Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



Biserica din Cuhureştii de Jos, Floreşti, de şapte decenii îşi aşteaptă viitorii săi ctitori

ianuarie 16, 2014 Categoria: Anunturi

Vechea biserică din lemn cu hramul Sf. Nicolae din Cuhureştii de Jos a fost construită în anul 1862 de către proprietarul Teodor Rusu. O reparaţie capitală a bisericii a avut loc în 1923 sub îndrumarea preotului paroh Sava Cecan, care menţiona într-o dare de seamă cum că: “materialul lemons este in stare proastă, unele părţi putrezesc şi se ruinează de vreme şi ploi…”. Din aceste motive s-a luat hotărârea de a se construi o nouă biserică. În anul 1924, în apropierea bisericii din lemn s-a început construcţia unei grandioase biserici din piatră. Datorită lipsei mijloacelor construcţia bisericii se efectua anevoios. În timpul vizitelor canonice din iunie 1930, P.S. Visarion al Hotinului a vizitat şi parohia Cuhureştii de Jos. Iată ce scria despre această vizită însoţitorul P.S. Visarion, prot. Dionisie Iavorschi: “biserica veche cu hramul Sf. Nicolae, se întreţine potrivit. Alături de aceasta este pornită construcţia bisericii noi din piatra cioplită. O clădire foarte solidă, însă dimensiunea e prea mare pentru un sat nu tocmai mare, şi locuitorii cu situaţia materială nu prea îmbelşugată… . Faţă de această situaţie Vlădica recomandă o schimbare a planului şi reducerea dimensiunii. Parohul, neobositul muncitor, părintele Sava Cecan, se cam descurajează de acest sfat, însă în condiţiunile în care se lucrează această biserică, pentru terminarea ei se vor cere sume enorme şi timp nelimitat.”. Suma cheltuielelor estimate până în 1934 au fost de 3, 2 milioane lei. În aşa condiţii au fost ridicaţi pereţii până la acoperiş. Iar din 1944, din motive prea bine cunoscute lucrările de construcţie a bisericii au fost stopate.

Trăim alte timpuri, dar situaţia materială şi contribuţia locuitorilor pentru finisarea construcţiei unei astfel de biserici (imresionanată prin grandoarea şi stilul său arhitectonic), sunt neînsemnate ca şi în trecut. Între timp, din cauza intemperiilor, biserica este expusă ruinării.

Biserica din lemn din Cuhureştii de Jos a avut şi ea o soartă tragică, a fost pângărită şi arsă în 1960. Pe locul vechii biserici a fost construit cu câţiva ani în urmă un paraclis în care până în prezent se oficiază Sf. Slujbe.


Protoiereu Ioan Lisnic

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.