Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:PF Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, a trecut la cele vesnice

ianuarie 28, 2008 Categoria: Stiri

PF Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade PF Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, a trecut la cele vesnice in aceasta dimineata, orele 05.15, la varsta de 69 de ani, in resedinta sa din Atena, dupa o lunga suferinta din cauza unui cancer la ficat. Boala PF Sale a fost descoperita in luna iunie anul trecut, iar in august a fost spitalizat la o clinica din Miami (SUA), pentru o grefa care in final nu a putut fi realizata. La intoarcerea la Atena, la sfarsitul lunii octombrie, a urmat un curs de chimioterapie la resedinta sa din nordul Atenei. Grecia intra in doliu national pentru 4 zile, iar inmormantarea va avea loc joi, 31 ianuarie 2008, orele 10.00.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Arhiepiscopul Christodoulos – repere biobibliografice

Prea Fericitul Părinte Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Elade, pe numele său de mirean Christodoulos Paraskevaides, s-a născut în localitatea Xanthe din nord-estul Greciei, în anul 1939. Copilăria şi-a petrecut-o însă la Atena, unde a urmat studii universitare de Drept şi Teologie, absolvite în 1961 şi, respectiv, 1967, obţinînd doctoratul în teologie şi licenţe pentru limbile franceză şi engleză. În 1961 a fost hirotonit ierodiacon, iar în 1965 ieromonah. Timp de nouă ani a fost slujitor, predicator şi duhovnic la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ în Vechiul Phaleron, după care, timp de şapte ani, a îndeplinit ascultarea de secretar al Sfîntului Sinod. La vîrsta de 35 de ani, respectiv în 1974, PF Christodoulos a fost ales mitropolit de Dimitriada, o eparhie cu sediul în oraşul port Volos, din partea centrală a Greciei, unde a păstorit credincioşii pînă la alegerea sa în demnitatea de primat al Bisericii Autocefale Greceşti, în 1998, el fiind cel mai tînăr primat pe care care l-a ales vreodată Biserica Ortodoxă Greacă. Este autorul a peste 200 de lucrări, studii ştiinţifice, articole şi cuvîntări, care au apărut sub formă de cărţi sau broşuri, precum şi în revistele teologice. Menţionăm cîteva dintre acestea:
– ‘Creştinismul şi problemele sociale’, Atena, 1979;
– ‘Biserica şi drepturile omului’, Atena, 1983;
– ‘Rasismul: jefuirea sufletului omenesc’, Atena, 1985;
– ‘Transplanturile din punct de vedere creştin’, Volos, 1987;
– ‘Problemele Europei Unite şi contribuţia tinerilor creştini la rezolvarea lor’, Atena, 1991;
– ‘Drepturile umane ale minorităţilor religioase şi naţionale’, Atena, 1992;
– ‘Biserica în faţa provocării SIDA. 8 puncte de convergenţă’, Atena, 1993;
– ‘Convenţia de la Schengen în legătură cu drepturile umane şi libertatea religioasă’, Atena, 1997;
– ‘Elenismul prozelitizat: Trecerea de la antichitate la creştinism’, Atena, 2005;
– ‘Sufletul Europei’, Atena, 2006;
– ‘Consideraţii istorice şi canonice în problema vechiului calendar în perioada apariţiei şi dezvoltării Greciei’. Cîteva din aceste lucrări au fost traduse şi în limba romînă de către Editura Trinitas din Iaşi, în anul 2000, în volumul cu titlul „Misiunea socială a Bisericii”.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.