Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Nevinovăţia compromisurilor – Danion Vasile

octombrie 26, 2007 Categoria: Articole, Biserica si societate, Familia, Morala, Tinerii

Danion, ce compromisuri faci?

E o întrebare delicată. Aş fi făţarnic să zic că nu fac nici un compromis. Chiar văzînd că unii îmi scriu, convinşi fiind că eu am ajuns la cine ştie ce măsură duhovnicească, l-am întrebat pe duhovnicul meu: „Părinte, oare n-ar fi mai bine să vorbesc mai pe şleau şi despre neputinţele mele, şi despre căderile mele, şi despre faptul că fac unele compromisuri”. Ele sunt mici sau mari, asta depinde de cine le judecă: celor cu viaţă sfîntă li se par mari, celor care trăiesc o viaţă obişnuită li se par de nebăgat în seamă, poate. Dar duhovnicul a considerat că nu e cazul să fac asta. Aşa că nu vreau să vorbesc despre compromisurile pe care le fac. Spun doar că mă rog cu disperare Domnului să mă schimbe şi să mă ajute să nu mai fac niciun compromis, cît de mic, pentru că a face un compromis înseamnă a te îndepărta de lucrarea lui Dumnezeu şi de voia lui Dumnezeu. Şi chiar dacă minciunile ni se par nişte lucruri comune, de exemplu, că toată lumea recurge la ele, practic, pentru un creştin, compromisul este un păcat.

Nu există compromis care nu e păcat, nu există compromisuri neutre din punct de vedere spiritual. Există fapte care aparent au o încărcătură negativă, dar, de fapt, sunt pozitive, şi fapte care aparent au o încărcătură pozitivă, dar, de fapt, sunt negative.

Spunea Sfîntul Nicodim Aghioritul că Dumnezeu ne judecă şi după gîndul cu care facem ceea ce facem. Că dacă un bărbat trage o femeie la păcat, de exemplu, o tot ispiteşte, dar ea nu se învoieşte, şi el nu cade cu ea în păcat, asta nu înseamnă că Dumnezeu nu-l va pedepsi pentru că el n-a ajuns să păcătuiască, ci-l va judeca şi după încercările lui de a o trage pe femeie spre păcat.

Se poate viaţă duhovnicească fără compromis?

Ba se poate, cum să nu! Viaţa duhovnicească exclude compromisul. Viaţa duhovnicească e otrăvită de compromisuri. E necesar ca fiecare creştin să se lupte să nu facă nici un compromis. Se poate trăi curat”¦ Refrenul ăsta, că nu se poate viaţă creştină fără compromis, îl fredonează cei care vor să-şi ascundă păcatul pe care-l fac, invocînd aplecarea spre compromis care s-a generalizat, invocînd acest virus al compromisului. Dar pe noi, creştini fiind, nu ne interesează astfel de justificări. Să presupunem, prin absurd, că mîine 90% din bărbaţi vor deveni homosexuali. Problema lor! Dar homosexualitatea este un mare păcat. Şi ar rămîne un păcat foarte grav.

Ai pus semnul de egalitate între compromis şi păcat. E chiar aşa de grav compromisul?

Compromisul pare o formă de păcat mai uşor de justificat. Dar într-o perioadă în care tinerii îşi justifică toate păcatele pe care le fac, compromisul deja nu mai are nevoie să fie separat de păcat, pentru că, în momentul în care reuşeşti să argumentezi şi să dezvinovăţeşti cea mai întunecată formă de compromis, compromisurile aparent mai nevinovate devin chiar aparent virtuţi.

Trăim într-o societate cu alte reguli, alt context social-istoric. Ceea ce era păcat acum cîteva sute de ani, să zicem, pare normalitate duhovniceasc㔦

„¦ pare, într-adevăr! Bine zis: pare!

„¦ în viaţa de zi cu zi. În momentul în care nu ne permitem nişte compromisuri din acestea nevinovate, „păcăţele”, să le zicem”¦

Păcăţele!!! Ce termen teroare!

„¦ nu-i şocăm pe ceilalţi în sens negativ şi dăm impresia unor fiinţe retrograde, care nu merită băgate în seamă, pentru că sunt în urmă cu cîteva sute de ani? Denaturînd, de fapt, mărturia noastră în anti-mărturie.

Problema e că s-ar putea să fie anti-mărturie dacă o comparăm cu mărturiile diluate pe care le dau alţii în zilele noastre. Eu cred că noi trebuie să evităm compromisul chiar asumîndu-ne riscul de a fi catalogaţi drept retrograzi şi fanatici. Dar asta face parte din lupta pentru care vom primi sau nu cununa de la Hristos.

Să fiu mai practic. Anumiţi Sfinţi Părinţi, în special Sfîntul Ioan Gură de Aur, condamnă cu fermitate spectacolele de teatru, de pildă, adică manifestările acestea de tip cultural-artistic. Or, să spunem, tînărul creştin, participînd la asemenea manifestări, se află în disjuncţie atît cu viaţa duhovnicească autentică, pentru că altfel s-ar afla în disjuncţie cu imperativele culturale ale vieţii de zi cu zi.

Tînărul creştin nu participă sau mai bine zis nu ar trebui să participe la spectacolele de teatru dezmăţate, cum erau cele pe care le condamna Sfîntul Ioan Gură de Aur. O parte din teatrul zilelor noastre e mai nevinovat decît cel păgînesc din vremea Sfîntului Ioan Gură de Aur. E trist însă cînd tînărul din zilele noastre merge la spectacole sau priveşte la televizor emisiuni la fel de animalice şi pătimaşe cum erau spectacolele pe care le osîndea Sfîntul Ioan Gură de Aur. Şi faptul că tînărul acesta se păcăleşte pe sine însuşi că nu greşeşte cu nimic va avea repercusiuni în timp.

Desigur, dar sfinţii, pentru a fi radicali cu anumite aspecte, interziceau cu desăvîrşire, fără să mai facă diferenţiere, dacă vatămă un anumit gen de spectacole sau nu. Avem exemplul cărţilor eretice, să zicem, pe care Biserica le interzice spre lectură. Or, în ziua de azi, dacă nu citeşti ştiu eu ce filosof care este impus la şcoală sau anumiţi oameni din arealul cultural, eşti pe lîng㔦

Să facem o diferenţă între a citi pentru a afla adevărul, a citi operele unui filosof pentru a găsi răspunsuri, pentru a afla marile adevăruri, şi a citi filosofii respectivi pentru că trebuie să dai bacalaureatul la filosofie. Eu am dat bacalaureat la filosofie şi am luat zece şi m-a întrebat profesoara: „Tu dai la Teologie, nu?” şi am spus „Da!” Pentru că prin expunerea mea, a înţeles foarte clar modul în care mă raportam la ceea ce prezentasem.

Nu sunt acestea forme de compromis?

Ce? Că am ales să dau bacalaureat şi la filosofie?

Nu. Că studiem anumite lucruri de genul acesta, care contravin oarecum spiritului nostru firesc. Întrebarea e: acestea sunt sau nu compromisuri? Sunt compromisuri care pot fi acceptate în viaţa duhovnicească sau nu?

Cred că pentru un creştin care nu e limpezit că Biserica are şi mărturiseşte adevărul e pur şi simplu otrăvitor să citească orice carte de filosofie. Dar pentru un creştin care înţelege că adevărul e în Biserică şi e decis să primească adevărul Bisericii, ignorînd orice idei greşite cu care ar putea rămîne dintr-o carte filosofică sau din alta, riscul nu e la fel de mare. Sfinţii Părinţi au citit operele filosofilor antici fără să se fi vătămat, dimpotrivă. Se apreciază la cultura patristică şi faptul că Sfinţii Părinţi au ştiut să preia tot ce a fost de valoare în filosofia antică. Or, dacă ar fi zis că filosofia antică e otrăvitoare şi e un compromis s-o citeşti, teologia noastră ar fi arătat altfel. Cum, nu ştiu, dar altfel. Nu în sensul că adevărul mărturisit ar fi fost altul, ci haina teologică ar fi fost alta.

Cum stăm la capitolul minciună versus compromis?

De ce minciună versus compromis? Poate minciuna ca şi compromis, de ce versus compromis?

Tineri fiind, suntem puşi în tot felul de situaţii. Poate uneori apelăm la minciună pentru a ne feri de un păcat. E acesta un compromis?

E clar că e un compromis, dar „¦

Sau e un compromis acceptat?

Nu poţi vorbi de compromisuri acceptate. Decît să faci un păcat mare, e bine că nu l-ai făcut pe ăla mare şi l-ai evitat minţind, dar cel mai bine era să nu faci nici un păcat şi să nu minţi deloc. Aşa tînărul poate zice: „Eu nu mă culc cu prietena mea, dar mă masturbez. Nu fac păcatul cel mare, uite, îl fac pe cel mic”. Dar bine e nici să te culci cu o fată, nici să te masturbezi, ci să te lupţi cu patimile şi să mergi pe calea curăţiei, pînă la căsătorie.

Implantul cu silicon pentru mărirea sînilor e un compromis?

Depinde cîte grame are implantul. Dacă-şi pune fata prea mult silicon, da. Dacă-şi pune puţin, nu. Glumesc. E clar că această intervenţie medicală pentru mărirea sînilor e un compromis. Fata care are o astfel de opţiune arată clar că nu e mulţumită de modul cum a făcut-o Dumnezeu şi vrea să fie la standardele erotice ale taurilor din jurul ei. Pentru că un bărbat sensibil iubeşte o femeie frumoasă şi dacă nu excelează prin sîni. Ba chiar ea trebuie să se bucure că e iubită chiar dacă nu excelează prin sîni. Dar în zilele noastre, cînd sunt ţări, în Occident, în care părinţii le fac cadou fetelor, la majorat, silicoane, le plătesc operaţia pentru implant, e foarte greu să pui problema aşa. Pînă la urmă faptul că se vopsesc femeile creştine, marea majoritate, e sau nu un compromis? E! Şi totuşi, cele mai multe femei creştine se vopsesc. E foarte greu pentru o femeie creştină care a avut necazuri foarte mari în viaţă şi greutăţi şi e albită la 30-40 de ani, să nu se vopsească. Dacă nu se vopseşte, dă o mărturie creştină. Numai că puţine au această putere. Şi eu am văzut femei care ani de zile se tot lăudau, cum, uite ce viaţă curată duc, că ele nu îşi vopsesc părul, şi pînă la urmă au cedat şi ele şi l-au vopsit. E clar că e un compromis!

Începi să albeşti. N-ai de gînd să te vopseşti?”¦

Ba da, am zis în glumă o dată că o să mă vopsesc şi cineva s-a smintit. O să mă fac blond!

Biserica face compromisuri?

Biserica, Trupul lui Hristos, nu face compromisuri. Oamenii, slujitorii Bisericii, ierarhii, preoţii, credincioşii fac compromisuri. Despre unele citim în ziare, despre altele auzim la televizor”¦ Nu putem zice că nu sunt compromisuri. Sunt! Ba chiar că e politically correct să facem compromisuri uneori. Problema e că noi trebuie să avem înţelepciunea de a nu ne întina minţile judecîndu-i pe cei care fac compromisurile astea. Le fac, asta e, lasă-i să facă! Biserica merge înainte, nu se surpă din cauza lor. Problema e că într-o anumită situaţie – la vremea la care credinţa e primejduită de vreo erezie – trebuie să luăm atitudine faţă de compromisurile pe care le fac preoţii şi chiar ierarhii. Pentru că aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi: în astfel de situaţii creştinii trebuie să dea mărturia cea bună, chiar împotriva ierarhilor care aleg rătăcirea sau compromisul tăcerii.

Numeşte unele din aceste compromisuri care au devenit contagioase pentru Biserică, în ziua de astăzi.

În primul rînd, serghianismul. Supunerea Bisericii faţă de puterea lumească. Aşa cum Biserica din Rusia, pe vremea mitropolitului Serghie Stragorodski, s-a supus comuniştilor, aşa s-a supus şi la noi o parte din cler puterii comuniste. Şi de asta cei care citesc revistele bisericeşti mai vechi pot găsi atîtea pastorale în care e preamărit partidul comunist, dictatorul Ceauşescu”¦ Nu putem spune că n-a fost nici un fel de supunere faţă de comunişti. A fost!

Ce se întîmplă cu dosariada, cu scoaterea la iveală a dosarelor preoţilor care au pactizat cu satana? Mi se pare firesc ca cei care au greşit să recunoască că au greşit. Şi mi se pare ridicol faptul că se încăpăţînează să nege că au existat turnători şi trădători şi iude în cler, şi să fie condamnaţi ziariştii care, dintr”‘un spirit justiţiar, vor să se lămurească cum a fost. E ca şi cum l-ai da în judecată pe poliţist pentru că a descoperit criminalul mai repede decît i s-a cerut, în loc să vedem care era criminalul.

Nu zic de nici un preot că e criminal, deşi relatările foştilor deţinuţi politici vorbesc şi de preoţi care au turnat şi-n urma acestei turnătorii, oamenii au ajuns în închisori şi au murit acolo. Nu cred că trebuie să ne sperie însă astfel de fărădelegi. Eu cred că o să fie compromisuri din ce în ce mai mari în Biserică. Noi trebuie să ne gîndim că pînă la urmă va veni antihristul care va fi primit de mare parte din slujitorii Bisericii şi de mare parte din credincioşi. Or să cadă şi or să i se închine. E dramatic că aşa va fi, dar aşa va fi, aşa tîlcuiesc sfinţii, aşa au mărturisit şi sfinţii secolului XX care au avut descoperiri dumnezeieşti. Nu putem noi schimba sensurile Apocalipsei pentru că aşa ne convine nou㔦 Un cunoscut teolog grec spunea că trebuie să primim Apocalipsa doar ca pe o carte de sfaturi duhovniceşti adresate comunităţii creştine de Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan, fără să căutăm în ea referiri la sfîrşitul lumii. Nu cred că e onest să punem aşa problema, doar pentru că ne e frică de ceea ce va fi. Nu cred însă nici că e bine să avem o atitudine sectantă: „Vai, mîine vine sfîrşitul, nu vă mai căsătoriţi, nu vă mai pregătiţi să daţi la facultate, nu vă mai pregătiţi pentru locuri de muncă, că la anul vine antihristul şi gata! Se alege praful de toate eforturile voastre!” Cred că am intrat în zodia compromisului”¦

„Zodie” e un termen păgîn, nu?

Da”¦ suntem în era compromisului, ca să spun aşa. Suntem într-o eră a compromisului”¦ Tocmai de asta am preferat un termen păgîn, zodie. Trebuie să fim pregătiţi. E foarte greu să fii pregătit să rezişti într-o zodie a compromisului, dar altfel ne vom alătura celor care se vor lepăda de Hristos înainte de venirea prigoanei de pe urmă. Aşa cum Hristos l-a avut ca înainte-mergător pe Sfîntul Ioan Botezătorul, aşa şi antihristul va avea înainte-mergătorii lui. Şi cu unii dintre ei ne confruntăm chiar în zilele noastre.

Particularizînd, oarecum, care sunt cele mai frecvente compromisuri care bîntuie viaţa tînărului creştin?

Faptul că reuşeşte să combine, printr-o exhibiţie extraordinară, printr-o acrobaţie extraordinară, viaţa de biserică cu viaţa de păcat: se spovedeşte din cînd în cînd, merge duminica la biserică, dar sîmbătă a fost la discotecă şi sîmbătă noaptea în patul prietenei lui. Sau: iar îi pare rău fetei că a căzut cu prietenul ei, iar se duce şi se spovedeşte, iar cade cu următorul prieten. Tinerii au o nonşalanţă extraordinară. Păcătuiesc pe bandă rulantă, şi”¦ pînă la urmă, unii se pocăiesc, dar, din păcate, nu se pocăiesc toţi în acelaşi ritm, pe bandă rulantă.

De fapt, compromisul acesta: a amesteca viaţa de păcat cu viaţa de virtute – nu e specific doar tînărului. Însă tinerii au concepţia asta, că la bătrîneţe se vor pocăi cu toţi, de parcă toţi bătrînii din biserică s-ar fi pocăit cu adevărat. Sunt mai mulţi bătrîni decît tineri în biserică. Dar unii bătrîni sunt în biserică pentru că moartea le bate la uşă şi atunci ei pleacă la biserică, să nu-i găsească acasă! Şi poate că sunt puţin răutăcios constatînd asta, dar sunt mulţi bătrîni care stau în biserică cu trupurile fără să aibă o dorinţă reală de pregătire de moarte, şi unii care chiar ţipă, urlă, în faţa morţii, arată că vîrsta nu i-a prea înţelepţit.

Un tînăr zice: „Lasă, că mă voi pocăi la bătrîneţe!”, şi atunci face slalomul acesta, păcat „“ virtute, păcat „“ virtute, păcat „“ virtute. E un slalom efectiv ameţitor şi numai Dumnezeu ştie cum îi va scoate pînă la urmă pe unii din noroi. Ce mă bucură cel mai tare e că Dumnezeu reuşeşte să scoată şi prostituate şi drogaţi din iadul păcatului. În anii de corespondenţă cu tinerii, şi de conferinţe, şi de scris cărţi, cea mai mare bucurie a mea au fost rîndurile de la oameni care mi-au mărturisit cum citind sau auzind cuvintele mele şi-au schimbat vieţile, mai ales tineri care au ajuns la Hristos, şi au ajuns aşa, în situaţii din astea, poţi să zici nepalpitante, banale! Hristos a bătut la uşa inimii lor, fără nici o arătare cerească, îngerească, nimic, fără nici o voce. Pur şi simplu au simţit că „ceva e putred în Danemarca” şi s-au dus să se spovedească.

Din această corespondenţă pe care o ai cu tinerii, care sunt momentele care îi mobilizează spiritual, în care conştientizează că păcătuiesc sau că fac anumite compromisuri?

Nu-mi dau seama. Mi-a scris o femeie care a păcătuit cu un tip mai în vîrstă decît ea, apoi au vrut să se căsătorească, patru ani de zile au trăit în curăţie „“ patru ani! Extraordinar! E mult! E foarte mult! Să stai patru ani de zile cu femeia pe care o iubeşti şi să nu păcătuieşti. E foarte mult! De aia biserica şi recomandă să nu fie prea mare pauza între logodnă şi căsătorie, tocmai pentru că unii se logodeau şi după logodnă ajungeau să facă dragoste, nefiind pregătiţi.

Şi pe urmă mi-a scris: „Curînd mă voi căsători cu omul pe care-l iubesc şi alături de care am stat patru ani cuminte, spune-mi ce să fac în pat, că vreau să ştiu şi eu care trebuie să fie perspectiva creştină asupra sexualităţii”. Şi n-am apucat să-i dau prea multe detalii. Atîta i-am spus: „Uite, mă grăbesc, dar ţine minte: fără perversiuni şi fără nici un fel de metode anticoncepţionale contraceptive, unde intră unde intră pilulele anticoncepţionale şi steriletul”.

N-am apucat să-i fac acolo teoria triunghiului isoscel, şi nici nu m-am prea băgat în detalii, că e subiect delicat. Dar şi scrisoarea ei m-a determinat să mă apuc mai serios de scris la cartea pe care o pregătesc despre viaţa sexuală în familia creştină, pentru că am fost şocat de ce s-a întîmplat. I-am dat sfat aşa, la repezeală, s-a măritat, şi după cîteva zile îmi scrie disperată: „Am făcut o perversiune cu soţul meu şi pe el l-au apucat mustrările de conştiinţă, el e mai în vîrstă şi datorită diferenţei de vîrstă, n-are prea mult elan sexual şi am crezut că prin această perversiune voi aduce o pată de culoare în relaţia noastr㔦 A fost dramatic, el a plecat de acasă.”.. Mă gîndeam: „ce conştiinţă a păcatului, fratele meu!” Totuşi, după patru ani de înfrînare, omul ăla, care poate făcuse perversiunea respectivă de se plictisise înaintea perioadei respective de post, a înţeles că perversiunea aia îi murdărea relaţia de familie. Mi s-a părut o chestie extraordinară. Chiar dacă e rău ce au făcut! Dar totuşi, ce înseamnă înfrînarea, patru ani de înfrînare”¦

Şi i-am zis: „Stai liniştită, că se întoarce înapoi! Că bărbatul care pleacă de acasă mustrat de conştiinţă că a făcut o perversiune, se va întoarce dorind să n-o mai facă”. El a plecat de acasă şi şi-a părăsit nevasta în luna de miere sau după luna de miere. Şi m-am gîndit că numai Dumnezeu l-a convins că e mare păcat să facă acea perversiune, mai ales că femeia s-a dus la duhovnic şi duhovnicul i-a spus: „A, oricum fac chestia asta atît de mulţi în zilele noastre!” Adică, nici măcar duhovnicul n-a reuşit să îi dea cuvîntul tămăduitor”¦ Şi pe urmă ea m-a întrebat: „Pentru noi mai e valabilă taina nunţii?” I-am spus că da”¦ Iată, pe femeie atît de tare o preocupa cît de mult a spurcat o perversiune viaţa de familie, şi mi s-a părut ceva extraordinar. Ei s-au împiedicat şi au căzut împotriva firii, dar Dumnezeu s-a apropiat de sufletele lor şi de inimile lor şi i-a ajutat să pună început bun”¦ El s-a întors repede acas㔦 Numai Dumnezeu poate lucrurile astea. Numai Dumnezeu poate să-i dea un astfel gînd de curăţie unui bărbat sau unei femei.

Să ne spui cîte ceva despre pogorăminte. Despre compromis ca pogorămînt.

În ce măsură pogorămintele pe care le fac unii duhovnici sau unii creştini de bună voie cînd dezleagă posturile sunt sau nu păcate? În ce măsură pogorămîntul e compromis? Am făcut înainte referire la viaţa trupească a soţilor. Soţia e credincioasă, vrea să nu se înfrîneze numai de la lapte şi de la carne, vrea să se înfrîneze şi de la a face dragoste în perioada posturilor. Şi el rezistă un post, rezistă al doilea post, apoi devine din ce în ce mai nervos, şi ea are de ales între a provoca un mare scandal în casă „“ bărbatul poate că se duce la secretara lui sau la vecina de bloc şi o înşeală „“ sau a accepta să calce postul respectiv, pentru a nu-şi pierde bărbatul.

Situaţia e foarte delicată. Ea trebuie să se sfătuiască cu duhovnicul. Duhovnicul o să-i arate, o să-i explice, că e mai important să-şi păstreze soţul acasă decît să ţină un post. Pentru că ea e măritată cu bărbatul respectiv. Trupul ei aparţine bărbatului respectiv „“ atunci cînd fac dragoste şi nu se pretează la perversiuni. Ea trebuia să se gîndească că pot să fie tensiuni la capitolul ăsta dinainte să se mărite. Şi dacă voia să ţină poruncile Bisericii, trebuia să nu se mărite cu un bărbat necredincios. Trebuia să ia unul care mergea pe calea Bisericii, pe calea rugăciunii, pe calea spovedaniei, pe calea înfrînării, şi atunci nu apăreau astfel de probleme, sau dacă apăreau erau mult mai mici.

Acum, dacă ea calcă postul pentru el, se poate ca el să o îndemne să calce toate posturile şi să invoce neputinţa lui trupească tocmai pentru a o rupe pe ea de orice fel de nevoinţă. Tocmai de asta, în situaţii cheie, creştinii nu trebuie să ia hotărîri de capul lor, ci trebuie să se sfătuiască cu duhovnicii lor.

Sunt duhovnici care fac compromisuri, dînd dezlegare la împărtăşanie chiar şi ucenicilor care trăiesc în mari păcate. Am auzit de femei care trăiesc în curvie şi totuşi sunt duhovnici mai non-conformişti „“ în sensul rău al cuvîntului, nu în sensul bun al cuvîntului „“ care le dau dezlegare să se împărtăşească. Şi părintele face pogorămînt, dar prin pogorămîntul respectiv şi femeia îşi agoniseşte osîndă, se poate duce în iad, poate să paralizeze, poate să moară, dacă ia împărtăşania cu nevrednicie „“ dar şi părintele îşi agoniseşte osîndă.

E adevărat că sunt totuşi situaţii în care unii preoţi, sporiţi în experienţa lor de duhovnici, o lasă pe femeie să se împărtăşească chiar dacă ea a păcătuit cu un bărbat, şi femeia, în urma împărtăşirii, îşi schimbă viaţa. În urma spovedaniei sincere, făcute cu pocăinţă şi cu lacrimi, şi a împărtăşaniei, îşi schimbă viaţa. Cazurile acestea, rare de altfel, nu sunt compromisuri. Compromis este atunci cînd credinciosul încearcă să modeleze învăţăturile Bisericii, vrea să le pună pe un pat al lui Procust: „Îmi convine chestia asta? Nu, e prea lungă!” „“ pac! îi tai din picioare. Astfel încît ne facem o credinţă idolatră, după chipul şi asemănarea noastră, noi suntem Sfinţii Părinţi ai propriei noastre conştiinţe, ne uităm: „asta e bine, asta nu e. Ce zice Biserica? Să cred în reîncarnare? Nu! Bine, nu cred în reîncarnare. Dar cred în horoscop? Da, cred. Biserica zice să nu cred. Ei, lasă, nu trebuie să cred chiar tot ce zice Biserica”.

Şi începem să modelăm. „Ce zice Biserica, e păcat să munceşti duminica? Da, e păcat să munceşti duminica. Ei, atunci eu toată duminica stau la televizor, nu muncesc. Nu muncesc, stau la televizor”. Poate era de zece ori mai puţin păcat să munceşti toată duminica decît să te uiţi la emisiuni de doi bani.

E firesc să ai anumite poticniri, să faci compromisuri fără să vrei, dar măcar să le faci fără să vrei, şi nu vrînd, că dacă le faci în deplină cunoştinţă de cauză, e jale. Pe măsură ce sporeşti în viaţa duhovnicească, încet, încet, conştiinţa se limpezeşte şi lucruri care înainte ţi se păreau foarte potrivite, ţi se par dezastruoase.

Danion Vasile

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.