Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Ortodoxia blog-erilor – de Savatie (Baştovoi)

iulie 15, 2008 Categoria: Articole, Savatie Bastovoi

Zilele acestea mi-am dat seama că eu nu cunosc ortodoxia. Mai exact, nu ştiu cine face ortodoxia în Romînia. M-am aşezat, deci, în faţa calculatorului şi am dat „search” după ortodocşi pe Google. Glumă, glumă, dar nu-i de glumă. Netul e plin de ortodocşi şi de oameni interesaţi de ortodoxie. Am postat şi eu, ca orice ortodox care se respectă, două articole despre „cazul Corneanu” şi decizia Sinodului. O să vă vină să credeţi sau nu, dar ieri am avut peste trei mii de intrări, alaltăieri puţin sub trei mii. Pe o cifră ca aceasta, mai că aş putea face un sondaj valabil din punct de vedere sociologic. Dar refuzînd din fire şi din educaţie orice pretenţie savantlîcoasă, îmi voi expune simplu părerea mea despre ortodoxia blog-erilor.

Fraţii mei întru Hristos rup fîşul de pe ei în plină vară, ameninţînd să apere Ortodoxia de şleahta masonică şi ecumenistă. Sînt nemulţumiţi, vezi bine, de faptul că nu declar şi eu sus şi tare că „ortodoxia a fost înfrîntă”. Nu se tem, curajoşii ortodocşi, nici de masoni, nici de UE! Sînt gata să fugă în Rusia şi în Grecia, unde Ortodoxia înfloreşte şi unde nu există ierarhi corupţi. Aşa băieţi, numai să ştiţi că la vamă o să vă ceară paşaportul cu numele vostru real şi cu poză şi n-o să vă mai puteţi ascunde sub „nick name”.

Am şi eu a vă pune vreo două întrebări, dacă tot am ajuns să ne tragem de şireturi, aşa, ca de la frate la frate. Unde eraţi voi, curajoşii, cînd adevăraţii ortodocşi încercau să vă adune pentru marşul împotriva homosexualilor? Ştiu, nu v-a dat preafericitul „binecuvîntare”. Dar la Sibiu? Dar cînd am încercat să facem un memoriu în susţinerea părintelui Daniel de la Tanacu? Să vă mai întreb? Ce e cu moda asta de a semna cu nume false sau de a nu semna deloc? Se trage cumva din smerenie? Sau din laşitate? Descoperiţi-vă faţa, fraţilor, fie că sînteţi preoţi, călugări sau simpli credincioşi! Îmi veţi pune în faţă memoriul cu multe semnături făcut împotriva celor doi episcopi? E lăudabil, dar am cîteva reţineri în privinţa lui.

Dacă nu ar fi ieşit părinţii din Sfîntul Munte în apărarea Ortodoxiei, nu s-ar fi aliniat nici mănăstirile din Romînia. Acum valul s-a spart de zidul tare al Sinodului. În curînd apele se vor linişti cu totul. Va fi linişte-linişte şi doar undeva, pe o masă, vor sta listele cu semnături. Cineva, cu un creionaş, va sublinia nişte nume. După aceea se va da proba curajului încă o dată, fără alai, fără admiratori. Sînteţi gata, fraţilor, pentru această probă?

Tineri care nu au stat niciodată de vorbă cu un episcop, pentru care ierarhia şi Sinodul sînt doar nişte noţiuni abstracte despre care au citit prin cărţi, îşi dau cu părerea despre cum se cateriseşte un mitropolit. Fraţilor, umblaţi încetişor cu cartea de canoane, ca nu cumva, împiedicîndu-vă, să cadă vreun canon peste voi şi să vă strivească.

O să vă învăţ un joc, pe care îl jucam pe cînd încă nu ştiam nimic despre Biserică. Se cheamă „de-a bîzz-a” şi se joacă în grup. Unul se întoarce cu spatele şi închide ochii. Cineva din grup trebuie să-i tragă o palmă la ureche. După ce palma a fost trasă, toţi ridică degetul mare şi încep să facă „bîzz-z-z!” Lovitul se întoarce şi încearcă să-l ghicească pe cel ce l-a lovit, arătîndu-l prin apucarea de deget. Rugămintea mea este să nu jucaţi niciodată acest joc, pentru că este un joc urît. Îmi aminteşte de soldaţii care, legîndu-i ochii lui Hristos, îl loveau cu băţul peste cap.

Savatie (Baştovoi)
/savatie.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.