Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Patriarhia Moscovei îi cheamă pe ruşi să nu transforme Anul Nou într-un cult de natură neopăgînă

decembrie 22, 2009 Categoria: Stiri

Moscova. Biserica Ortodoxă Rusă este îngrijorată de tendinţa societăţii ruse de a transforma Anul Nou pe stil nou într-o sărbătoare „cvasi-religioasă”, „neopăgînă” şi îi cheamă pe cetăţenii Rusiei să nu uite de legătura acestei sărbători cu sărbătoarea Naşterii lui Hristos.

„În ultimul timp Anul Nou se transformă într-un cult de natură neopăgînă… Acest fenomen poate fi definit ca o incursiune păgînă în spaţiul sărbătorilor creştineşti „“ şi Anul Nou, puţin cîte puţin se transformă într-o sărbătoare cvasi-religioasă „, a spus ieromonahul Filip (Reabîh), Vice-preşedintele Departamentului de Relaţii Externe din cadrul Patriarhiei Ruse, ieri la o conferinţă de presă pe tema festivităţilor de iarnă (RIA Novosti).

Potrivit spuselor lui, în vremurile sovietice nu exista aşa ceva. Iar astăzi, fiecare an este neapărat asociat cu cîte-un animal (cu toate că în realitate potrivit calendarului oriental din care sunt preluate animalele sau figurele zodiacale, Anul Nou nu începe pe 1 ianuarie ca în Rusia, ci mult mai tîrziu).

Pe lîngă aceasta, a mai adăugat părintele Filip, pentru ziua de 1 ianuarie au fost produse o masă întreagă de jucării, căni, linguri, farfurii cu chipul acestor animale; de asemenea este anunţată desfăşurarea a tot felul de ritualuri, pentru ca prin ele să fie atinsă starea de «prosperitate maximă» în anul care urmează – „pe care picior să sari şi, de cîte ori, în care direcţie să te întorci, de ce fel de culoare să fie hainele pe care ar fi bine să le îmbraci „pentru a avea succes”, ce fel de mîncăruri să mănînci etc. „.

„Sărbătoarea Anului Nou potrivit tradiţiilor europene este strîns legată de sărbătoarea Naşterii lui Hristos”, – a subliniat reperzentantul Bisericii Ortodoxe Ruse.

El a explicat că stabilirea sărbătorii Anului Nou pe data de 1 ianuarie „“ în ziua în care începe o nouă lună după Naşterea lui Hristos (potrivit calendarului grigorian, este sistematizată viaţa civilă şi religioasă din majoritatea ţărilor din Occident, întrucît acolo Naşterea lui Hristos este prăznuită pe 25 decembrie), este legată de concepţia creştină asupra istoriei. „Întruparea lui Hristos a deschis o nouă eră. Este un punct nou de periodizare calendaristică „, – a spus părintele Filip.

sedmitza.ru „“ trad. Arhid. Dometian Redco
/eph.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.