Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



IPS Daniel este noul Patriarh al Romaniei

septembrie 12, 2007 Categoria: Stiri

IPS DanielIPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales cu 95 de voturi pe IPS Daniel sa fie noului patriarh ortodox al Romaniei. IPS Bartolomeu Anania a primit doar 66 de voturi. In primul tur de scrutin mitropolitul Daniel obtinuse 80 de voturi, mitropolitul Bartolomeu – 62, iar episcopul Ioan doar 18, un vot fiind anulat. Primii doi au intrat astfel in turul doi. Sfantul Sinod i-a desemnat pe cei trei drept candidati pentru functia de patriarh al BOR dupa ce mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, s-a retras din cursa pentru candidatura in al doilea tur de scrutin.

Mitropolitul Daniel s-a născut în satul Dobreşti, comuna Bara din Timiş, în 1951, ca al treilea copil al familiei învăţătorului Alexie şi al Stelei Ciobotea. A urmat şcoala primară în satul natal, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. A absolvit cursurile Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, iar apoi a fost student la Institutul Universitar Teologic din Sibiu. Între 1974 şi 1976, Dan-Ilie Ciobotea a frecventat cursurile de doctorat ale Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, sub îndrumarea marelui teolog Dumitru Stăniloae.

A studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii din Strasbourg (Franţa) şi alţi doi la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 1979 a devenit doctor al Universităţii din Strasbourg. Un an mai tîrziu, a obţinut şi titlul de doctor în teologie ortodoxă la Universitatea din Bucureşti.

În vremea studenţiei a particpat la numeroase întruniri cu caracter ecumenic. În 1987 a intrat în monahism sub numele de Daniel, naş de călugărie fiindu-i marele duhovnic Cleopa Ilie. Atunci a şi fost hirotonit. Din 1988 pînă în 1990, a fost consilier patriarhal şi conferenţiar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. La 1 martie 1990, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar in 1990 a fost înscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Aici a iniţiat programul „Nici un sat fără biserică”, a publicat numeroase cărţi, studii şi articole pe teme teologice. În plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a înfiinţat o serie de instituţii sociale: Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din Romînia (Iaşi, 1993); Centrul de diagnostic şi tratament Providenţa (2000); Fundaţia Solidaritate şi Speranţă (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003); Institutul Cultural-Misionat Trinitas.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.