Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Convingerile religioase vor fi avortate de Consiliul Europei

februarie 4, 2010 Categoria: Avort, EUtopia, Stiri

Pe 29 ianuarie Consiliul Europei a adoptat, cu un vot de 51 la 14 si 4 abtineri, rezolutia „15 ani de la conferinta internationala a populatiei si dezvoltarii.”

Rezolutia e rea pentru ca:

(1) promoveaza avortul;
(2) foloseste promovarea sanatatii femeii, un obiectiv laudabil si important, ca pretext pentru promovarea avortului;
(3) lezeaza libertatea de constiinta;
(4) submineaza libertatea religioasa; si
(5) injecteaza intr-un document international oficial un termen nou pina acuma neintilnit in nici un alt document international, si anume notiunea de „sexual and reproductive rights.” („drepturi sexuale si reproductive”).

Rezolutia afirma primordialitatea avortului in raport cu libertatea de constiinta, in masura in care medici sau personal medical refuza, pe baza de constiinta, sa presteze servicii de avort. Acelasi obiectiv implica si spitatele private, de exemplu cele catolice, care refuza sa presteze servicii de avort. Din acelasi motiv rezolutia prejudiciaza libertatatea religioasa a personalului care refuza sa participe la prestarea de servicii avortive din pricina convingerilor religioase. Asta nu este o supozitie, lucrul acesta deja fiind o realitate in diferite tari. In 2009 Tribunalul Suprem al Colombiei (America de Sud) a decretat ca libertatea de constiinta sau religioasa nu poate fi invocata pentru a refuza servicii avortive. Efectul practic al acestei decizii ar fi constringerea spitalelor catolice din Colombia sa faca avort.

Notiunea de „sexual and reproductive rights” este noua, fiind lansata cu nu mai mult de 10 ani in urma. Este o doctrina nebuloasa care insa reflecta ca la nivel global miscarea pentru „drepturile minoritatilor sexuale” (adica a homosexualilor) merge mina in mina cu miscarea proavort, scopul ultim fiind legitimarea in dreptul international a drepturilor sexuale si reproductive. Ceia ce aceste forte nu au reusit in cadrul Natiunilor Unite in primavara lui 2009 au reusit in Consiliul Europei luna trecuta. Dupa multi ani de esec, in primava anului trecut o rezolutie similara a fost introdusa in ONU dar a fost respinsa, gratie, in mod special, eforturilor facute de micile tari catolice din Caraibe (St. Lucia si Republica Dominicana) si Africa.

Modul in care Rezolutia a fost adoptata in Consiliul Europei denota natura ei controversata. A fost respinsa in octombrie 2009 din lipsa de voturi, iar acuma a fost votata de catre doar 68 din cei 318 delegati ai Consiliului Europei, un numar cu adevarat infim. Este indoielnic ca cele 51 de voturi afirmative ar putea da rezolutiei legitimitatea de care are nevoie.

Delegatii Romaniei nu au votat rezolutia de fel. Ne exprimam surprinderea si dezaprobarea totala fata de absenta delegatilor romani de la vot. Cetatenii Romaniei au meritat sa fie reprezentati la dezbateri si la vot si sa li se auda vocea. Au avut nevoie de votul delegatilor pentru a ne proteja interesele, valorile si libertatile. Nu au facut-o. Nu au fost prezenti cind si unde trebuiau sa fie intr-un moment crucial pentru directionarea valorilor la nivel de Consiliu European. Noi insa nu vom fi indiferenti si vom lua seama de nepasarea lor fata de interesele si valorile noastre cind vor candida la functii publice. In ultimul sondaj privind avortul in Romania, efectuat in 2009, doua treimi dintre romani s-au pronuntat impotriva avortului.

Au votat însă Ivan Popescu, reprezentantul romînilor din Ucraina în parlamentul ucrainian şi unul dintre delegaţii Ucrainei în Consiliul Europei, şi Ana Guţu din Republica Moldova, unul din cei 4 delegaţi ai Moldovei in Consiliul Europei.

Ambii au votat pentru adoptarea raportului. Ceilalţi delegaţi ai Moldovei au fost prezenţi, dar nu au votat. Rezoluţiile CE nu au caracter obligatoriu pentru statele membre, dar uneori sunt folosite ca puncte de referinţă de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în formularea deciziilor ei.

Va dam citeva materiale utile pe tema rezolutiei. Lista voturilor o aflati aici:
http://assembly.coe.int/ASP/Votes/BDVotesParticipants_EN.asp?VoteID=1908&DocID=12808#
iar stenograma dezbaterilor pe tema rezolutiei aici:
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/Records/2010/E/1001291000E.htm
Ambele texte sunt in engleza.

Alianta Familiilor din Romania

/savatie.wordpress.com/
/ortodoxie.md/
/eph.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.