Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Resfinţirea Schitului Butuceni

decembrie 14, 2009 Categoria: Stiri

Pitoreştile plaiuri ale Orheiului Vechi au găzduit sîmbătă o frumoasă sărbătoare de suflet – mulţime de creştini au asistat la slujba de resfinţire a Schitului „Adormirea Maicii Domnului” din Butuceni, oficiată de către un sobor de preoţi în frunte cu Însuşi Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Frigul de afară nu a putut opri creştinii binecredincioşi să vină pentru a împărtăşi bucuria sărbătorii cu obştea Mănăstirii.

Poate că cel mai emoţionat dintre toţi a fost Părintele Stareţ Vladmir, care în sfîrşit cu ajutorul Bunului Dumnezeu a văzut lucrările de reconstrucţie finisate.

Vlădica Vladimir impresionat de frumuseţea Sfîntului Locaş şi a împrejurimilor a ţinut să felicite adunarea dreptmăritoare cu ocazia acestui important eveniment din viaţa Bisericii Ortodoxe din Moldova:

„Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi, iubiţi întru Hristos fraţi şi surori, ne pare foarte bine că cu voia lui Dumnezeu, datorită eforturilor Părinteului Stareţ, Egumenul Vladimir, cu susţinerea ctitorilor, dar mai ales a soţilor Mihail şi Eugenia Leancă – domnul Mihail din păcate ne mai fiind printre noi, dar sigur bucurîndu-se din ceruri dimpreună cu toţi cei adunaţi aici – lucrările de reconstrucţie ale acestui Sfînt Locaş, au fost finisate.

Această Mănăstire este cunoscută de foarte multă lume, atît din ţară cît şi de peste hotare, datorită vechimii şi frumuseţii sale, fiind săpată în stîncă, la fel cum sunt şi Mănăstirile Ţîpova, Saharna şi Biserica din stîncă de la Japca. Aceste vechi Sfinte Locaşuri stau ca mărturie a credinţei străbunilor noştri, transmisă nouă cu multă grijă şi cinste de către vredncii înaintaşi.

Ţinem să vă mulţumim tuturor celor care aţi jertfit pentru reînoirea acestei Sfinte Biserici şi îndoesebi Părintelui Vladimir, care din partea noastră a fost menţionat cu trei înalte distincţii Bisericieşti: a fost ridicat la rangul de Egumen, a primit Paliţă şi dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe. Ca dovadă a faptului că Părintele Stareţ este vrednic de aceste decoraţii stă rezultatul muncii sale depuse la Mănăstire, pe dealul acesta unde bate vîntul şi arde soarele, dînsul nu se lasă înfrînt, încălzindu-se şi întărindu-se cu rugăciunile pe care le înalţă Bunului Dumnezeu dimpreună cu dumneavoastră. Vă rugăm pe toţi ca în viitor să-l susţineţi în toate lucrurile cele bune pe care le face Părintele Vladimir pentru Biserica noastră Ortodoxă din Moldova, pentru ţara noastră Republica Moldova, pentru istoria ei.

Ceea ce se face, se face cu bun gust, se face bine şi cred că nu numai noi, Biserica ne mîndrim cu aceste lucruri frumoase, ci probabil că se mîndreşte şi Ministerul Culturii, care presupunem că nu are posibilităţi să ajute Bisericile, dar ne ajută cu un sfat bun, cu o îndrumare şi aşa mergem înainte înzestrînd şi înfrumuseţînd, dar în primul rînd rugîndu-ne în Sfintele Biserici şi Mănăstiri care sunt ocrotite de stat.

Vă mulţumesc la toţi din sufletul pentru bunăvoinţa şi jertfa pe care aţi făcut-o şi pe care sperăm că o veţi mai face pentru împodobirea Sfintelor Lăcaşuri, pentru împodobirea Mănăstirilor noastre, cum sunt bine amenajate Mănăstirile Curchi, Căpriana, alte Mănăstiri şi Biserici, deoarece tot ce face Preotul nu face pentru sine, ci face pentru Biserica noastră în întregime, face pentru ţara noastră, face pentru dumneavostră, ca să veniţi să vă rugaţi, să vă simţiţi bine, să vă spălaţi în acest Sfînt Locaş de toate greşalele pe care le facem cu părere de rău cu toţii, în toate zilele vieţii noastre pămînteşti.

Dumnezeu şi Maica Sa să vă ocrotească şi să vă ajute în toată fapta cea bună!”

Pentru merite deosebite întru susţinerea reconstrucţiei Bisericii Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” doamna Eugenia Leancă a fost distinsă cu Ordinul Cuv. Parascheva gr.II, iar un număr mare de ctitori şi enoriaşi s-au învrednicit de Diplome Arhiereşti.

/mitropolia.md/

>> Imagini de la acest eveniment puteţi vedea aici

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.