Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:De ce e necesară spovedania înainte de Taina Cununiei

ianuarie 13, 2016 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Familia

Adesea, pregătirea pentru nuntă este o pregătire pur materială, pur omenească; după ce s-au stabilit datele financiare cu privire la susţinerea şi desfăşurarea nunţii, în grabă se stabileşte şi ora săvârşirii slujbei Cununiei. Mentalitatea referitoare la căsătorie şi la viaţa de cuplu se face simţită şi-n trăirea momentului unic pentru o familie: naşterea ei ca „biserică-mireasă” a lui Hristos. Iubirea care-i uneşte pe miri trebuie completată de iubirea lor faţă de Dumnezeu, care-i face să-şi pună problema mântuirii, într-un mod foarte concret.

Căutarea şi alegerea mirelui sau a miresei se face ca şi unirea lor: „în Hristos şi în Biserică”. Pregătirea mirilor pentru nuntă trebuie să vizeze prioritar viaţa duhovnicească, pentru că ei nu se vor uni într-un trup decât numai în măsura în care se vor uni, prin împărtăşire, cu şi în Trupul lui Hristos. Aceasta necesită rugăciune şi post, câteva zile sau o săptămână înaintea nunţii şi pregătirea pentru Sfânta Împărtăşanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la această pregătire să participe şi naşii, chiar şi părinţii, pentru că „rugăciunile părinţilor întăresc temeliile caselor copiilor”. Astfel pregătiţi, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care răspund chemării euharistice: „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, apropiaţi-vă”, împărtăşindu-se.

Necesitatea Spovedaniei înainte de Cununie are la bază două motive majore. În primul rând cel de ordin spiritual, şi anume înaintea fiecărui eveniment important din viaţă ne pregătim spovedindu-ne şi împărtăşindu-ne, aceasta cu atât mai mult cu cât, în vechime, Cununia era legată de Euharistie. Al doilea motiv este practic, dar folosul este tot spiritual, pentru că la întâlnirea pe care preotul o are cu mirii în scaunul spovedaniei va căuta să le transmită ceea ce nu ar putea să facă în cuvântul de la Cununie. Această invitaţie nu este numai o mărturisire, ci şi o convorbire duhovnicească în care preotul ar avea prilejul să le vorbească despre ce înseamnă familia creştină şi care este rolul ei.

Astfel Taina Spovedaniei împlinită înaintea primirii Tainei Cununiei, capătă o funcţie educativă, având rolul de a-i apropia şi mai mult pe tineri de momentul profund la care vor participa şi de înţelesurile adânci ale Tainei, făcându-i cu adevărat să înţeleagă măreţia încununării lor în Hristos.

Mirii trebuie să se spovedească, preferabil la acelaşi duhovnic, şi cu scopul de a lăsa în urmă trecutul individual, punând astfel bazele unui viitor comun. Această spovedanie trebuie să fie completă, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovăţie unul faţă de altul să fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o dă prin mâna preotului duhovnic. Eliberaţi de un trecut poate împovărător, mirii vor avea deschiderea şi libertatea de a se dărui vieţii de familie cu toată fiinţa, punând un început nou, pe bazele dragostei depline, cu grijă ca erori precedente din neştiinţă sau nebăgare de seamă să nu se mai repete.

Pr. Prof. Costel Bulgaru
Sfânta Taină a Cununiei, Ed. Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2011
/doxologia.ro/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.