Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Studiu: Avortul, risc de mortalitate de patru ori mai mare decat nasterea

decembrie 25, 2007 Categoria: Articole, Avort, Familia, Tinerii

Un nou studiu privind rata mortalitatii in urma avortului

Bazandu-se pe date inexacte privitoare la mortalitatea materna in Statele Unite, sustinatorii avortului pretend, de cele mai multe ori, ca riscul mamelor de a muri la nastere este de sase, zece sau chiar de douasprezece ori mai ridicat fata de cel al mortii in urma avortului.

Spre deosebire de ei, criticii avortului sustin de multa vreme faptul ca statisticile pe baza carora se fac astfel de afirmatii sunt eronate si ca simplul argument ca” avortul este mult mai sigur decat nasterea” ignora complet gradul ridicat al altor complicatii de natura fizica sau psihica asociate avortului. Un studiu recent, ireprosabil, privitor la asocierea sarcina- mortalitate, desfasurat in Finlanda, arata ca riscul decesului in interval de un an de la avort este de cateva ori mai ridicat decat in cazul unei pierderi de sarcina sau a nasterii. [1]

Acest studiu, bine conceput, bazat pe date statistice, a fost publicat de STAKES, departamentul de analiza statistica din cadrul Centrului National de Cercetare si Dezvoltare in domeniul Sigurantei si Sanatatii din Finlanda. In efortul de a evalua precizia rapoartelor privitoare la mortile maternale, cercetatorii STAKES au cercetat arhiva certificatelor de deces pentru toate femeile aflate la varsta reproducerii (15-49 de ani), care au murit intre 1987 si 1994 – un total de 9.192 de femei. Apoi au trecut in revista baza de date privitoare la sanatatea nationala, cautand evenimente legate de perioada de sarcina pentru fiecare dintre gravide, pe durata a 12 luni premergatoare decesului.

Finlanda avand un sistem public de ingrijire medicala, aceste evidente sunt foarte precise si complete. Cercetatorii STAKES au identificat un numar de 281 de femei care au murit la un an de la sarcina. Rata mortalitatii la 100.000 de cazuri a fost de 27 pentru femeile care au nascut, 48 pentru femeile care au pierdut sarcinile sau au avut sarcini ectopice si 101 pentru cele care au avortat.

Cercetatorii au calculat apoi media deceselor in raport cu varsta, folosind procentul decesului femeilor care nu au fost insarcinate, ca standard de 1:1.

image1.jpgFigura 1 arata faptul ca media deceselor femeilor in anul in care au nascut este de jumatate din cea a femeilor care nu erau insarcinate, in timp ce femeile care au avortat au 76% risc de deces in anul care urmeaza avortului in comparatie cu femeile care nu sunt insarcinate. In comparatie cu femeile care duc sarcina la termen, femeile care avorteaza sunt de 3,5 ori mai predispuse sa moara in decurs de un an de la avort.

Cifre ca acestea variaza din punct de vedere statistic de la an la an, de la tara la tara si intre diferite studii. Din acest motiv cercetatorii raporteaza intotdeauna bine cunoscutul procent de 95% acuratete. Aceasta inseamna ca datele disponibile indica faptul ca 95 de procente din studile similare vor raporta un rezultat care va varia in jurul cifrei raportului in cauza.

De exemplu, procentul estimat de ,50, referitor la nasteri, are un interval de acuratete intre ,32 si ,78. Cu alte cuvinte, este posibil ca in 95% din timp, procentul estimat al deceselor dupa nastere sa se gaseasca intre 32 si 78 de procente din rata femeilor care nu sunt insarcinate. Intervalul de acuratete de 95 de procente pentru decesele in urma avortului a fost estimat intre 1,27 si 2,42 din rata anuala a femeilor care nu erau insarcinate.

Deces in urma sinuciderii

image2.jpgFolosind un subset al acelorasi date, cercetatorii STAKES au raportat ca riscul de deces in urma sinuciderii in decurs de un an de la avort era de peste sapte ori mai mare fata de riscul sinuciderii dupa nastere [2]. Dintre cazurile de sinucidere doua erau corelate si cu infanticid. Exemple de tentative de sinucidere/ infanticid post- avort au fost, de asemenea, descoperite si in Statele Unite. [3]

Aceste rezultate au fost publicate de STAKES intr-un studiu recent. Printre cele 281 de femei care au decedat in decurs de un an de la ultima sarcina, 77 (27 de procente) s-au sinucis. Figura 2 prezinta procentul / an al sinuciderilor in cele trei grupuri de sarcina comparativ cu grupul de control reprezentat de femeile care nu au fost insarcinate.

De notat este faptul ca riscul sinuciderilor dupa o nastere era la jumatate fata de populatia generala de femei. Acest lucru confirma datele studiilor precedente care au aratat ca o sarcina dusa la termen reduce riscul sinuciderii. [4]

Avortul, pe de alta parte, este clar legat de o crestere dramatica a ratei de sinucideri. Aceste date statistice sunt coroborate cu studii bazate pe interviuri care au demostrat constant un nivel foarte ridicat de ganduri de sinucidere (30-55 de procente) si raportari de tentative de sinucidere (7-30 de procente) in randul femeilor care au facut un avort [5]. In multe dintre aceste studii, femeia intervievata a desemnat explicit avortul, drept cauza impulsului sinucigas.

Publicarea datelor privitoare la sinucidere de catre STAKES a incurajat cercetatorii de la Autoritatea de Sanatate South Glamorgan din Marea Britanie sa-si examineze propriile date privitoare la tentativele de sinucidere inainte si dupa evenimentele legate de sarcina. Au descoperit ca printre femeile care au avortat exista o trecere de la o rata a tentativelor de sinucidere relativ „normala”, inaintea avortului, la ocrestere semnificativa a sinuciderilor dupa un avort. Dupa perioada de sarcina, exista o rata a tentativelor de sinucidere de 8,1 / 1.000 de femei intre cele care au avortat, comparativ cu doar 1,9 dintre cele care au nascut. Rata crescuta a tentativelor de sinucidere ca urmare a avorturilor era evidenta in randul femeilor sub 30 de ani.

Ca si in exemplele oferite de STAKES, nasterea era asociata cu un risc semnificativ scazut al tentativelor de suicid. Cercetartorii de la South Glamorgan au ajuns la concluzia ca datele lor nu sustin punctul de vedere potrivit caruia sinuciderea in urma avortului deriva dintr-o sanatate mentala precara, anterioara actului, cel putin comparativ cu tentativele raportate ca fiind anterioare unui avort. Mai mult decat atat, „cresterea riscului de sinucidere dupa un avort indus poate fi consecinta procedurii in sine.” [6]

Interpretarea acestor studii statistice este inlesnita de numeroase publicatii care descriu cazuri particulare de sinucidere in urma avortului [7]. In multe cazuri tentativa sau chiar sinuciderea pusa in practica sunt intentionat sau subconstient planuite sa coincida cu data de comemorare a avortului sau cu data la care s-ar fi nascut copilul avortat [8]. Au fost raportate si incercari de sinucidere in randul parintilor de sex masculin. [9]

Adolescentii sunt in general supusi unui risc mai mare de sinucidere si avort. Printr-un sondaj in randul adolescentelor cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca rata tentativelor de suicid in decursul a sase luni inaintea studiului a crescut de zece ori, de la 0,4 procente pentru fetele care nu au avortat in decursul acestei perioade la 4 procente pentru cele care au facut un avort. [10] Alte studii arata ca riscul de sinucidere dupa un avort este crescut in randul femeilor care au avut o istorie a tulburarilor psihice sau tendinte de suicid. [11]

Merita stiut faptul ca cea mai crescuta rata a sinuciderilor la nivel mondial, in randul femeilor, este in China. Aici sunt inregistrate 56 de procente din sinuciderile in randul femeilor, cele mai multe in randul celor de la tara [12]. Este singura tara in care se sinucid mai multe femei decat barbati. Rata sinuciderilor in randul femeilor din China, de sub 45 de ani, este de doua ori mai ridicata ca aceea a barbatilor chinezi. Oficialitatile guvernamentale par sa nu aiba nici o explicatie pentru acest fapt.

Conform traditiei, familiile chineze pun mare pret pe familiile numeroase, mai ales in comunitatile rurale. Dupa moartea lui Mao Tse-Tung, care tinea la acest tip de familii, China a instaurat brutala politica a nasterii unui singur copil. Acest efort al controlului demografic incurajat de guvern si organizatiile de planning familial din occident, a cerut o practicare pe scara larga a avortului, inclusiv a avortului fortat si infanticidului, in special pentru copii de sex feminin. Stiuta fiind lergatura dintre avort si sinucidere, mai poate fi vreo indoiala ca femeile din China, orientate spre maternitate, fortate acum de familie si comunitate sa ia parte la aceste atrocitati sunt mai predispuse la sinucidere?

Decesul in urma accidentelor

Intr-un studiu recent efectuat in Finlanda cercetatorii STAKES au raportat ca riscul decesului in urma accidentelor este de patru ori mai ridicat pentru femeile care au facut un avort in anul precedent mortii fata de femeile care au dus sarcina la termen. Dintre cele 281 de femei care au murit in cursul anului ultimei sarcini, 57 (20%) au decedat in urma ranilor atribuite accidentelor.

Inca odata s-a dovedit faptul ca nasterea are un efect protectiv. Femeia care a nascut are riscul de a suferi un accident fatal redus la jumatate, raportat la totalul populatiei. Pe de alta parte, asa cum se vede in Figura 3, femeile care au avortat sunt de peste doua ori mai predispuse la un accident fatal in raport cu numarul total de femei.

image3.jpgAcest lucru indica faptul ca o femeie cu copil nounascut este probabil mai atenta la evitarea riscurilor care pot pune in pericol propria persoana sau copilul. Contrar acestora, femeile care au facut un avort sunt, aparent, mult mai aplecate spre asumarea de riscuri care le-ar pune in pericol viata.

Aceste date sunt in concordanta cu cel putin alte doua studii care au dovedit ca femeile care au avortat au necesitat de mai multe ori tratamente pentru leziuni in urma accidentelor in anul care a urmat avortului.

Intr-un studiu al unui program medical finantat de Guvernul Canadian, cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile care au facut un avort in urma cu un an au urmat tratamente pentru tulburari mentale cu 41 % mai frecvent decat cele care au suferit postpartum si cu 25 % mai des pentru traumatisme sau alte circumstante rezultate din episoade violente. [13]

In mod similar, un studiu al Serviciului de asigurari Medicaid din Virginia, a afirmat ca femeile care au recurs la avorturi finantate de stat au acuzat cu 62 % mai multe tulburari mentale (rezultand costuri cu 43% mai ridicate) si cu 12% mai multe tratamente in urma accidentelor (rezultand cheltuieli cu 52% mai ridicate), in comparative cu esantionul de femei asigurate de Medicaid. [14]

Este foarte posibil ca aceste decese, clasificate drept accidente, sa fi fost, de fapt sinucideri. Cazuri de femei care in urma avortului, adesea in stare de ebrietate, si-au zdrobit deliberat masinile in accidente, cu intentia de a se sinucide au fost raportate atat de catre consilierii post avort cat si de catre literatura de specialitate. [15]

Este posibil, de asemenea, ca multe dintre aceste decese sa fie pur si simplu relationate cu asumarea unor riscuri mult mai mari de catre femeile care au facut un avort. Acest lucru se poate intampla pentru simplul fapt ca unora dintre femei nu le mai pasa daca traiesc sau mor dupa un avort. Alte femei pot cauta refugiul in „auto-medicatie”, un fel de depresie si o crestere a adrenalinei care adesea se asociaza cu asumarea unor riscuri. Pe langa aceste lucruri, alcoolizmul si abuzul de substante sunt efecte dovedite ale avortului, ambele crescand riscul de a suferi un accident fatal. [16]

Decesul in urma crimei

Studiul cercetatorilor de la STAKES a evidentiat ca 14 (5 %) din cele 281 de femei au fost ucise. Cele mai multe decese au survenit printre femeile care au avortat. Asa cum se vede din Figura 4, riscul de a muri in urma unui omor a fost de peste patru ori mai ridicat pentru femeile aflate dupa un avort decat riscul omuciderii in randul populatiei in general. Aceste cifre, daca le insumam celor indicate in graficele de suicid si deces prin accident, intaresc idea ca femeile care avorteaza sunt mai predispuse la angajarea in actiuni riscante.

image4.jpgSondajul Institutului Elliot pe un esantion de 256 de femei care au facut avort a descoperit ca aproape 60% dintre acestea au afirmat ca au inceput sa devina mai usor irascible dupa acest episod, 48% dintre ele au spus ca au devenit mult mai violente la suparare. Tendintele crescute de furie si violenta dupa avort au fost adesea asociate cu abuzul de substante si tendinte de sinucidere. [17] Cu alte cuvinte, femeile predispuse la violenta sunt si cele mai inclinate spre idea de „a renunta la viata”. Este o combinatie periculoasa care poate duce foarte simplu la confruntari cu alte persone, confruntari ce pot fi fatale.

In studiul STAKES, un numar de 6 decese datorate traumatismelor au fost inregistrate ca „morti violente neclarificate”. In aceste cazuri cercetatorii nu au putut stabili daca moartea a survenit in urma unui accident, a unei sinucideri sau a unui omor.

Deces din cauze naturale

Din cele 281 de decese, 127 (45 %) au fost atribuite mortii din cauze naturale. In Figura 5 se poate vedea ca procentul deceselor din cauze naturale in decursul unui an dupa sarcina este mai mic decat procentul deceselor femeilor care nu au fost insarcinate. Implicatia evidenta a acestui fapt este aceea ca femeile capabile de a ramane insarcinate sunt mai sanatoase si mai putin predispuse deceselor din cauze naturale decat femeile care nu pot sau nu vor sa ramana insarcinate. Cu alte cuvinte, femeile mai predispuse la morti survenite in urma bolilor sunt cele mai putin predispuse sa fi ramas insarcinate in decursul ultimului an al vietii.
Comparand avorturile cu nasterile, observam totusi, ca riscul decesului din cauze naturale este semnificativ mai ridicat (60% mai mare in acest esantion), pentru femeile care si-au provocat avortul in anul anterior mortii in comparatie cu al femeilor care au dus sarcina la termen sau au suferit un avort spontan.

image5.jpgO explicatie posibila ar fi aceea ca femeile care au decis sa avorteze erau deja intr-o stare fizica proasta si au recurs la avort pentru a-si proteja viata. Aceasta ipoteza a fost infirmata de cercetatorii de la STAKES dupa ce examinarea evidentelor avorturilor a demonstrat ca o singura femeie din acest grup a avortat din motive ce tineau de sanatatea personala. Datele concrete vor sustine punctul de vedere conform caruia avortul induce un stress fizic si psihic nenatural asupra femeii si poate avea ca rezultat un impact negativ asupra starii generale de sanatate.

Aceasta teorie este sustinuta de un studiu din 1984 care examineaza numarul de ingrijiri medicale solicitat de femei cu un an inainte si un an dupa avort. Cercetatorii au dovedit ca in mod normal exista o crestere de 80% in numarul vizitelor la doctor si de 180 de procente a numarului vizitelor din motive psihosociale dupa avort. [19]

Zece ani mai tarziu, un alt studiu pe un numar de 1.428 de pacienti, alesi aleator pe baza programarilor la 69 de cabinete ale medicilor generalisti, a dezvaluit faptul ca pierderea de sarcina si in special avortul este asociat semnificativ cu o inrautatire a starii generale de sanatate. [20] O femeie, cu cat a suferit mai multe pierderi de sarcina, cu atat are o stare de sanatate mai proasta. O pierdere recenta de sarcina este mult mai strans legata de un declin al starii de sanatate decat o pierdere de sarcina urmata de o nastere.

Cercetatorii au descoperit ca si pierderile de sarcina sunt asociate cu o inrautatire a starii de sanatate, dar avortul provocat a fost mult mai puternic asociat cu acest lucru si mult mai frecvent identificat de catre femei ca o cauza a imbolnavirilor. Mai mult de 20% dintre femeile participante la studiu au simtit nevoia moderata sau acuta de a beneficia de ajutor profesionist pentru rezolvarea pierderii suferite.

Urmarind aceste date, Dr. Philip Ney, conducatorul echipei de cercetatori, a ajuns la concluzia ca durerea acuta sau patologica in urma pierderii unui copil prin pierderea sarcinii sau avort, are un efect determinant asupra sanatatii fizice si psihice a unor femei.
Ney supune atentiei cateva posibile motive: (1) depresia determina dereglarea sistemului imunitar, (2) conflictul psihologic consuma energia care ar putea fi, in alte conditii, directionata spre obiceiuri mai sanatoase, (3) starea de deznadejde prelungita si nerezolvata poate distrage femeia de la grija pentru problemele de sanatate sau poate genera confuzie in interpretarea situatiilor si evenimentelor. In completarea acestor factori, avortul a fost relationat cu probleme de tulburari de somn, de alimentatie, abuz de substante periculoase, fiecare dintre acestea putand avea un impact negativ direct asupra sanatatii femeii.

Concluzii

Studiul STAKES referitor la decesele asociate sarcinii este fara repros. Este un studiu bazat pe date concrete, intr-o tara cu o evidenta medicala centralizata. Desi este posibil ca un numar de femei care au decedat in intervalul investigat sa fi nascut sau sa fi avortat in afara Finlandei, si sa nu fi fost identificate in evidenta medicala, nu exista nici un motiv sa credem ca aceste cateva cazuri ar fi modificat dramaticele rezultate prezentate mai sus.

In mod cert, procentul de femei care au murit in decursul unui an de la avort este semnificativ mai ridicat decat cel al femeilor care au dus sarcina pana la termen sau au avut avorturi spontane. Acest lucru este valabil si pentru mortile din cauze naturale si pentru sinucideri, accidente sau omoruri. In plus, studiul subliniaza dificultatea definirii clare si identificarii deceselor maternale. Doar 22 de procente din certificatele de deces ale femeilor au mentiuni asupra ultimei sarcini.

Din nefericire, adesea nu exista un mod clar de a determina daca apare o legatura fundamentala intre decese si o sarcina anterioara, nastere, pierdere de sarcina sau avort. Potrivit afirmatiilor conducatorului studiului STAKES, Mika Gissler, in evidentele de sanatate maternala din intreaga lume, “nu exista un consens privitor la cazurile care ar trebui considerate morti maternale. Pun probleme, de exemplu, unele cazuri de cancer, atac cerebral, astm, ciroza hepatica, pneumonie asociata cu gripa, anorexie si multe morti violente cum ar fi sinuciderile, omuciderile si accidentele.” [21]

Privind retrospective asupra notiunii predefinite a ceea ce constituie un deces legat de sarcina, echipa STAKES a precizat faptul ca decesele in randul femeilor in urma unei sarcini nu pot fi usor detectate atunci cand un studiu se bazeaza doar pe cercetarea unei perioade post operatorii pe termen scurt. Acest lucru este adevarat, in special in cazul unui avort. Decesele maternale dupa un avort nu sunt, de multe ori, catalogate in acest fel decat daca moartea a survenit pe masa de operatie, uneori nici atunci.

Examinand toate certificatele de deces si toate evenimentele legate de femeile insarcinate in anul anterior, echipa STAKES a eludat problema de baza a pre-definirii tipurilor de decese incluse sau excluse din evidentele mortalitatii maternale.

Chiar si acest studiu are defectele lui. Limitarea evidenta este data de faptul ca cercetatorii au examinat doar un singur an din istoria reproductiva a femeilor care au murit in perioada de studiu. De vreme ce tentativele de suicid sunt adesea asociate cu datele de comemorare a avortului, unele decese in urma sinuciderilor sau accidentelor care au avut loc la mai mult de un an dupa perioada avortului au fost probabil omise.

Dupa cum se poate vedea in Figura 6, distributia sinuciderilor pe luna, in urma perioadei de sarcina, indica un nivel ridicat de sinucideri la sapte pana la zece luni de la avort. Acestea pot corespunde unei reactii comemorative negative coincizand cu data la care s-ar fi nascut copilul avortat. O crestere similara se observa in randul femeilor care au pierdut sarcinile spontan, varful fiind cu aproximativ doua luni mai devreme, probabil din cauza ca avorturile spontane se petrec, de regula, la o data mai inaintata a sarcinii in comparatie cu avorturile induse.

image6.jpg
Figura 6: Rata sinuciderilor pe luna dupa evenimentele legate de sarcina

Un alt dezavantaj al perioadei de studiu de un singur an este acela ca setul de date nu evidentiaza durata efectului protector al nasterii, sau, din conta, durata pe parcursul careia procentul de decese al celor care au avortat ramane ridicata. Un studiu pe o perioada mai extinsa de timp ar fi necesar pentru identificarea acestor efecte pe termen lung.

In final, studiul STAKES nu raspunde la intrebarea daca femeile care s-au sinucis sau au murit in urma comportamentului riscant dupa avort, aveau sau nu tendinte auto-distructive si inainte de acest eveniment. Exista si aceasta posibilitate. Femeile inclinate spre asumarea de riscuri sunt mai predispuse sa ramana insarcinate si sa aleaga avortul. In astfel de cazuri, in care avortul nu pare a fi cauza de baza a problemelor, acesta a contribuit probabil la deteriorarea psihologica si a devenit o cauza a decesului.

Pe de alta parte, reiese si din alte studii, ca multe femei care nu erau in trecut auto „“distructive au devenit asa ca rezultat direct al experientelor traumatice provocate de avort. Nu se stie daca acest ultim grup reprezinta o parte mica sau mare a celor care au murit in perioada studiata de STAKES.

Amanunte mai putin cunoscute pot fi scoase la iveala studiind evidentele medicale ale femeilor in cauza pe o perioada anterioara de cativa ani. Este posibil ca inainte de incercarile de sinucidere sa fi existat o incidenta crescuta de tratamente in urma accidentelor, tratamente psihologice, alte sarcini pierdute care pot fi asociate cu un risc crescut de viitoare decese prin sinucidere, omucideri sau accidente.

Sustinatorii avortului vor pleda, cu siguranta, pentru faptul ca avorturile nu au „determinat” niciunul dintre aceste decese, ci ca acele femei aveau doar tendinte auto-distructive sau erau bolnave si, oricum, ar fi murit. Este un argument fragil, de vreme ce este clar ca aceste date dovedesc efectul protector al nastereii. Chiar si femeile care s-au sinucis dupa nastere au asteaptat sa se nasca intai copilul si abia apoi si-au luat viata.

Este probabil ca cea mai buna metoda pentru a ajuta femeia auto-distructiva sa-si schimbe viata si sa-i constientizeze valoarea este aceea de a o incuraja sa pretuiasca viata copilului ei nenascut. Pe de alta parte, este clar ca a ajuta o femeie cu inclinatii spre auto-distrugere sa faca un avort, ii va agrava tendintele auto-distructive.

Aceste concluzii subliniaza importanta de a impune clinicilor in care se fac avorturi sa urmareasca in trecutul femeilor care cauta sa avorteze cazuri de tentative de sinucidere, comportament sauto-distructiv si instabilitate psihica. Esecul in cautarea acestor factori de risc este pura neglijenta. In plus, psihologii clinicilor care dezinformeaza pacientele spunand ca avortul este mai sigur decat nasterea ar trebui sa fie considerati raspunzatori pentru practici mincinoase si campanii de dezinformare.

—-
NOTE

1. Gissler, M., et. al., “Pregnancy-associated deaths in Finland 1987-1994 — definition problems and benefits of record linkage,” Acta Obsetricia et Gynecolgica Scandinavica 76:651-657 (1997).
2. Mika Gissler, Elina Hemminki, Jouko Lonnqvist, “Suicides after pregnancy in Finland: 1987-94: register linkage study” British Medical Journal 313:1431-4, 1996.
3. McFadden, A., “The Link Between Abortion and Child Abuse,” Family Resources Center News (January 1998) 20.
4. S. J. Drower, & E. S. Nash, “Therapeutic Abortion on Psychiatric Grounds,” South African Medical Journal 54:604-608, Oct. 7, 1978; B. Jansson, Acta Psychiatrica Scandinavia 41:87, 1965.
5. David Reardon, “Psychological Reactions Reported After Abortion,” The Post-Abortion Review, 2(3):4-8, Fall 1994; Anne C. Speckhard, The Psychological Aspects of Stress Following Abortion (Kansas City: Sheed & Ward, 1987); Vincent Rue, “Traumagenic Aspects of Elective Abortion: Preliminary Findings from an International Study” Healing Visions Conference, June 22, 1996
6. Christopher L. Morgan, et. al., “Mental health may deteriorate as a direct effect of induced abortion,” letters section, BMJ 314:902, 22 March, 1997.
7. E. Joanne Angelo, Psychiatric Sequelae of Abortion: The Many Faces of Post-Abortion Grief,” Linacre Quarterly 59:69-80, May 1992; David Grimes, “Second-Trimester Abortions in the United States, Family Planning Perspectives 16(6):260; Myre Sim and Robert Neisser, “Post-Abortive Psychoses,” The Psychological Aspects of Abortion, ed. D. Mall and W.F. Watts, (Washington D.C.: University Publications of America, 1979).
8. Carl Tischler, “Adolescent Suicide Attempts Following Elective Abortion,” Pediatrics 68(5):670, 1981.
9. “Psychopathological Effects of Voluntary Termination of Pregnancy on the Father Called Up for Military Service,” Psychologie Medicale 14(8):1187-1189, June 1982; Angelo, op. cit.
10. B. Garfinkle, H. Hoberman, J. Parsons and J. Walker, “Stress, Depression and Suicide: A Study of Adolescents in Minnesota” (Minneapolis: University of Minnesota Extension Service, 1986)
11. Esther R. Greenglass, “Therapeutic Abortion and Psychiatric Disturbance in Canadian Women,” Canadian Psychiatric Association Journal, 21(7):453-460, 1976; Helen Houston & Lionel Jacobson, “Overdose and Termination of Pregnancy: An Important Association?” British Journal of General Practice, 46:737-738, 1996.
12. Elizabeth Rosenthal, “Women’s Suicides Reveal China’s Bitter Roots: Nation Starts to Confront World’s Highest Rate,” The New York Times, Sunday January 24, 1999, p. 1, 8.
13. R.F. Badgley, D.F. Caron, M.G. Powell, Report of the Committee on the Abortion Law, Minister of Supply and Services, Ottawa, 1977:313-319.
14. Jeff Nelson,”Data Request from Delegate Marshall” Interagency Memorandum, Virginia Department of Medical Assistance Services, Mar. 21, 1997.
15. Carl Tischler, “Adolescent Suicide Attempts Following Elective Abortion,” Pediatrics 68(5):670, 1981; E. Joanne Angelo, Psychiatric Sequelae of Abortion: The Many Faces of Post-Abortion Grief,” Linacre Quarterly 59:69-80, May 1992.
16. D.C. Reardon and P.G. Ney, “Abortion and Subsequent Substance Abuse” Am J Drug Alcohol Abuse 26(1):61-75.
17. David Reardon, “Psychological Reactions Reported After Abortion,” The Post-Abortion Review, 2(3):4-8, Fall 1994
18. Personal communication with Mika Gissler, March 8, 2000.
19. D. Berkeley, P.L. Humphreys, and D. Davidson, “Demands Made on General Practice by Women Before and After an Abortion,” J. R. Coll. Gen. Pract. 34:310-315, 1984.
20. Philip G. Ney, Tak Fung, Adele Rose Wickett and Carol Beaman-Dodd, “The Effects of Pregnancy Loss on Women’s Health,” Soc. Sci. Med. 48(9):1193-1200, 1994.
21. Gissler, et.al. (1997) 652.

Publicat in original The Post-Abortion Review, 8(2) aprilie-iunie 2000, editata de in realizata de Elliot Institute, Il, SUA. Traducere si adaptare Ilinca Zamfirache.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.