Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Despre rugăciune – Sfîntul Serafim de Sarov

ianuarie 15, 2012 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Serafim de Sarov

Serafim  de Sarov Cei ce s-au hotarît sa-I slujeasca cu adevarat lui Dumnezeu trebuie sa se îndeletniceasca cu pomenirea neîncetata a Numelui Sau în inima lor si cu rostirea continua a rugaciunii cître Iisus Hristos, repetînd în sinea lor: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!„.

Iar dupa-amiaza, aceasta rugaciune se poate zice astfel: ,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, miluiete-ma pe mine, pacatosul”. Sau poti sa o chemi direct pe Maica Domnului, zicînd: „Preasfînta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Poti sa spui si cîntarea îngereasca: „Nîscatoare de Dumnezeu Fecioara, bucurate”. Astfel ferindu-ne de împrastierea gîndurilor si pastrîndu-ne constiinta în pace, ne putem apropia de Dumnezeu ca sa ne unim eu El. Caci, spune Sfîntul Isaac Sirul, „în afara de rugaciunea neîncetata nu este alt mijioc de a te apropia de Dumnezeu” (Omilia 69).

In biserica e bine sa tinem ochii închisi, pentru a ne feri de împrastierea gîndurilor, si, pastrîndu-ne constiina în pace, ne putem apropia de Dumnezeu ca sa ne unim cu El. Caci spune Sfîntul Isaac Sirul, ,”în afara de rugaciunea neîncetata nu este alt mijioc de a te apropia de Dumnezeu” (Omilia 69).

In biserica e bine sa tinem ochii închisi pentru a ne feri de imprastierea atentiei. Ochii sa-i deschizi doar cînd te încearcă somnul, atunci indreapta-ti ochii asupra unei icoane sau a unei lumînari aprinse în fata ei.

Daca în timpul rugaciunii ni se întîmpla sa fim furati de gînduri, atunci trebuie sa ne smerim si sa-i cerem iertare lui Dumnezeu caci, dupa cum zice Sfîntul Macarie, „vrajmaul nazuieste decît sa întoarca gîndul nostru de la Dumnezeu, de la frica si de la iubirea Lui” (Omilia 2, 15).

Cînd însa mintea si inima sunt unite în rugîciune si cînd sufletul nu este tulburat de nimic, atunci inima se va încalzi de caldura duhovniceasea în care straluceste lumina lui Hristos si va umple de pace si bucurie întreaga fiinta launtrica a omului. Pentru toate suntem datori sa-I multumim Domnului si sa ne incredintîm pe noi însine voii Lui. Trebuie, de asemenea, sa-I punem dinainte toate gîndurile, cuvintele si faptele noastre, straduindu-ne ca toate sa-I slujeasca numai bunei Lui placeri.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.