Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Peste 3000 de persoane cer predarea disciplinei Religia în şcoli

decembrie 2, 2009 Categoria: Biserica si societate, Stiri

Membri ai 27 de asociaţii şi în jur de 3000 de părinţi au semnat un demers pe care l-au înaintat, miercuri, conducerii R. Moldova şi Ministerului Educaţiei, prin care solicită introducerea în programul de învăţămînt preuniversitar a disciplinei Religia.

„În prezent în şcoli se predă opţional Educaţia moral spirituală. Sărbătoarea Crăciunului, conform acestei discipline este tratată ca un obicei vechi de la sat unde copiii merg cu colinde pe la case, ceea ce nicidecum nu corespunde esenţei acestei sărbători”, a remarcat Constantin Lazăr, preşedintele Asociaţiei spiritual culturale „Antonie Plămădeală”, unul din semnatarii demersului.

Potrivit aceleiaşi surse, Istoria Bisericii, religiei, artei este o parte importantă a experienţei noastre sociale. „De ce n-am face-o parte componentă a educaţiei? Ignorăm o experienţă culturală, de credinţă şi acceptăm nişte experienţe care abuzează de credibilitatea noastră. Nu există manuale, materiale didactice la această disciplină”, a mai spus el.

Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Romîni (ASCOR) din R. Moldova a remarcat că există deja manuale publicate pentru clasele I „“ IV. Acestea pot fi găsite în librării. „Optăm ca Religia să fie introdusă ca disciplină, însă, frecventarea lecţiilor va fi opţională. Astfel va fi respectat principiul libertăţii conştiinţei”, a spus preşedintele ASCOR.

Potrivit semnatarilor scrisorilor, cursul ar putea fi predat de aceeaşi profesori care predau astăzi Educaţia moral spirituală sau de absolvenţii de la teologie. Azi profesorii care predau disciplina respectivă nu sunt salarizaţi, respectiv – teoretic această disciplină există, în realitate – rolul ei este minimalizat.

Rusanovschi a mai spus că a solicitat de trei ori să se întîlnească cu ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, dar de fiecare dată întîlnirea a fost amînată. „Sperăm să primim răspuns după ce vom înainta acest demers”, a mai spus el.

Din rîndul semnatarilor fac parte părinţi, profesori, Asociaţia „Două inimi gemene”, Asociaţia Cetăţenilor Romîni şi altele.

Disciplina „Religia” se predă începînd din faza preşcolară în ţări ca Marea Britanie, Franţa, Polonia şi este obligatorie şi garantată prin constituţie în ţări precum Romînia, Belgia, Malta şi altele.

/jurnal.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.