biblie sau în Sfînta Tradiţie. În general pomenile se fac sîmbăta pentru că atunci Domnul Iisus Hristos a fost în mormînt cu trupul. De multe ori auzim spunîndu-se despre cineva care a murit: “Maică, a murit cu lumînarea aprinsă, a plecat cu lumina, s-a mîntuit.” “Dar cum a murit maică: spovedit, împărtăşit?” ,,O, nu maică! Cît m-am rugat eu de el şi n-a vrut în ruptul capului să se spovedească şi să se împărtăşească, ca nu-i suferea pe popi”. “Dar la Biserica a fost Duminica? N-a călcat ăsta pragul Bisericii decît la Botez, la Cununie şi acum, la moarte pentru ultima data”. “Dar păcate a făcut în viaţă?”. “Maică, şapte hotare umbla; i-au plăcut mult beţia şi femeile”. lată, oamenii trebuie să ştie că este bineplăcut să aprindem lumînarea. Dar lumînarea este doar UN SIMBOL (al luminii dumnezeieşti) şi O JERTFĂ‚ (fiindcă dai nişte bani pe ea). Dacă are lumînare cînd moare nu neapărat se mîntuieşte, iar dacă moare fără lumînare nu neapărat se osîndeşte (mai ales dacă a avut o viata aleasă, creştinească).

Ziua în care se face pomana nu are nici cea mai mica importanţă. Pomana trebuie făcută după puterea materiala şi din tot sufletul.

—La mort să te duci neaparat cu două lumînări, una pentru mort şi una pentru înger.

Lumînarea simbolizează lumina adevărului şi a sfinţeniei, care este Dumnezeu, şi ne arată cum trebuie să fie viaţa oricărui creştin. Lumînarea poate avea şi alte semnificaţii. Atunci cînd se aprinde la citirea Sfintei Evanghelii simbolizează lumina adevărului care a străbătut întunericul necredinţei. La Botez se aprinde pentru luminarea sufletului celui botezat care vine de la întuneric la lumină, făcîndu-se fiu al luminii lui Hristos. La cununie cele doua lumînări pe care le ţin naşii simbolizează pe cei doi Sfinţi Arhangheli, Mihail şi Gavriil. La moarte, lumînarea simbolizează lumina pe care dorim să o aibă pe calea veşniciei. Mortului să-i ducem o lumînare dar îngerului nu, fiindcă el nu are nici un păcat (dacă ar avea păcat ar fi diavol).

—Niciodată seara şi în ziua de luni sa nu dai nimic din casă că nu mai ai spor toata săptămîna. Să nu dai bani sau sa nu împrumuţi pe cineva cu bani în ziua de luni.

Oare, aşa să fie? Unde scrie că nu trebuie să facem fapte bune lunea? Zgîrcenia este un păcat care îi stăpîneşte pe mulţi şi atunci au găsit diverse justificări: să nu dai niciodată din casa seara, nici în zi de sărbătoare, nici lunea ca-ţi merge rău toata săptămîna, nici marţea ca sunt trei ceasuri rele etc. Ori porunca lui Dumnezeu este aceasta: “Celui ce cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta” (Matei 5;24); “împarte pîinea ta cu cel flămînd, adăposteşte în casa ta pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Daca dai pîinea ta celui flămînd şi tu saturi sufletul amărît, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei” (Isaia 58;7-10). Să nu uităm că: MAI MARE FERICIRE ESTE A DA DECÂT A LUA.

—De cîte ori trebuie să se tragă clopotele daca avem un mort bărbat sau daca avem mort o femeie?

Nu este scris nimic în cărţi la rînduiala slujbei Înmormîntării referitor la de cate ori să se tragă clopotul la morţi, sau să se diferenţieze bătăile clopotului în funcţie de sexul mortului. Acestea sunt credinţe false.

—Putem face pomana de dulce in posturi sau in zilele de post?

Nu, nicidecum. Asa ceva nu se mai numeste pomana, ci chiar este pacat.

— Daca dam ceva de pomana, este obligatoriu sa facem cruce peste acel lucru sau acea mancare?

Nu este obligatoriu sa facem cruce deoarece milostenia noastra e primita si fara a fi insotita de anumite gesturi.

— Ce este ruperea unei cununi deasupra mortului?

Acest ritual are drept scop ruperea cununiei dintre soţ şi soţie, pentru ca cel rămas în viaţă să se poată căsători. Practica aceasta nu are nici un temei religios, dovedeşte lipsa de credinţă şi afectează direct învăţătura despre Taina Sf. Cununii.

— DE CE EXISTĂ‚ TRUPURI CARE NU PUTREZESC?

Mai întîi trebuie să spunem că, trupurile care nu putrezesc pot fi de două feluri.

Există trupuri care nu numai că nu putrezesc, dar devin izvorîtoare de miresme şi chiar de mir; acestea sunt trupurile unor sfinţi care prin vieţuirea lor au fost cinstiţi de Dumnezeu. Astfel de trupuri creştinii le numesc sfinte moaşte, şi se cinstesc după cuviinţă.

Dar există şi trupuri care nu putrezesc din pricina fie a unor blesteme fie a unor păcate grele care au rămas nespovedite. Dacă se descoperă prin voie dumnezeiască astfel de cazuri, preoţii bisericii, fac slujbe de dezlegare pentru sufletul celui răposat.

— CE RITUALURI PĂGÂNEŞTI SE MAI PRACTICĂ‚ LEGAT DE SLUJBA ÎNMORMÂNTĂRII?

- Păzirea ca mortul să nu se facă strigoi — prin împungerea în inimă a unei ţepuşe şi/sau prin închiderea pisicilor din casă pe toată perioada cît stă mortul în casă.

- Ruperea legăturilor de la picioarele mortului — pentru ca acesta să poată păşi pe lumea cealaltă.

- Conducerea pe ultimul drum cu fanfară şi orchestră — pentru a crea o atmosferă pompoasă şi fastuoasă.

- Punerea diferitelor obiecte in buzunarul mortului (ac, aţă, bani etc) — pentru ca să aibă pe lumea cealaltă.

- Trecerea cocoşului şi a găinii peste groapă — pentru izgonirea duhurilor rele.

- Îngroparea morţilor in cavouri — pentru a face din locul lor de veci o adevărată capodoperă.

- Ducerea la altar a unui cocoş alb — ca jertfă pentru cei ce mor neîmpărtăşiţi.

- Pregătirea praznicului în zile de post cu mîncare de frupt — zicînd că mortul nu mai posteşte.

Toate aceste practici enumerate mai sus reprezintă abateri grave de la credinţa ortodoxă şi trebuiesc înlăturate pentru că denaturează învăţătura de credinţă a Sfintei noastre Biserici.

— ESTE CORECTĂ‚ EXPRIMAREA “A TRECUT ÎN NEFIINŢĂ”?

Această exprimare nu este corectă deoarece cuvîntul nefiinţă este echivalent cu ideea de inexistenţă, neant. Noi ştim că sufletul omului este scînteie dumnezeiască care nu moare niciodată.

— CARE POMENI SUNT PRIMITE ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU?

Nu sunt primite pomenirile celor care trăiesc în păcate grave, celor certaţi, şi celor care fac pomana din bani furaţi.

— DE CE SECTARII SPUN CA NOI NU MAI PUTEM ŞI NU MAI SUNTEM DATORI SĂ‚ NE RUGĂM PENTRU CEI ADORMITI?

Într-adevăr, sectarii exclud posibilitatea intervenţiei celor vii pentru cei morţi, spunînd că Dumnezeu va judeca pe fiecare în parte, invocînd textul din 2 Corinteni 5,10 “Pentru că toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată a Lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine ori rău.” Că Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după faptele lui este foarte adevărat, dar că posibilitatea de a ne ruga pentru cei morţi este exclusă nu poate fi adevărat. Cum putem argumenta acest lucru?

Noi vedem că în Sfînta Scriptură se pune mare preţ pe rugăciunea unora pentru alţii: “Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii;”(1 Timotei 2,1) iar la Iacov 5,16 se spune: “Mărturisiţi-vă deci unuia altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. ”

Deci, dacă rugăciunile noastre folosesc celor vii, cum dar să nu folosească şi celor morţi de vreme ce sufletele lor trăiesc?

— ÎN VECHIUL TESTAMENT SE FOLOSEAU RUGĂCIUNILE DE MIJLOCIRE PENTRU CEI ADORMIŢI?

Da, şi în Vechiul Testament avem mărturii de rugăciune pentru cei adormiţi. Astfel, la Macabei cartea a doua “Drept aceea sfînt şi cucernic gînd a fost, că a adus jertfă de curăţie pentru cei morţi, ca să se slobozească de păcat.” (2 Macabei 42-46), iar Proorocul Baruh spune: “Doamne Atotţiitorule, Dumnezeul lui Israel, auzi rugăciunea celor ce au murit.”(3, 4-5).

/parohiamacin4.org/

Facebook Twitter

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Name (necesar)

Email (necesar)

Comentariul

14 Comentarii
 1. Valentina Februarie 25, 2008 1:09 pm

  Este binevenit acest articol. Demult asteptam asa ceva.

 2. Mioara Coada Martie 11, 2008 11:34 am

  Nu s-a pomenit nimic despre colovele care se fac in timpul Postului Pastelui. Sunt sambete in fi vrut sa stiu care sunt aceste sambete, se poate? Multumesc mult

 3. Victor Martie 11, 2008 12:14 pm

  Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva). Nu mult după aceasta, sărbătoarea a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare a fost rânduită în calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

 4. theodor Mai 16, 2008 11:44 am

  e un articol excelent!iar cine crede in aceste vrajitorii si invataturi babesti sunt demni de mila!nu sunt de la Iisus Hristos ci de la satana tatal minciunii!a crede in strigoii si in fantome mai nou cazul din Medgidia e lipsa de cultura teologica!rade dracul de noi!

 5. laur Octombrie 4, 2009 9:49 pm

  cit timp dupa inmormintarea unui parinte trebuie sa tii post trupesc [adica sa nu ai raport sexual cu sotul sau sotia?]

 6. Victor Octombrie 5, 2009 8:31 am

  laur, despre doliu s-a discutat aici:
  http://www.logos.md/forum/showthread.php?t=623

 7. Valeria Decembrie 25, 2010 11:25 am

  1.Daca a fost o moarte naprasnica,ce se fac cu hainele raposatului?
  2.Se spune ca pina la 40 de zile in camera unde a stat raposatul se pun 2 pahare unu cu apa si unu cu vin si sufletul lui vine si bea din ele,este corect asa ceva?
  Multumesc mult,astept raspuns.

 8. Slavian Decembrie 27, 2010 12:47 am

  Pentru Valeria! 1. Hainele răposatului pot fi date de pomană pentru iertarea păcatelor lui(ei). 2. Cît despre paharele cu apă și vin nu este corect, este ceva strpin învățăturii bisericești. Corect este să pomeniți acea persoană în rugăciunile voastre din fiecare zi, precum și la Biserică la slujbe să o scriți spre a fi pomenită. Deasemenea este bine, după măsura posibilității, să faceți milostenie pentru el (ea). Aceste două momente practic sînt foarte importante, pe lîngă praznicele care se fac după rînduiala Biserici. Doamne ajută!

 9. Ionut Iunie 11, 2012 12:26 pm

  se stie ca prin unele zone ale tarii se practica “purtarea bărbii” in semn de doliu, pentru 40 de zile…exista vreun temei pentru asa ceva sau este vorba de o traditie? ma intereseaza acest lucru pentru ca am fost intrebat de o persoana si nu am stiut sa raspund.

 10. Victor Iunie 13, 2012 1:53 pm

  Ionut, e o traditie purtarea barbii in semn de doliu.

 11. pavel tinca Octombrie 30, 2012 9:24 pm

  Daca este necesar sa se dea patru prosoape cind facem parastas pentru raposati. Cind dam de pomana o farfurie de mincare daca putem sa-I pomenim pe toti cei raposati din rudele noastre sau se da pentru fiecare cite o farfurie.

 12. Victor Noiembrie 2, 2012 10:55 am

  Pavel, acestea sunt niste obiceiuri. Poti da pomene cate vrei si pentru cati vrei crestini raposati.

 13. antonelia vasile Ianuarie 28, 2013 6:21 pm

  este dine sa fac parastas de pomenire a mamei mele care face doi ani pe 6 mai in ziua de flori.am aflat multe si pentru aceasta multumesc mult.DOAMNE AJUTA

 14. stefy Iulie 12, 2013 11:54 pm

  La pomana de 6 saptamanii cu o seara inainte mebrii familiei au voie sa faca baie si sa arunce apa,sau nu se face face in casa decedatului…


strattera drug dosage 50mg vs 100 viagra cheap cialis women viagra use caricature cialis list price zovirax cream order astrazeneca nolvadex 10 mg cytotec online uk buy viagra atlanta drugs with hydrochlorothiazide buspar and aspergers buy levitra generic valtrex muscle soreness cialis generic costco viagra 100mg erfahrungsberichte cipro russe nexium causa gases taking 25 mg viagra viagra grapefrukt nexium 40 mg image about nexium tablets drug information metformin cialis viagra costo lexapro reviews drugs buspar oral medication green viagra 3800 mg augmentin duo generic nexium low cost celebrex 100 mg costo clomid 50 mg bodybuilding buy zovirax pets glucophage de 850mg buy prednisone 20 mg generic levitra mg 5 mg buspar efekti tablets viagra buy propecia rx prospect celebrex 100 mg pfizer zithromax wellbutrin drug assistance zithromax generic cheap bactrim muscle relaxer nolvadex usa price drug metformin used lexapro antipsychotic drug nexium 80 mg dose does cialis cost priligy pille kaufen viagra prescription net celebrex without insurance mg of synthroid wellbutrin cervical mucus wellbutrin hoge bloeddruk lisinopril 10 mg medicamento kamagra us cheap viagra original prednisone tablets spc fucking using viagra lisinopril intravenous viagra 50 mg filmtabletta zithromax online canada getting lexapro online torn meniscus prednisone get viagra stockholm viagra online einkaufen otc viagra australia viagra price cipla clomid 50mg 2011 cialis 5 mg au clomid information uk order xenical tablets cialis generico 40gr clomid shop uk cialis tablets buy tinitus from cialis lisinopril 20 mg hydrochlorothiazide india doxycycline std prednisone 5mg hematoma levitra sale viagra diflucan drug family buy zithromax tabs viagra 5 mg viagra feminino generico cialis muskelschmerzen nexium discount canada viagra uk sales buspar night sweats bactrim used for usar cytotec cytotec valtrex 1500mg day buy kamagra online come usare cialis cheapest viagra super priligy comprar online strattera nausea drug information lasix generic lexapro canada bactrim online uk doxycycline cause hemorrhoids cialis 10 mg fiyat augmentin online kaufen 500 lasix without perscription phenergan 25 mg nausea xenical cost thailand viagra naturale costi viagra buy it generic viagra 100 mg cipro 200mg buying 800 mg viagra overseas generic viagra generic xenical uk zovirax tablets sale metformin causes fatigue tabletki kamagra buy 5 mg levitra 24 hour cialis online kamagra usrbiji zoloft 1000mg girls usung viagra lexapro tablete dejstvo cipro muscle spasms discount viagra onlilne cytotec pill philippines pertes sous clomid zovirax drug facts doxycycline tablet dosage phenergan dm nausea cialis 10mg dose buying viagra england canada viagra online cialis headache cause provillus o propecia metformin adjusting synthroid causes headaches nolvadex tablet colors cialis 20mg niederlande shemale, generic cialis kamagra jel india cialis one pill mg levitra augmentin 875 mg presentacion kamagra australia review online tablets viagra generic viagra phillipines buspar ocpd average buspar dose lisinopril 5 mg dosage nolvadex clomid australia erythromycin pill reviews lexapro for concussion clomid 100mg tips levitra online fedex fungsi lasix 40 mg uso viagra jovens purchase zovirax tablets generic cialis 200 mg still anxious zoloft cialis bangalor india uses celebrex 200 mg cipro 1000mg xr nolvadex australia paypal cialis muscle pump kamagra uk shop viagra philppine price levitra prescription uk obat lisinopril 5 mg amoxil 500 mg bestellen glucophage 850 mg price viagra buy japan lexapro patent status buy cialis Washington zithromax 600 mg price levitra schmelztabletten dosierung generic cialis bangkok cialis price 5 mg viagra spezzare pillola zoloft 150 mg tablet lisinopril price uk usual dose viagra geburtseinleitung tablette cytotec lexapro become generic viagra cost 2013 doxycycline online cheap strattera 25 mg pret metformin everolimus generic alternative nexium lupin generic zoloft priligy 30mg tablets nausea prednisone taper montreal viagra 100mg viagra 25mg tablets propranolol mood disorders mayne doxycycline 100mg nexium 40 mm price xenical 120mg wiki kamagra uk stores prednisone increase muscle kamagra pills reviews buspar pharmacokinetics nexium 40 mg dr cialis 20mg mexico nexium 20 mg 30 tablet hydrochlorothiazide 25 mg viagra man costumes cialis generic effective cytotec tablets 200 mcg cialis 100mg buy strattera stimulant drug lexapro tablet size viagra canadian pharmacy effet cialis 20 mg usa viagra prescription levitra generic manufacturer metformin generic prednisone liver disorders expulsion foetus cytotec viagra buy london clomid 5omg nexium esomeprazole price viagra and superdrug phenergan cause nausea viagra brasil online price viagra ireland lisinopril actavis tabletter phenergan 5mg dosage cialis 20mg spanien sameday viagra delivery forum propranolol 40 mg buspar a benzodiazepine celebrex alternative drugs cialis pills 5mg rxlist synthroid drug house manufacturer nolvadex m b3 555 buspar cialis online italy clomid online mastercard propecia in canada buy cialis france metformin mental confusion wholesale viagra paypal concerta plus strattera 75 mg wellbutrin enough buy diflucan boots 40 mg of buspar clomid 50 mg posologie kamagra delivery london prednisone tablets information doxycycline capsules 500mg viagra generic now generic levitra work buy viagra authentic propranolol 40 mg uses indian propecia cialis online vanzare buying viagra switzerland zithromax suspension dose 20 mg cialis dose zithromax 500 kaufen cialis price reduction propecia buy online viagra cheap drugs viagra causes heartburn zithromax 1g australia discount for lexapro augmentin 375 used for order xenical medicine mexican pharmacy cialis doxycycline zinc tablets synthroid blue tablet price metformin 1000 mg maoi drugs wellbutrin strattera drug contraindications composicion cialis 5 mg provigil with buspar clomid 50mg tablets real cheap viagra strattera 4 mg propecia 1 gm tablet cipro aerococcus urinae buy cialis durban propecia discount pharmacy viagra europe delivery price lexapro 10 mg doxycycline buy dosage doxycycline cost cvs usual dosage celebrex buy strattera 100mg pfizer pediatric zithromax buspar perimenopause prednisone asthma drugs lisinopril 2.5 mg e25 metformin cost cvs lexapro at 40 mg cialis online canada phenergan causes drowsiness hydrochlorothiazide 50 mg tablet apteki uk kamagra lexapro 30 mg pregnancy metformin 500 mg cmax buy propecia rogaine super cialis plus buspar generic names viagra herbal 750mg 40mg levitra danger valtrex 500mg beipackzettel cheap nexium online celebrex tablets 100mg nexium dr 10mg canada drugs levitra manfaat levitra 5 mg viagra shanghai kaufen buspar 5mg malaysia cialis online zithromax pfizer canada 5 mg lexapro usage fake cialis pills cialis 5 mg opinie augmentin 125 mg dawkowanie liquid nolvadex naus valtrex generic effectiveness 20mg lisinopril high clomid without doctor tappering prednisone 2.5mg buy generic xenical kamagra ebay kaufen buspar to lexapro doxycycline hydrate 25 mg levitra 5mg online levitra paypal uk clomid at 250 mg augmentin 625 mg nedir cialis online consult lexapro 5 mg ocd 60 mg nolvadex pct buy viagra philipines cipro xr 500 cheap abra versus viagra augmentin cash price cialis 100 mg ankara rx propranolol zoloft causing mania costo compresse levitra thuoc clomid 10mg kamagra tajland wholesale propranolol 10 mg examenvrees stopping zoloft use buy cialis italy zovirax australia propecia generic good kamagra quick uk priligy approval status lexapro 10 mg medication aspirin cialis together cialis 20mg vierteln buy lisinopril hctz buspar barbie super cheap cialis bactrim price buspar and adderall zovirax tabletki 200 mg cipro prescription information genericviagra dapoxetine viagra online chat zithromax 500mg expiracy propecia brand buy user reviews zoloft propecia 1mg kroger 10 mg cialis cost zoloft usual dosage levitra 5mg cena levitra professional cheap buspar and coumadin split 20mg cialis prednisone tablets wikipedia order clomid 50mg propecia india cost cialis 20 mg price levitra 20 mg wholesale nexium go generic vipps viagra australia levitra eksi sozluk buy zovirax 400 mg jual levitra 20mg cialis schmelztabletten doxycycline 500mg tooth glucophage forte 850 mg zinc versus cialis clomid tablet used generic viagra vancouver strattera tabletas cipro vs dukoral generic lexapro 10mg viagra 50 mg image using clomid after 40 100mg clomid pregnant drug rash synthroid online viagra support generic drug cialis cialis 2 5mg cpr 28 valtrex costo buy viagra online 35008 online viagra mexico generics24 viagra lisinopril 40 mg watson comprimidos viagra generico order lasix online cialis 2011 canadian commerical viagra 50mg twice order clomid overnight celebrex 400mg price cialis online deutchland valtrex leukopenia nhs viagra cost use viagra tablet diflucan kaufen glucophage 850 mg tablet generic clomid price levitra now online propranolol fetus cialis 5 mg assuefazione lexapro generic status 3 generic meltabs viagra inexpensive generic cialis periactin foglietto illustrativo raskaus ja zovirax cytotec pfizer price buspar zoloft interactions buy strattera usa zoloft mg doses propranolol prescription drug pfizer zithromax 250mg metformin 5 500 mg kamagra online canada nexium 40mg dosage prednisone 20 mg cvs generic viagra tablet buy research clomid phenergan 25mg tablets cialis generico europa zithromax buy atl cialis 100mg celebrex causes dizziness strattera kopen online viagra prescription criteria synthroid colors tablets metformin generic 850 mg overnight cheap viagra clomid 100mg.uk viagra prescription medication doxycycline causes hives buy glucophage uk why viagra uses buy generic celebrex argentina buy viagra erythromycin disk diffusion prescription for cytotec jual propecia 1mg doxycycline 100 mg shortage usual erythromycin dosage tetracycline 250 mg price zithromax dose sinusitis original viagra kaufen propranolol bula 40mg viagra tablets meaning generic viagra 10mg cipro iv price augmentin 875 for sinusitis generic viagra sources buy propranolol hydrochloride viagra delivery singapore amoxil acidophilus clomid price metformin untuk mengandung vilazodone versus zoloft viagra aus china using nolvadex alone buy viagra nyc procedure using cytotec cialis user experiences levitra massachusetts costo del viagra safe cialis online order hydrochlorothiazide 25 mg cialis schedule drug zoloft hot flushes lisinopril causing anemia xenical 120 mg aca lisinopril 2.5 mgs tribulus or clomid bactrim lupus augmentin doxycycline together phenergan ativan together generic line viagra tetracycline purchase online kamagra 150mg levitra pharmacy purchase clomid cause multiples buy viagra caverta chewing prednisone tablets taking buspar clomid online canada buspar and lamotrigine online kamagra sales synthroid 0.050mg zovirax suspension storage brand levitra usa synthroid prices canada cialis kaufen niederlande doxycycline 150 mg tablets sinusitis prednisone viagra 100mg effect synthroid generic buy bactrim acne pill buspar getting off best generic zoloft viagra pharmacy express pvp cialis 5 mg cialis 200mg fta generic viagra listings viagra wholesale paypal kamagra effervescent 100 brausetabletten cheapest online levitra bangkok generic viagra glucophage 850 tabletki cialis 5mg prostata propranolol versus labetalol gutes viagra kaufen synthroid pill id 400mg of zithromax lisinopril 10mg purchase xenical online generic mexican cialis nexium tablet shape lexapro 10mg cena synthroid cost canada buy cheap dapoxetine viagra cancun cost viagra pill wikipedia cytotec yliannostus cialis women generic metformin bestellen online clomid 50mg musculation cialis cost target ip 272 pill bactrim prednisone cause infection buspar prodigy cheap prescription propecia viagra lowest price zithromax 250 mg gelule priligy dapoxetine cost clomid australia buy buying viagra lexapro withdrawal .5 mg clomid rx online prednisone crushed propecia cvs pharmacy zoloft causing tremors clomid 50mg cm wellbutrin 300 mg xr haarausfall metformin buy levitra brand buy nolvadex information metformin causing spotting zovirax suspension pediatrica periactin 4 mg tablet doxycycline 100mg zonlicht metformin 1000 mg pregnancy getting prescription viagra synthroid 25 mg emagrece taste disorder metformin propecia price 1 month clomid 50mg prescription viagra lloyds online synthroid 175 mcg tablet hydrochlorothiazide drug screen xenical 120mg cap bactrim ds 800 160 uses bactrim thyroid disorder viagra 100 mg prospect diflucan cps 150 mg augmentin 1000 mg nebenwirkungen propecia without subscription nolvadex 20 mg controindicazioni viagra 100mg bula bactrim ds costs price cialis prescription propecia 1 mg t cialis 5mg efeitos viagra prices dubai ucuz cialis 20mg generic levitra uk buy canadian viagra generico cialis venezuela price zithromax cvs viagra original 25 mg cheap dubai viagra propecia finasteride price lisinopril common uses real generic cialis 2 100mg viagra 1 viagra tablette kaufen zithromax pfizer.fr buspar opiate withdrawal lexapro cost target nexium dosage 40 mg generic viagra unsafe viagra price cheapest doxycycline inducible lentiviruses generic levitra softtabs lexapro 10mg or 20 lisinopril 10 mg info cialis 5mg n3 cialis prescription voucher kamagra gell upustvo 2.5 mg cialis cost buying generic clomid strattera 50mg viagra us canada cialis buy coventry nexium drug insert 4rx clomid usare viagra generic lasix 12.5 mylan lisinopril 2.5 mg viagra alternatives drug prednisone tinnitus worse funciona cialis generico levitra pill erie clomid tablets 1mg clomid cycle 2 100 mg tetracycline citrus doxycycline 100mg benefits kamagra order caverta viagra single uk levitra used daily kamagra kaufen forum discount on levitra diflucan tablet walmart clomid results uk metformin 500 mg nausea zithromax contraceptive pill cialis tablets line celebrex costochondritis nolvadex 10 mg tab diflucan used bv zovirax tabletten 400 women viagra tablet harga nexium 10 mg clomid purchase canada getting pregnant 40 clomid xenical buy price prednisone 5mg posologie cialis 100 mg fiyat gold viagra usage levitra 5mg tablets buspar side withdrawal levitra indiana propranolol psychiatric uses buy 150 mg viagra lasix causes hypokalemia cialis pills 100mg price synthroid cvs husband hides cialis smallest dose buspar synthroid tinnitus buspar causing nausea viagra pills color prices levitra 5mg generics boots viagra cialis in brussels propecia online overnight augmentin 500 mg antybiotyk levitra drug action cheapest 10mg cialis bad 10mg prednisone zoloft 50 or 100 mg nolvadex drug information cialis cost aust buy levitra paypal cialis price cvs cipro 750 mg price us viagra rx cialis 24 hr. delivery viagra 50 mg test lisinopril drug levels kamagra pill reviews come usare lasix cheap uk levitra online viagra information cipro cause bloating cvs pharmacy tetracycline hydrochlorothiazide bp 50mg buy amoxil philippines viagra indian price age usage cialis lupill viagra costo dello zoloft doxycycline hyclate order buspar help ocd wellbutrin causing aggression cialis dosaggio 40 mg tribulus e viagra uses of amoxil 500 metformin alternative drugs viagra for purchase prednisone take 3 tablets viagra 100mg pey instruction using cytotec us propecia pharmacy about buspar medication xenical australia pbs viagra buy nz metformin er 1000mg levitra 30 mg generic viagra securetabs doxycycline peptostreptococcus kamagra gel iskustva viagra 500mg uso diltiazem and buspar valtrex costs canada cvs 5 mg cialis viagra use paypal tab clomid 0.1 mg zithromax uk smpc order synthroid canada viagra usa 800 mg augmentin causa candida cialis overnight generic xenical discount card viagra et pfizer metformin 100 mg doxycycline 50 mg mutual 100 kamagra use women zovirax tablets suspension preco cialis 5mg synthroid 0.088 mg doxycycline drug fever zoloft sinus congestion generic viagra china discount cialis india bactrim philippines price cipro ajuste renal generic cialis when wikipedia cialis generico split viagra tablet celecoxib celebrex 100 mg viagra pills name 80mg lasix overdose buy nolvadex 40mg propecia cost walgreen 1 cycle sous clomid buspar equivalent prednisone exhaustion metformin pills lasix 40 mg cost thuoc nexium 10 mg cialis de 100 mg levitra schmelztablette nebenwirkungen buspar drug schedule common uses nexium clomid tablet 50mg propecia online cheap viagra indused erection blue valtrex pill doxycycline acne 400mg cialis lust prednisone cancer use tetracycline 250 mg recall viagra italia online propranolol forgetting drug canadian viagra company taking 250 mg metformin canadian real viagra best nexium prices augmentin pediatrico 250 mg cipro 750 mg filmtabl cialis 50mg kaufen levitra schmelztablette erfahrungen wellbutrin 300 mg beipackzettel bijwerkingen nexium 10 mg getting pimples propecia buspar faq buspar thyroid viagra firma pfizer 100mg viagra price cialis 2.5 mg appearance lexapro muscle spasm paypal cialis online mg doxycycline uti order lexapro 10mg viagra prescriptions sydney cialis aus belgien cost viagra uk there generic levitra zoloft tussin dm wellbutrin menopause symptoms wellbutrin 450 mg benefits diflucan for aspergillus viagra 50 mg precio canadian online viagra augmentin syrup 156 mg cymbalta and buspar drug interaction prednisone usps delivered viagra viagra 100mg feedback snort cialis 20 mg augmentin suspensie 156mg viagra prescription illinois celebrex capsulas 200mg levitra 10 mg fiyat ingesting 3000 mg metformin nexium 20 mg 14 tab lexapro generic ireland steroids prednisone uses tetracycline hydrochloride uses doxycycline causing reflux buy lisinopril medication xenical 120mg philippines generic valtrex 1000 mg Online Levitra 90 pills canada cheap cialis ordering prednisone online cialis ordering online teen used viagra cialis 5 costco prices viagra blu 800mg sustitutos viagra naturales buy cialis rx buspar epilepsy vegetable viagra handshack buspar weight loss bactrim other drugs pfizer herbal viagra generic valtrex pills cialis 20 mg avis pfizer online viagra first use viagra doxycycline untuk jerawat propecia sales cialis generico sildenafil alli orlistat cheap levitra schmelztablette 20mg discount cialis prescriptions dosage erythromycin 250 mg bupropion fluoxetine together purchase viagra sydney tenormin cialis together augmentin kurzinfusion bactrim ointment uses 6generic propecia effective prednisone weakness muscles generic celebrex us buy singapore viagra cumpara viagra online levitra 20 mg dosis wellbutrin 300 mg cost synthroid price cvs costo pastillas xenical buy levitra australian cialis online canadian viagra india reviews using viagra young kamagra gold buy 5mg generic levitra buy lisinopril tabs cost for wellbutrin propranolol cause hyperglycemia prescription zovirax suspension tentang xenical 120 mg 2 diflucan pills celebrex 100mg capsules chewing cialis tablets best canadian viagra zithromax 250 mg uses cialis cheapest xenical philippines price zoloft pill strattera 10 mg kullananlar precio levitra 10 mg cialis 10 mg works lexapro price drop viagra muscle spasm erythromycin suspension ingredients augmentin 1000 mg alkol doxycycline tablets 100 mg thailand cialis online how 2 use cialis levitra generic 10mg erythromycin drug facts cialis muscle pain buspar lexapro klonopin sustanon nolvadex cycle prescription to propecia nexium 20 mg pakkausseloste viagra pfizer pills metformin causing hypoglycemia costco pharmacy metformin priligy drug viagra plus yohimbine viagra malaysia prescription erythromycin sebaceous cyst instant viagra tabs viagra problemlos kaufen nexium in uk otc generic clomid cytotec misoprostol pfizer generic valtrex expensive synthroid proper use 400 mg doxycycline chlamydia canada pharmacy cipro cialis 2.5mg prices kamagra india delivery glucophage 500mg price usual dose lisinopril dexedrine wellbutrin together synthroid dosage .125 mg quanto costa clomid cialis 100 mg 4 tablet viagra generic best lexapro discount obat lasix 40mg bactrim ds 500 mg viagra australia order lasix 40 mg tabletki diflucan tablete pret lasix 20 mg dosierung buy cialis discreetly amoxil 500 mg coupen viagra online portugal kamagra eu kaufen online nexium cheap doxycycline mono 50mg cytotec 200 usage clomid cause autism prescription canada cialis use viagra precautions cialis 20 mg pharmaceuticals generic propecia meinung cialis 5 mg tabletta causas do viagra hydrochlorothiazide cause hypokalemia 100mg zoloft anger lexapro generic efficacy cheap viagra germany metformin hcl 1500 mg price authentic viagra 50mg kamagra safer generic augmentin costs cipro und pille 24 mg prednisone obat doxycycline 10mg 100mg clomid bfp erythromycin 100mg prednisone shot sinus cialis 100 mg 30 tablet xenical other drugs fake prescription viagra lisinopril causes headache buy viagra site viagra single pills lisinopril 40 mg cialis 10mg canada buy lasix drug generic viagra florida viagra 50 mg koszt cialis 40 mg, india zoloft generic drug prednisone tablets colon viagra 100 reg price tablete lasix cheap authenic viagra doxycycline 50 mg daily certified pharmacy viagra cheapest kamagra polo synthroid 100 mg cost buying viagra inline but cialis online generic wellbutrin 300xl cialis original online viagra nasal delivery kamagra plus wirkung generic viagra vidrin cannabis cialis together xenical tablets price viagra drug tolerance viagra generico compro xenical online clinic adjusting to propranolol cheap 25mg viagra viagra buy online zovirax 400 mg generic sheelajit viagra price nolvadex price uk bayer levitra online buy nolvadex buy lisinopril tablets prescribed bactrim tablet 800 order celebrex canada kamagra 25mg review cialis cost uk propranolol 20 mg tablets valtrex 500 mg 42 tablet generic 5 mg levitra levitra tabletta trustworthy generic viagra online shop kamagra cialis 8 pills 20mg zithromax us purchase levitra kaufen nachnahme levitra flushing torture using viagra change generic wellbutrin get lexapro cheap viagra purchase switzerland viagra jet 100 mg buspar category b cialis mg 10 metformin dosage 500 mg viagra online phone generic cialis legitimate 50 mg clomid pct augmentin dosage price clomid uk bestellen tablet glucophage 500 mg levitra recreational use amoxil buy online zovirax suspension preis prescription drugs synthroid 80 mg cialis reviews 2013 5 mg dose lexapro viagra india shopping augmentin 650 mg prospect 5 cialis generico sildenafil generic lexapro drug prednisone without lactose stewarts pharmacy cialis viagra gel pill propecia 1 mg 5 mg notice xenical 120 mg wellbutrin online kaufen periactin pediatric use bactrim tabletki dawka viagra india tablet celebrex pills levitra 10 mg tablets pill cialis zoloft drug warnings prescription viagra celebrex drug study generic priligy 60 mg nexium generic usa propecia canada 5mg buying viagra tesco 2011 price of 10 cialis dapoxetine 30mg tablets cheaper synthroid cialis purchase dubai prednisone tussionex zoloft cause spotting generic levitra wholesale buy cialis 2.5 mg viagra bayer leverkusen acne cause propecia clomid 100mg safe levitra iskustva phenergan 25 mg tablets bactrim and tinnitus zoloft causing aggression viagra usage teenager prednisone price philippines buy kamagra amsterdam amoxil 250 mg pregnancy cheap 100 mg viagra buy bactrim paypal 100 mg red viagra uso cialis 10 mg target propecia cost glucophage 85o mg 20mg lexapro dangerous diflucan pill manufacturer viagra 25 mg vademecum foros cialis 20 mg monthly cost clomid intramuscular tetracycline drugbank metformin order amoxil online clomid ile mg bbc india viagra monthly cialis cost buy weekend viagra zithromax 900 mg cialis legit online diflucan 200 price viagra 100mg pris can valtrex crushed glucophage order kamagra jelly order confusion on zoloft diflucan pill prescription nolvadex 20 mg generic 60 mg strattera celebrex tabletas cipro damage uk no rx doxycycline pfizer diflucan 200mg viagra na sztuki viagra purchase italy generic wellbutrin 150 mg presentacion augmentin suspension buying viagra walmart crushing 5mg cialis cialis 2.5 in canada erythromycin 250mg tablets levitra generic usa doxycycline reviews 100mg cialis zenerx safety nolvadex online buy augmentin online canada identify viagra pills drug doxycycline 100mg diflucan cost walgreens synthroid 100 mgs cheap propecia au orlistat xenical custa online levitra australia cialis malaysia buy vidal viagra 100mg nexium prescription coupon cytotec 0.2 mg misoprostol lisinopril hydrochlorothiazide price cytotec 1000 mg celebrex 100mg preis 100 mg unprescribed clomid levitra 180 pills sale luvox buspar combination prednisone tight muscles bactrim susp dose clomid en cyclus viagra austrialia erythromycin intravenous gastroparesis propecia causes anxiety avis levitra 20mg zoloft 50 mg gravidanza order glucophage online doxycycline vibramycin cost cialis 20 mg 4 tabletas generic lisinopril propecia 1mg ireland phenergan robitussin 4 mg prednisone cialis 150mg buspar as needed lexapro pelo sus priligy approval australia metformin nebenwirkung haarausfall nexium jeuk prednisone muscle tear diflucan 200 mg dosage 2.5 mg cialis effective vand viagra generic augmentin 500 suspension buvable buy generic lexapro generic cialis nedir lexapro price australia kamagra plus tadafil nexium price us erythromycin 400 mg acne zoloft induced tinnitus buspar ansiedad lexapro drug allergy smoking crushed zoloft viagra softtabs paypal generic cialis 25 mg prednisone causes hunger celebrex vs generic viagra generic quality doxycycline esophagus damage viagra prices krogers billig kamagra online lexapro 20mg side viagra tablets cost green pill viagra buspar onset time nexium bustine prezzo metformin denk 500 mg viagra online xlpharmacy adjusting lexapro dosage strattera purchase illegal buy strattera 18mg online cialis rx propecia tablets ireland cialis 40 mg reviews diflucan tablets cheap cialis 20 mg identification mercury drugs cialis viagra online postepay generic wellbutrin price lisinopril causes dementia nexium versus prilosec viagra versus generic metformin diabetes pill cialis tablets 100mg 5mg lisinopril tablets sitagliptin metformin tablets brain viagra pill levitra price buspar vicodin interaction prednisone 2.5 mg price purchase lasix pills augmentin prescription prices zithromax generic walmart xenical sale online is viagra injurious kamagra online mastercard kamagra jel usa clomid cost 100mg viagra en genericos wellbutrin without rx viagra indian company propecia 0.5 mg side kamagra uk sellers zoloft online uk buy original levitra gold viagra 3000mg order natural viagra glucagon versus metformin augmentin tabletas dosis compresse levitra 20 mg pill nexium 40 mg clomid clomiphene 50 mg cialis cost mumbai 20 mg prednisone 90 days generic cialis date shop cheap viagra metformin 500 mg tabl augmentin generic price purchase viagra now buy lisinopril london lisinopril 2.5 mg interactions valtrex no prescription causes of viagra viagra red india 100 viagra costa rica. cytotec 50 mg doxycycline vibramycin 100 mg cialis uk delivery celebrex 20mg cialis 2,5mg paypal cipro pour sinusite lexapro 2.5 mg buspar edema price 100mg viagra getting off metformin cialis substitute uk levitra 10 mg kullananlar viagra plus 100 mg. buy celebrex pfizer dapoxetine tablets spc metformin drug dosing levitra schmelztabletten 20 mg precio viagra 25 mg prescription required cialis lexapro costs enterococcus treatment bactrim using levitra properly crush bactrim ds rx bactrim kamagra 100 mg sobres celebrex 200mg gelule buspar or zoloft diflucan prescription australia 5 mg cialis prices celebrex capsule 100 mg lisinopril 2.5mg tablets lisinopril 5 mg w 928 thai pharmacy viagra images of buspar buy levitra buy generic lisinopril recall nausea with doxycycline viagra 100mg pricing viagra generico offerta muscle soreness cipro celebrex 200mg online cheap generic wellbutrin nexium canada pharmacy buspar discussion board cheapest viagra price zoloft menopause depression generico di cialis mg wellbutrin xl buy viagra jhb kamagra 247 reviews uk azithromycin 250mg zithromax generic 10mg cialis viagra pfizer chennai kamagra wholesale uk amoxil suspension concentration viagra history drug cialis egypt prices nolvadex pharmacy viagra online pens levitra online australia levitra fast delivery nexium 20 mg nebenwirkungen cheapest kamagra pills pharmacy cost viagra levitra 5 mg schmelztabletten 100mg kamagra legal propiedades cialis 5 mg cialis 5mg dosage generic to cialis celebrex nervousness order buspar online buy viagra sukhumvit clomid cause depression strattera dosage canada 400 mg synthroid viagra india 25mg rx number synthroid inhouse pharmacy viagra arret zoloft 25 mg strattera 40 mg high zoloft causes tremors doxycycline pill sizes cialis 2.5mg pack buspar positive bactrim suspension price Cialis 20mg USA order kamagra india pfizer viagra man cialis canada drugmart viagra 50 mg cheap strattera 60 mg precio zoloft strattera together buying viagra pens cialis india order viagra tablet content cialis 5 mg espanol doxycycline 40 mg cost houston cialis doctor testing viagra tablets paypal viagra buy cialis causa adiccion withdrawal from buspar medicamento cialis 5 mg prednisone 10 mg recall shop cialis online viagra cialis onusarxgeneric generic versus lexapro valtrex cream price lexapro 10 mg withdrawal prednisone tab 1mg quetiapine citalopram use pseudomembranous colitis erythromycin hydrochlorothiazide 50 mg dosage viagra generico efeitos price prednisone tumor nexium versus dexilant phenergan and tinnitus generic cialis reports viagra zolushka viagra 100mg cut buspar for dizziness price viagra online clomid 50 mg cost generic cialis 5 mg. clomid price pharmacy buspar history viagra aus vilnius just try propecia bactrim iv backorder lisinopril pill appearance viagra prospecto pfizer viagra mexico cost lisinopril 20 mg effects xenical roche usa espillses buy cialis clomid use cramps cialis 2.5 mg works lasix furosemide untuk viagra buy toronto 2 viagra tablets nexium 10 mg tablet wellbutrin sr 400 mg clomid 50mg gemeos what lasix drug generic lexapro costs tylenol plus celebrex iskustva sa nexium order Cialis 30 viagra pol tabletki buying viagra mexico propranolol la bebelusi trust generic cialis buspar fda approval ship viagra overnight zithromax suspension reconstitution buy online cialis vitex versus clomid buspar effects pregnancy strattera muscle soreness reussite avec clomid cialis 5mg tabs augmentin suspension label 3 000 mg metformin pcos zovirax generic pills wellbutrin plus adderall viagra generico melhor augmentin dosage sinus kamagra tablete indija 150 mg clomid ovulation zoloft dosage 100 mg priligy india price india viagra available celebrex chemist warehouse buy lexapro discount glucophage 1000 mg beipackzettel 20 mg nolvadex caps zoloft heartburn nausea generic to celebrex cialis 20 mg cvs prednisone 5mg biogaran meijer pharmacy metformin cialis massachusetts doxycycline acne 100 mg mexican pharmacy metformin buspar 50mg nolvadex pct sale buspar numb lips cialis 36 hour online purchase levitra 180 pills propranolol 80 mg angst buy online nolvadex 604 norovirus cipro price zovirax australia 30 mg lexapro anxiety elavil zoloft together viagra 25 mg ausreichend price zoloft 100mg propecia online vitamins lisinopril 5 mg tablets phenergan suppository 12.5mg nyquil plus zoloft valtrex uk boots cost diflucan cvs buspar for bruxism cialis 25mg cumpar zovirax tabletten preise prozac buspar together buspar et insomnie buy nolvadex caps augmentin 875 mg cost cheap canadian viagra clomid online generic he using viagra e pills viagra prescription drug prednisone wean off buspar strattera versus effexor nexium price uk levitra cheap generic generic soft viagra synthroid generic pill valtrex generic comparison pills love viagra cialis 500 mg generic metformin tablets dissolution zoloft plus wellbutrin wellbutrin use pregnancy buspar bioavailability wellbutrin dosage 75 mg valtrex generic version import kamagra india propecia drug interactions propranolol drug study cialis price drop buy Cialis 60 Tabs discount cialis prices doxycycline succinate 25 mg propecia 1mg discount harga lasix tablet doxycycline capsules 50 mg difference generic cialis diflucan 400 mg kamagra jellys kaufen cialis 100 mmg drug cialis kamagra 100 chewable tablet lexapro cause drowsiness nolvadex online kaufen lexapro 15 mg anxiety superdrug price cialis online pharmacy celebrex order viagra super diflucan 150 mg beipackzettel using lasix bodybuilding clomid 50mg posologie cheap hydrochlorothiazide is lasix dangerous 25mg zoloft withdrawal buying cialis craiglist cialis generic prices glucophage sr 500 tablets zovirax suspension packungsbeilage ranbaxy generic viagra augmentin cause acne strattera generic availability cialis 5 mg drugs propecia cheap finasteride buspar recreational effects 2013 cpt zithromax 250mg online pharmacy lexapro viagra pill house farmaco augmentin bustine viagra pills caducity kamagra plus cheap pill id zoloft need buy xenical tabletki doxycycline 100mg buy 40 mg levitra doxycycline uses women prednisone buy online levitra order uk levitra 5 mg ausreichend bactrim 400 80 mg tab augmentin cause indigestion nolvadex pct buy tijuana viagra online zoloft 5 omg cost viagra india viagra tablets uses viagra use alcohol lasix and nausea metformin 20 mg zovirax tablet 400mg viagra without prescription propecia wholesale hydrochlorothiazide 12.5 mg caps viagra posso usar teva hydrochlorothiazide 25mg canada kamagra levitra orodispersibleuk cialis generic kopen augmentin best price usa cialis overnight viagra 500mg cheap metformin sales us buying cialis canada kamagra wholesale suppliers nexium tablet oplossen cytotec pour residus cialis erfahrungsaustausch wellbutrin versus buspirone filmtabletten levitra 20 authentic generic viagra kamagra 100mg belgie cipro 500 mg 3 days usa msd propecia viagra sale co lexapro 10mg 5mg buspar brain periactin cost cialis price usa buying doxycycline 100mg lexapro 10 mg price diflucan cause acne pregnant prednisone 60 mg cvs generic cialis buspar for athletes cialis manaus cialis estatus legal cialis authentic online levitra viagra online augmentin suspensie es buspar overview clomid 50mg 100mg olanzapine fluoxetine price lisinopril cost costco cephalexin plus bactrim buy kamagra gels bactrim streptococcus pneumoniae viagra identifying pills lexapro crushed strattera generic equivalent buspar mayo clinic diflucan prescription free thuoc propecia 1mg lexaprovs generic lexapro price wellbutrin xl 150 zovirax salep cacar teenage viagra prescriptions propecia internet uk propecia fenesteride 1 mg lexapro nz generic kamagra liquid online buying lexapro online lexapro 5mg used price of doxycycline viagra philippines sale phenergan tablets uses tesco viagra prescriptions strattera discount program prices viagra boots nexium uses acyclovir zovirax 400 mg wellbutrin treatment uses celebrex monthly cost viagra 200mg paypal 120 mg viagra online lasix pill description zoloft adjustment siver tablets viagra cipro medlineplus nolvadex 20mg testeron paypal viagra purchases bodybuilding clomid buy metformin 850 mg nebenwirkungen strattera 25 mg 78 cents viagra and purchase xenical pills ebay viagra generic egypt valtrex 1 gm price buying online propecia cheap nolvadex uk synthroid 50 cost cialis birmingham prices viagra overnight delivery 1 800 wlamart pharmacy cialis zoloft best prices taladafil versus viagra amoxil susp 250 mg levitra 5 mg preis viagra rx pharmacy viagra drugs online buspar peak plasma mercury drugs doxycycline cialis 10 mg generico prednisone continuous use buy propecia china prices cialis usa viagra 2011 price buy doxycycline drug manila generic cialis lexapro drug type