Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev

august 5, 2016 Categoria: Articole, Icoane

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la PoceaevIcoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (stil bizantin, ulei pe scîndură de tei, 26,8×32,8 cm) provine din Constantinopol şi a fost dăruită de către mitropolitul grec Neofit moşieresei Ana Erofeevna Goiskaia (1559). Peste circa 30 de ani, cînd icoana a început să emane o lumină nemaipomenită şi i-a redat într-un chip minunat vederea fratelui Anei, aceasta a dus-o, cu steaguri, cîntări şi mult popor la Mănăstirea Poceaev şi a transmis-o călugărilor pentru păstrare veşnică.

Multe alte minuni s-au săvîrşit la această icoană: în 1607 – la năvălirea tătarilor, în 1675 – la năvălirea turcilor (atunci apariţia pe cer, într-o strălucire neobişnuită, a Maicii Domnului, a cuviosului Iov de la Poceaev şi a îngerilor cu săbii scoase din teacă a semănat groază printre păgîni, ei nimicindu-se unul pe altul), în 1664, 1665 şi 1710 – învieri din morţi etc. În cartea inaugurată în 1841, timp de 52 de ani au fost înregistrate 26 de minuni. Din 1831 pînă în 1856 de icoană au fost prinse 133 de bijuterii şi alte podoabe în semn de tămăduire de boli în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului în faţa icoanei ei făcătoare de minuni.

Icoana a avut de suferit în repetate rînduri: din 1623 pînă în 1641 s-a aflat în afara mănăstirii, între anii 1720-1831 a fost sub stăpînirea uniaţilor, în 1869 a nimerit într-un incendiu devastator (i-au ars însă numai înfrumuseţările uniate, icoana şi îmbrăcămintea ei din aur şi pietre scumpe rămînînd intacte).

După construirea unui nou iconostas de către Alexandru II (1861) icoana Maicii Domnului a fost pusă la nivelul III al acestuia, deasupra Cinei celei de taină, chiotul fiind înfrumuseţat cu raze din pietre scumpe ca la icoana Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska de la Kiev.

Cu ajutorul unui mecanism asemeni celui de la Pecerska, icoana se lasă în jos pe două panglici de mătase pentru închinarea creştinilor.

Maica Domnului nu refuză ajutorul de la icoana Sa nimănui dintre cei care se roagă Ei cu credinţă, chiar dacă aceştia nu sunt creştini ortodocşi, ci catolici, uniaţi, protestanţi ş.a. Ea îi întoarce la dreapta credinţă pe cei rătăciţi, asemeni Tatălui Ceresc care „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Mt. 5, 45).


Să înălţăm neîncetat rugăciuni fierbinţi în faţa icoanei de la Poceaev către Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Apărătoarea neamului creştinesc.

/toaca.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.