Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



Biserica Ortodoxă Rusă în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei

mai 9, 2009 Categoria: Biserica si societate, Stiri

De Ziua Victoriei, sărbătorită la 9 mai, Biserica Ortodoxă Rusă oficiază slujbe religioase speciale: pentru soldaţii răposaţi, pentru credinţă, Patrie şi pentru toţi cei care au murit în suferinţă în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945).

Este vorba de milioane de oameni. În toate bisericile şi catedralele Rusiei, cei vii se roagă pentru ei. Însăşi Biserica, în acei ani îndepărtaţi şi tragici pentru ţară, făcea totul pentru a învinge inamicul şi a apropia mult aşteptata zi a Victoriei.

În ajunul unei noi aniversări a acestei sărbători, la Moscova a fost inaugurată expoziţia „Biserica Ortodoxă Rusă în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

După cum se ştie, în urma revoluţiei din anul 1917, clericii din URSS erau prigoniţi. Victime ale represaliilor au devenit zeci de mii de slujitori ortodocşi. Însă, în pofida acestui fapt, încă de la începutul războiului, Biserica îi îndemna pe credincioşi să-şi apere Patria.

Prima persoană care s-a adresat cetăţenilor Uniunii Sovietice nu a fost deloc şeful statului, ci succesorul interimar al Patriarhiei, mitropolit Serghii (Stragorodski).

Mesajul său din 22 iunie 1941 a însemnat începutul etapei de cotitură în relaţiile dintre statul laic şi Biserica Ortodoxă Rusă, spune Alexandr Potapov, organizatorul expoziţiei de la Muzeul Central al Marelui Război pentru Apărarea Patriei de pe Colina Poklonnaia din Moscova.

„Ideea principală a unirii bisericii şi statului în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei constă în aceea că biserica a rămas credincioasă tradiţiilor sale istorice ortodoxe. Tragedia naţională a unit oamenii cu viziuni diferite, credincioşi şi necredincioşi, autorităţi şi reprezentanţi ai bisericii. Ea nu numai că a stabilit forma lor de colaborare, ci şi a demonstrat însăşi posibilitatea şi necesitatea unei asemenea uniuni”, spune Alexandr Potapov.

În cele din urmă, Patriarhatul a fost restabilit, preoţii au fost repuşi în libertate, numeroase parohii au fost redeschise, a început să apară din nou revista „Patriarhiei Moscovite”.

Biserica a ajutat cu vorbe şi fapte la zdrobirea fasciştilor. Între altele, biserica a participat la strîngerea de fonduri pentru formarea coloanei de tancuri „Dmitri Donskoi”, escadrilei de avioane „Alexandr Nevski”, colanei de tancuri „David Sasunskii”.

Pînă aproape de sfîrşitul războiului s-au adunat 300 de milioane de ruble. Mulţi preoţi au fost înrolaţi în armată şi unităţi de partizan, iar ierarhii superiori se străduiau în cele mai grele condiţii să fie un exemplu pentru mireni.

Astfel, de exemplu, unul dintre exponatele de la Muzeul Central al Marelui Război pentru Apărarea Patriei de pe Colina Poklonnaia din Moscova ne prezintă faptele eroice ale mitropolitului Alexii, viitorul Patriarh rus, spune Alexandr Potapov.

„Acestea sunt rămăşiţele unei bombe aeriene germane care a pătruns în cabinetul mitropolitului. Pînă să fie întronizat patriarh, el era mitropolit de Leningrad. Cît a durat blocada Leningradului, el a fost alături de credincioşi, i-a susţinut spiritual”, a menţionat Alexandr Potapov.

Panglica Sfîntul Gheorghe

Panglica Sfîntul Gheorghe este analog celebrului bicolor – panglica la ordinul imperial „Sfîntul Gheorghe”. În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ea a intrat în sistemul decoraţiilor sub denumirea de Panglica Unităţilor de Gardă, ca semn de distincţie deosebită. Aşa a devenit Panglica „Sfîntul Gheorghe” atributul ordinului Slava, una din cele mai apreciate decoraţii „soldăţeşti” ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Culorile negru şi portocaliu ale panglicii înseamnă „fum şi foc” şi constituie un semn de vitejie personală a soldatului pe cîmpul de luptă.

De la Moscova pînă la Lisabona, în întreaga Europă în aceste zile pot fi văzute „Panglicile Sfîntul Gheorghe”.
Sute de tineri atît în Rusia, cît şi în afara hotarelor ei dăruiesc pe străzile oraşelor aceste bucăţele de material în dungi neagră şi portocalie, celor care ţin minte şi venerează eroismul soldaţilor care au apărat lumea de fascism.

/ruvr.ru/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.