Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Creştinii ortodocşi nemulţumiţi de acţiunile prozelitiste ale adventiştilor

august 14, 2009 Categoria: Religii si secte, Stiri

Într-un şir de oraşe din Republica Moldova, sunt desfăşurate concerte de către reprezentanţii cultului „Adventiştii de Ziua a Şaptea”, în cadrul proiectului „Urmează Biblia”.

Concerte de acest fel au fost deja organizate la Cahul, Comrat, Tiraspol şi Bălţi. Festivităţile adventiştilor urmau să culmineze cu un concert la 15 august, ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove a reacţionat prompt şi a înaintat la 5 august Primarului General al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, o cerere, în care solicita interzicerea desfăşurării acestui concert, sau cel puţin desfăşurarea lui în alt loc, avînd în vedere că într-o ţară cu o populaţie ce în proporţie de 90% împărtăşeşte Credinţa Ortodoxă, o manifestaţie adventistă în centrul Capitalei este ofensatoare. Primăria a respins cererea Mitropoliei.

La 6 august Mitropolia Moldovei înaintează un alt demers către Primarul Capitalei, la care au fost anexate cîteva sute de cereri din partea creştinilor ortodocşi din Moldova, prin care se solicita în mod repetat sistarea acestei întruniri. În demers Ierarhul îşi exprima îngrijorarea creştinilor faţă de această măsură, menţionînd că pe parcursul a două săptămîni au parvenit la Direcţia mitropolitană plîngeri în care se făcea trimitere la posibile tulburări în masă.

În acelaşi timp, la 11 august la Primăria capitalei a fost depusă o cerere prealabilă a unui Grup de iniţiativă al creştinilor ortodocşi, ce numără peste 500 de persoane, privind organizarea unui protest sub forma de stare de rugăciune împotriva întrunirii confesiunii adventiste. Mitingul ortodocşilor este programat pentru ziua de sămbătă, 15 august, ora 8.30 în faţa Catedralei Mitropolitane.

În baza demersurilor Mitropoliei şi a Grupului de iniţiativă, Primarul s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată сontra „Bisericii (Uniunea de Conferinţe) Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea” la Curtea de Apel Chişinău. Instanţa de judecată a admis acţiunea Primarului General al mun. Chişinău şi a decis: „Se interzice petrecerea la 15. 08. 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale a întrunirii, organizată de „Biserica (Uniunea de Conferinţe) Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea” şi se modifică locul petrecerii întrunirii … în Teatrul de Vară din Parcul „Valea Morilor”, mun. Chişinău”.

Astăzi, 14 august, Agenţia Info-Prim Neo, a găzduit o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai Grupului de iniţiativă. Aceştia şi-au manifestat încă o dată dezacordul faţă de intenţia adventiştilor de a da lecţii biblice cetăţenilor Republicii Moldova, care fac parte dintr-un popor născut ortodox, menţionînd următoarele:

„Piaţa Marii Adunări este un simbol naţional şi credem că poate fi folosită doar pentru solemnităţi naţionale şi nu pentru dezmăţuri, distracţii sau acţiuni prozelitiste. În acest sens Grupul de iniţiativă vine cu un demers către conducerea ţării de a interzice în Piaţa Marii Adunări Naţionale toate manifestările cu caracter cultural-distractiv şi cere să fie modificată Legea cu privire la organizarea întrunirilor”. La cerere se anexează peste 3000 de semnături care vor continua să fie colectate în cadrul mitingului de mîine a creştinilor ortodocşi.

Este de menţionat faptul că ieri, 13 august, la concertul desfăşurat în centrul mun. Bălţi sute de credincioşi ortodocşi au protestat cu lozinci contra acţiunilor prozelitiste desfăşurate de către cultul adventist.

/mitropolia.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.