Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Din învăţăturile Cuviosului Anatolie cel Tînăr de la Optina

august 12, 2009 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti, Sfintii de la Optina

„Mîndria este diferită. Există mîndrie lumească „“ deşteptăciunea, dar există şi mîndrie duhovnicească „“ iubirea de sine. Aceasta este aşa: oamenii cu adevărat îşi pierd minţile dacă se încred în inteligenţa lor şi dacă aşteaptă totul de la ea. Dar unde ajungem dacă ne luăm după mintea noastră mică şi plină de necurăţie?

Luaţi de la ea ceea ce poate să dea, căci mai mult nu vă trebuie”¦ Învăţătorul nostru e smerenia. Dumnezeu stă împotriva celor mîndri, iar celor smeriţi le dă har şi harul lui Dumnezeu este tot ce ne trebuie”¦ Aici este şi marea ta înţelepciune. Smereşte-te şi spune-ţi: „Deşi sunt un fir de nisip pe pămînt, totuşi tind spre Dumnezeu şi să se facă asupra mea voia lui Dumnezeu”. Dacă spui acest lucru nu numai cu mintea, ci şi cu inima şi îndrăzneşti, efectiv, ca un creştin adevărat, să te bizui pe Dumnezeu şi cu hotărîre fermă, smerit, să respecţi voia lui Dumnezeu, oricare ar fi ea, atunci se vor împrăştia norii înaintea ta şi se va ivi soarele, care te va lumina şi te va încălzi. Atunci vei cunoaşte adevărata bucurie a lui Dumnezeu şi totul ţi se va părea clar şi transparent. Vei înceta să te chinui şi în suflet îţi va fi uşor”.

„Ar fi greu să trăim pe pămînt dacă n-ar exista nimeni care să ne ajute să răzbim în viaţ㔦 Dar deasupra noastră este însuşi Dumnezeu Atotţiitorul, Iubirea Însăşi”¦ De ce să ne temem şi să ne întristăm, pentru ce să ne ferim de greutăţile vieţii, să presupunem şi să pricepem”¦ Cu cît e mai complicat şi mai greu să trăim, cu atît mai puţin trebuie să facem aceste lucruri”¦ Lăsaţi-vă în voia lui Dumnezeu şi Dumnezeu nu vă va face de ruşine. Lăsaţi-vă nu cu cuvintele, ci cu faptele”¦ De aceea a devenit viaţa grea, pentru că oamenii o încurcă cu deşteptăciunea lor.

În loc să se îndrepte spre ajutorul lui Dumnezeu, au început să se adreseze raţiunii lor şi se încred în ea”¦
Nu vă temeţi nici de necazuri, nici de suferinţe, nici de toate ispitele: toate acestea înseamnă cercetarea lui Dumnezeu, care este spre folosul vostru”¦

Înainte de sfîrşitul vostru, mulţumiţi-i lui Dumnezeu nu pentru bucurii şi fericire, ci pentru necazuri şi suferinţe. Cu cît sunt mai multe în viaţa voastră, cu atît veţi muri mai uşor şi sufletul se va ridica la Dumnezeu.”

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.