Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:St. Valentine’s – o sarbatoare inventata si importata sau o proiectie a unor sentimente?

februarie 12, 2008 Categoria: Articole, Tinerii

Acest eseu, post este dedicat tuturor celora care sunt in stare de indoiala sau pentru toti ce-si inchipuie aiurea pe”¦St. Valentines.

Subiectul este intr-adevar unul de mare actualitate, la mare „moda””¦ Dar oare, cumva vi s-a intamplat sa cunoasteti adevarul sau cate ceva din viata acestui sfant? Sau manifestarile unora dintre semenii nostrii mai „infierbantati”™, mai euforici v-a cam facut sa le dati dintr-o data dreptate”¦ desigur este doar un punct de vedere nimic mai mult. Deci numai dumneavoastra aveti puterea de decizii. Luna februarie s-a transformat subit intr-o luna a”¦”dragostei” fabricata, importata din culturi mai „cool” mai „trendy”, mai bine aspectate economic, dar niciodata si nicicum spiritual. De ce oare? E cumva poporul roman in lipsa de sarbatori de export? Sau romanii s-au cam saturat de binele ce inca se mai gaseste in tezaurul de spiritualitate inca aflat din abundenta? De ce multi dintre noi, generatia post-decembrista avem impresia ca suntem mai „altfel” si drept consecinta (scuzati expresia) „¦punem botul la orice fel de oferta care mai de care mai artificiala, mai desucheata? Nu zic totusi nu..E bine de stiut dar nu de adoptat fele de fel de „occidentalisme” si „americanisme” ieftine si lipsite de esenta”¦

Absolut tot poporul avid de „nou” de „senzatie” este in plina febra a pregatirilor pentru”¦ St Valentines. Nu mã sfiesc sã-l numesc Sfîntul Valentin, pentru cã nu vãd legãtura între viata mucenicului Valentin, mãrturisitor al credintei crestine, si marele kitsch mediatic Valentine”™s Day ce se porneste de la începutul lunii februarie. Cred cã nici Sfîntului, privind din Ceruri, nu-i plac modul total eronat în care azi îi sunt percepute viata, atitudinile si chiar modul în care este sãrbãtorit.

Dar cum oare sã întelegi dacã îmbrãtisezi cu entuziasm, asa, peste noapte, cultul sfintilor fãrã a citi integral viata unui sfînt mãcar, fãrã a te ruga cu predilectie nici unuia dintre ei? Cîti dintre cei foarte entuziasti în aceste zile au vãzut mãcar coperta unor carti pe care inaintasii le aveau la mare cinste ca cea a Proloagelor sau Acatistierului? De aici ar trebui sã întelegem cã ceva nu este în regulã cu (indraznesc sa sustin ideea de autentica parodie ieftina) circul Valentine”™s Day. Dar, lecturand in mare graba viata Sfantului Valentin am observat ca exista foarte multe variante auxiliare sau foarte bine „adaptate”.

Si ca sa nu fiu chiar fanatic sau partinitor,o versiune „adaptata” este urmatoarea preluata de pe Wikipedia, enciclopedia liberă. Sfîntul Valentin, sau Valentin von Terni este un martir declarat ca sfînt al creştinilor romano-catolici, care a trăit în secolul III fiind episcop în Interamna (azi: Terni Italia). El a fost executat la moarte 14 februarie 269 din cauza credinţei lui. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). Azi fiind Valentin considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. Ca sa para si mai autentica povestirea o sa mai repet inca o versiune „originala”-„Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndîrjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor lui nu au vrut să meargă în luptă. Împăratul s-a gîndit că bărbaţi voiau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor în loc să se lupte pentru el. Claudiu a găsit o soluţie pentru această problemă. A decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gîndit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi. Valentin, care era un preot, credea că oamenii trebuiau să se căsătorească. Astfel el a căsătorit în secret cupluri. El făcea cununiile în locuri secrete, deci împăratul nu-l putea găsi. Dar el l-a găsit. Valentin a fost arestat şi adus în faţa împăratului. Lui Claudiu i-a plăcut de Valentin şi a crezut că este un om tînăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Pînă în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind „Adu-ţi aminte de Valentin al tău.”

Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totuşi este necunoscută data datorită faptului că nu se ştie dacă legenda este adevărată dar este oricum o poveste frumoasă. Nu există dovezi pentru a arăta dacă această poveste este adevărată sau nu dar oricum ziua de Sfîntul Valentin este celebrată în onoarea sa.

Totusi as vrea sa cred ca ceea ce am citit se integraza in informatiile oficiale. Si asa va propun sa vedem ce spune în esentã una dintre variantele Vietii Sfîntului Valentin”¦desigur din prima categorie.

Se istoriseste cã împãratul Claudius al II-lea nu reusea sã-si adune oastea pentru cã bãrbatii refuzau sã se înroleze. Credea cã motivul era acela cã bãrbatii romani nu voiau sã îsi pãrãseascã sotiile. Din cauza acestui fapt, împãratul a interzis logodnele si nuntile în Roma. Un preot crestin, pe nume Valentin, a intuit imediat cã tinerii au primit o ispitã greu de purtat. Mai mult decat sigur el a observat cu sigurantã cã interzicîndu-li-se cãsãtoria, unii tineri, deznãdãjduind, au cãzut pradã desfrîului, traiului în concubinaj.

El, iubitorul de Hristos si de oameni, stia prea bine cuvîntul Sfîntului Apostol Pavel ce recomanda celor ce nu pot sã se înfrîneze sã se cãsãtoreascã. Valentin neputînd rãbda pierderea sufleteascã a acestora, a cununat în secret perechile ce au apelat la el. Am in minte un posibil scenariu..In acea situatie si-o fi zis cu sigurantã: „mai bine îmi pierd eu viata aceasta trecãtoare, decît sã-si piardã acesti tineri sufletele”.

Cînd împãratul Claudius a aflat cã preotul Valentin a nesocotit hotãrîrea sa, l-a întemnitat pe pãrinte, care a murit ca martir în închisoare în anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie.

Dupã cum se observã, Sfîntul a accentuat valoarea Tainei Cununiei. Cu sigurantã cã a fãcut-o pentru a-i feri de desfrînare, de concubinaj pe cei ce apelaserã la el. Sfîntul Valentin L-a mãrturisit pe Hristos ca si Sfîntul Pavel odinioarã care le spunea corintenilor: Fugiti de desfrînare! Orice pãcat pe care-l va sãvîrsi omul este în afarã de trup. Cine însã se dedã desfrînãrii pãcãtuieste în însusi trupul sãu (I Conrinteni 6,18).

Ne întrebãm ce legãturã are Sfîntul Valentin cu pãgînul Cupidon simbolul asa-zisei dragoste ciudat inteleasa de majoritatea, fiul bezmetic al zeitei dragostei Venus, cu cãsãtoriile de o zi (mai bine zis de-o noapte), cu chefurile monstruoase de prin statiunile turistice si concursurile cu premii constînd în pachete de prezervative. Garantat, nu-i nici o legãturã. De aceea spuneam cã Saint Valentine nu-i mucenicul lui Hristos. Mai mult, ne aminteste de zeii greci închipuiti dupã poftele oamenilor sau de betiile dionisiace.

Un mare parinte al Ortodoxiei, parintele Savatie Bastavoi spunea într-un articol pe aceastã temã; „Nu trebuie sã primim soaptele demonice ale desfrîului dacã avem mãcar o micã simpatie pentru acest Sfînt Valentin, iar dacã ne place mai mult sã rãmînem în desfrîu, atunci sã-l urîm pe acest Sfînt Valentin, sã-l urîm cu adevãrat, dupã cum si el a urît desfrînarea noastrã”. Desfrîul a început sã fie acoperit si justificat cu numele lui Valentin, mucenicul crestin, iar aceasta-i cu adevãrat un lucru demonic.

Ziua îndrăgostiţilor are tradiţii regionale în Marea Britanie. În Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocăne la uşile din spatele tututor caselor lăsînd dulciuri şi cadouri pentru copii. Mulţi copii au fost speriaţi de aceast personaj mitic. În Ţara Galilor mulţi oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfîntul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa o ţară tradiţional catolică, Valentine”™s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfîntul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe cîmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curînd este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf Gregor.

În Romînia, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul romînesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi găsit şi în cuvîntul dragoste.

Romînia a început să sărbătorească şi Valentine”™s day, deşi deja avea Dragobetele ca o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile şi instituţii dar şi organizaţii naţionaliste ca Noua Dreaptă, care condamnă Ziua îndrăgostiţilor ca fiind o sărbatoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental Orientul Mijlociu si Africa.

/danielix.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.