Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:16 copii de la Bălţata au fost „imunizaţi” cu o supradoză de vaccin anti-tuberculoză

mai 10, 2012 Categoria: Sanatate, Stiri

Ieri, 9 mai, 16 copii din s. Baltata, r. Criuleni, au fost internaţi la Centrul Mamei şi a Copilului cu reacţie adversă după administrarea unei supradoze de vaccin împotriva Tuberculozei. Avocata Parlamentară a copilului, Tamara Plămădeală a declarat că va sesiza Procuratura Generală şi va solicita intentarea unui dosar penal în baza art. 231 care presupune încălcarea de neglijenţă a regulilor şi metodelor de asistenţă medicală.

Totodată, Avocata Parlamentară a copilului va sprijini părinţii decişi să se adreseze în instanţa de judecată pentru a-şi revendica drepturile încălcate. Tamara Plămădeală califică imprudenţa comisă drept un prilej de a solicita demisia administraţiei instituţiei de învăţământ pentru admiterea, fără acordul părinţilor, a vaccinării copiilor. Scoaterea copiilor de la ore fără a presupune vreun risc legat de viaţa şi sănătatea lor şi fără a informa anticipat părinţii şi fără a le solicita acordul lor, denotă o gravă incompetent a cadrelor din instituţia de învăţământ.

Avocata Parlamentară indică, într-un comunicat de presă, că, potrivit Legii pacientului, au fost încălcate mai multe reglementări legale interne:
Securitatea vieţii personale, integritate fizică, psihică şi morală, cu asigurarea discreţiei în perioada acordării serviciului medical;
Informaţii privind prestatorul de servicii de sănătate, costul şi modalitatea de prestare, propria sănătate, metodele de diagnostic, tratament şi recuperare, profilaxie precum şi riscul/eficienţa lor terapeutică;
Exprimarea consimţămîntului /refuzului privind intervenţia medicală sau participarea la cercetarea biomedicală (studiul clinic).

/zdg.md/

Cazul de la Bălțata: Experiment pe seama copiilor?

Mai mulți copii din satul Bălțata, raionul Criuleni, au ajuns la reanimare, după ce au fost vaccinați împotriva tuberculozei. Copii s-au simțit rău și au început să cadă inconștienți, cu tensiune înaltă și picioarele amorțite. Localnicii cred ca este vorba de un experiment. Potrivit liderului Asociației Moldova Mea, Fiodor Ghelici, la vaccinarea copiilor din Bălțata au fost utilizate seringi necorespunzătoare. Mai mult, el crede că vaccinul a fost expirat.
„După vaccinare, au venit doi medici din raion și au șters toate urmele. Nu am mai găsit nimic, nicio fiolă, nicio seringă”, a declarat Ghelici.

Potrivit elevilor care au fost vaccinați, după ce au fost transportați la spital, medicii au explicat reacția copiilor prin stres. Totodată, aceștia le-au pus picurători copiilor. Copii s-au simțit mai bine, dar picioarele oricum le erau amorțite. Cu toate acestea, ei au fost trimiși acasă.

Localnicii din Bălțata au lansat deja mai multe versiuni ale incidentului. Aceștia cred că sau copiilor le-a fost administrată o supradoză de vaccin cu seringi necorespunzătoare, sau vaccinul era expirat, sau este vorba despre un experiment.

Fiodor Ghelici a menționat că pe acest caz va fi depusă o plângere la procuratură.

În total, la Bălțata au fost vaccinați 216 elevi și peste 40 de copii la grădiniță. Reacție au avut doar elevii vaccinați. 17 dintre ei sunt internați la spital.

/jurnal.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.