Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Nu trebuie sa va puneti cu cei furiosi

iunie 13, 2018 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Ioan Gura de Aur

Când vedeți un om ieșit din fire, cu atât mai mult nu-i faceți împotrivire. Nebunia lui de aceasta are nevoie, ca să se producă.

Cu cât mai greu vă batjocorește, cu atât mai multa blândețe arătați-i… Cu omul acesta e ca şi cu cel prins de friguri, căruia trebuie să-i facem pe plac, când răul îl zgâlțâie mai tare.

Când o sălbăticiune se pornește furioasă, fugim cu toții, să facem tot așa cu acel pe care furia îl frământă. Şi să nu credeţi, cumva, că trebuie să ne purtăm aşa pentru a-i face cinste; cinstim, oare, pe sălbăticiunea înfuriată, pe nebunii furioși, când ne ferim de ei? – câtuși de puțin.

Purtarea noastră e mai degrabă o jignire – sau, mai bine zis, nu o jignire, ci un semn de milă şi de omenie.

Nu vedem, oare, pe corăbieri când vântul suflă tare, destinzând pânzele, ca nu cumva, altfel, corabia să se înece?

Sau pe călăreţul, al cărui cal s-a pornit nebunește, lăsându-l în voia lui, până ce-i pier puterile? Să facem şi noi la fel.

Mânia e ca şi un foc, ca şi-o flacără care trebuie să muște din ceva. Dacă acestei flăcări nu-i dai nimic să mănânce, repede ai depărtat acest flagel. Furia n-are putere prin ea însăși, dacă nu vine cineva s-o hrănească. Sunteți fără acoperire.

Omul acela care este prada furiei, nu mai știe ce face; tu, care-l vezi cum e, meriți, oare, vreo îngăduință, dacă pici în aceeași tulburare şi nu te înţelepţeşti deloc la o asemenea vedere? Presupune că ducându-te la un ospăț, întâlnești la intrare un om beat care face gesturi urâte. Daca pici şi tu în aceeași greșeală, nu ești cu atât mai de neiertat cu cât ești asemenea lui? Întâmplarea este aici, aceeași. Să nu credeți că vom fi acoperiți de vom zice: „N-am început eu”. Aceasta este tocmai împotriva noastră, întrucât ceea ce am văzut nu ne-a înţelepţit. Este ca şi a zice: „N-am ucis eu cel dintâi”.

Dacă meriți să fii pedepsit, este din pricina că, deși ai avut o ocazie să te înţelepţeşti, totuşi nu ţi-ai ţinut firea.

Sf. Ioan Gură de Aur

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.