Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Despre misiune prin internet – Stareţul Efrem Vatopedinul

mai 14, 2015 Categoria: Articole, Biserica si societate, Efrem Vatopedinul

Stareţul Efrem Vatopedinul:
Trebuie să răspândim experienţa duhovnicească prin Internet acum, căci mai târziu acest lucru poate deveni imposibil.

Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaţionale din ultimele două decenii au adus rezultate neaşteptate, la care nici nu puteam visa în anii ’70 sau chiar ’80. Internetul, poşta electronică, resursele web, reţelele sociale – toate acestea au devenit parte componentă a vieţii cotidiene, a muncii, ştiinţei, educaţiei, artei şi divertismentului. Internetul a permis reducerea sau chiar anularea distanţelor. Astfel, orice ştire poate fi transmisă prin intermediul internetului în câteva secunde de la un capăt al pământului la altul – cu toţii avem această experienţă. Conversaţiile, uneori chiar si cu participarea contactului vizual, sunt accesibile oricui, indiferent de distanta. Singura condiţie este că utilizatorul să fie conectat la Internet. Într-adevăr, utilizarea internetului este atât de simplă, că orice copil sau o persoana în vârstă, se poate folosi cu uşurinţă de el.

Totuşi, noi trebuie să înţelegem că Cuvântul lui Dumnezeu – nu este asemenea vorbirii umane, el poartă în sine energia divină care poate renaşte duhovniceşte omul, îi poate aduce mângâiere, şi acest lucru se poate întâmpla prin intermediul internetului. Cunoaştem multe cazuri în care diferite persoane – atei, închinători la idoli din India, Japonia, Nepal şi-au găsit calea spre Ortodoxie prin intermediul internetului şi au renăscut duhovniceşte, pentru că au găsit adevărul, şi ceea ce au căutat în această viaţă, l-au găsit pe Hristos.

Recent mănăstirea noastră a fost vizitată de actorul Jonathan Jackson. L-am întrebat cum a devenit ortodox. El mi-a relatat că foarte mult l-a ajutat internetul. Pe de altă parte, datorită internetului, creştinii, care se îndepărtase de Dumnezeu, s-au reîntors la credinţă, şi-au descoperit rolul şi locul în această lume. Sunt oameni care erau pe punctul de a se dezamăgi de toate, dar după ce au ascultat unele predici pe internet, au găsit puterea duhovnicească necesară, au dobândit speranţa, şi acum se dezvoltă spiritual.

Mi se pare că astăzi Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă o prezenţă puternică şi în reţeaua internetului. Majoritatea oamenilor de astăzi sunt dezorientaţi, sunt într-un impas existenţial. În această epocă, numai cuvântul lui Dumnezeu poate aduce mângâiere omului, îl poate informa şi asigura de posibilitatea vieţii veşnice. Cuvântul lui Dumnezeu transmis prin intermediul internetului, poate aduce vindecare pentru oameni.

Crearea bibliotecilor digitale cu un conţinut relevant trebuie încurajată şi multiplicată. Moştenirea şi înţelepciunea sfinţilor părinţi, cu textele lor remarcabile trebuie să fie utilizată cât mai mult posibil cu cele mai moderne posibilităţi. Digitalizarea, clasificarea sfinţilor părinţi va permite utilizatorilor internetului să găsească textele şi informaţia care le este necesară. În plus, digitalizarea şi promovarea Cuvântului lui Dumnezeu prin intermediul paginilor web, în special a învăţăturile sfinţilor părinţi, şi a stareţilor secolului XX va aduce beneficii duhovniceşti contemporanilor noştri.

Sfântul Paisie spunea: „Înscrieţi toate cele duhovniceşti pe care le auziţi, şi acea experienţa pe care aţi auzit-o de la alţii, căci va veni un timp când această experienţă va fi epuizată, şi veţi simţi lipsa acesteia.

Cartea obişnuită, imprimată pe hârtie, este astăzi într-o criză. În acelaşi timp, vânzările cărţilor electronice sunt într-o continuă creştere. Prin urmare, putem spune că putem folosi această tendinţă. Noi spunem că toate acest lucruri sunt bune şi plăcute lui Dumnezeu, atunci când totul se şi înfăptuieşte corect.

Internetul reprezintă un mijloc contemporan care promovează globalizarea. Acele persoane, care şi-au dorit implementarea ideilor pentru istoria globală, economia globală, statul global şi un lider global, ei cunosc cum să folosească internetul, şi într-adevăr, îl folosesc la un nivel ridicat. De ce atunci şi noi, ortodocşii, să nu utilizăm acest instrument pentru promovarea rolului global al Ortodoxiei?

Utilizarea corectă a Internetului depinde de utilizator. Desigur, internetul nu poate înlocui comunicarea vie. Desigur, nimeni nu va fi capabil să ajungă la un anumit nivel duhovnicesc doar prin intermediul internetului. Ortodoxia este omnicentrică. Întotdeauna există prioritatea şi valoarea esenţială a persoanei, a individualităţii personale. Internetul reprezintă un instrument, un instrument care ne ajută şi ne poate aduce beneficii, dar pentru ca credinciosul să poate duce o viaţă duhovnicească autentică, este necesită comunicarea cu un îndrumător duhovnicesc.

În acelaşi mod este necesară comunicarea şi cu alţi fraţi în credinţă, pentru a simţi dragostea, participarea la toate sfintele taine ale Bisericii. Desigur, că există şi cazuri în care utilizarea excesivă a internetului, chiar şi pentru scopuri bune şi duhovniceşti, creează dependenţă, rezultând într-o izolare şi efect negativ asupra personalităţii omului. Astfel, uneori internetul poate aduce rezultate negative: în loc de a-l aduce pe utilizator mai aproape de Hristos, el, dimpotrivă, se depărtează de Dumnezeu. Prin urmare, avem o mare responsabilitate de a promova şi împărtăşi Cuvântul lui Dumnezeu prin metode cât mai moderne, creative şi utile, dar ar trebui de asemenea să-i informăm pe cei păstoriţi şi despre modurile corecte de utilizare a internetului, aducându-le cunoştinţă şi despre toate efectele negative care pot fi cauzate de utilizarea necorespunzătoare a acestei tehnologii.

Stareţul Efrem Vatopedinul
/pravmir.ru/
traducere şi adaptare pentru ortodox.md
Natalia Lozan

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.