Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



Atitudinea Mitropoliei Moldovei cu referire la declararea zilei libere în data de 25 decembrie

decembrie 10, 2009 Categoria: Articole, Biserica si societate

Trebuie să recunoaştem că în fiecare an odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă pornesc discuţii, adesea chiar certuri, referitoare la data serbării Naşterii Domnului. Unii pledează pentru serbarea din data de 25 decembrie, precum este practicată în ţările occidentale, alţii făcînd ascultarea conform tradiţiilor locului la data de 7 ianuare.

În acest an prin decizia autorităţilor statului de a declara ziua de 25 decembrie drept zi liberă cu recuperare ulterioară a stîrnit şi mai multă zarvă. Zilnic suntem contactaţi la Direcţia mitropolitană de către reprezentanţi mass-media, dar şi de către credincioşii de rînd, fiind întrebaţi cum vom serba Crăciunul şi care este atitudinea Mitropoliei.

Ambiguitatea situaţiei se manifestă prin faptul că nu este clar motivul acestei hotărîri, avînd în vedere că atît Mitropolia Moldovei, cît şi Mitropolia Basarabiei, conform statutului se conduc de calendarul iulian, ceea ce presupune că sărbătorirea Crăciunului în ziua de 25 decembrie este exclusă.

Dacă autorităţile au adoptat această decizie luînd în calcul faptul că celelalte confesiuni religioase serbează Naşterea Domnului în data de 25 decembrie, nedumerirea rămîne la fel de mare. Biserica Ortodoxă din Moldova are o atitudine respectuoasă faţă de reprezentaţii tuturor cultelor înregistrate legal pe teritoriul ţării noastre, însă acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convinegrilor religioase ale unei minorităţi pare bizară.

Recunoaştem influenţa apuseană, mulţi concetăţeni de-ai noştri muncind în ţări unde sunt alte tradiţii şi unde se respectă calendarul grigorian, decît cel iulian ţinut de veacuri în spaţiul nostru. Însă serbarea confrom unui sau altui calendar nu poate fi o decizie samovolnică.

Noi aşteptăm Naşterea Mîntuitorului la data de 7 ianuarie, pregătindu-ne 40 de zile cu post şi deosebită rugăciune. Însă marea majoritate a celor care se declară că serbează Crăciunul în data de 25 decembrie pledează doar pentru bucate şi o sărbătoare mai mult cu caracter laic în familie. Această tendinţă adesea este motivată de dorinţa de a serba Anul Nou, sărbătoare laică care nu are nici o legătură cu praznicele bisericeşti.

Credincioşii care respectă toate sărbătorile din anul bisericesc înţeleg altfel serbarea şi rămîn în duhul unităţii, ascultării şi dragostei creştine.

În acest sens, sugerăm autorităţilor să revadă această decizie şi să ţină cont că sărbătorile religioase se stabilesc conform calendarului bisercicesc şi nicidecum celui laic.

În acelaşi timp recomandăm creştinilor să nu uite că se află în Postul Crăciunului şi să dea dovadă de un comportament adecvat acestei perioade, ca împreună să ajungem cu bine la data de 7 ianuarie pentru a întîmpina cu inima curată marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Undeva ne bucurăm de ziua liberă oferită în data de 25 decembrie, credincioşii avînd posibilitatea să vină la biserică pentru a-l serba pe Sfîntul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, dar nu trebuie să confundăm această slujbă cu serbarea Naşterii Mîntuitorului.

Demult visăm ca pe acest pămînt dreptcredincios sărbătorile împărăteşti să fie declarate zi libere în ţară, pentru ca creştinii să lasă toată grija pentru a se uni în sfintele rugăciuni.

Suntem într-o ţară unde avem alese sărbători şi tradiţii, care ne reprezintă ca neam şi cultură. Să nu pierdem ceea ce am moştenit, să nu ne vindem identitatea noastră. Să păstrăm duhul Bisericii în toate activităţile noastre. Aşa vrea să ne vadă Bunul Dumnezeu, rugîndu-ne într-un cuget şi în unitate.
Să luăm aminte!

/mitropolia.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.