Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:



Concepţia Bisericii Ortodoxe privind procesele globalizării

noiembrie 3, 2007 Categoria: Biserica si societate

Prea Sfintiile Voastre,
Prea Cucernici si Cuviosi parinti,
iubiti fii si fiice intru Hristos!


Timpurile de azi, in care ne-a dat noua Domnul sa traim sunt fara precedent in istoria omenirii. Procesele globalizarii au cuprins intreaga lume, trezind multe controverse, nelinisti si chiar temeri. Ele vizeaza atat destinul Bisericii Ortodoxe in general, cat si al fiilor ei duhovnicesti in particular. Respectiv, Biserica, a carei menire dintotdeauna a fost pastorirea fiilor sai pe calea mantuirii, nu poate ramane indiferenta la noile realitati ale lumii contemporane. Ea trebuie sa-si creeze propria viziune si conceptie asupra acestui fenomen. Trebuie sa raspunda la intrebarea: „Incotro mergem?” In ce directie se indreapta omenirea si care este locul Bisericii in aceasta situatie? Unde trebuie sa rasune glasul ei?
Dificultatea consta in faptul ca Sfintii Parinti nu au scris la aceasta tema. Pe atunci nu exista problema globalizarii. Insa utilizarea spiritului traditiei Bisericii este foarte necesara, nu in sensul citarii textelor Sfintilor Parinti (cu toate ca si acest lucru este foarte important), ci, in primul rand, trebuie sa intelegem spiritul Traditiei Apostolesti si pe acest temei sa ne formam conceptia.

Deseori in lumea moderna globalizarea este inteleasa doar ca o integrare sau unificare economica. De fapt, insa, au loc procese nu doar economice, ci de unificare a intregii omeniri, adica se realizeaza integrarea politica, destramarea culturii autohtone, concentrarea surselor informationale. Are loc integrarea sistemelor politice si economice, care formeaza mari centre ale puterii mondiale, globale. Si, in primul rand, centre ale puterii economice, asa zisele corporatii supranationale, cu posibilitati financiare ce depasesc cu mult majoritatea tarilor lumii. Nu mai vorbim despre faptul ca acum se realizeaza concentrarea capitalului in supra-volum. Aceste companii, creeaza holding-uri capabile sa controleze intreaga omenire. In birourile acestor companii se hotaraste soarta a milioane si milioane de oameni. Fiindca bani inseamna putere. Si noi stim ca banii sunt putere, si, in primul rand, putere asupra mintilor omenesti. Societatea de astazi e formata in asa fel, incit manipularea opiniei publice devine nespus de usoara. Si aici rolul nefast ii apartine televiziunii. Iar omul este foarte vulnerabil si slab. El nici nu-si da seama in ce moment constiinta lui este dirijata in directia celor ce se ocupa de aceste manipulari perfide. Si acest lucru se face contra bani. Contra bani grei.

Totodata, sporesc vitezele cu care oamenii se deplaseaza in spatiu. Datorita acestui fapt, omenirea se preface intr-un sat sau intr-o casa mica, intr-un spatiu redus. Totul se afla in corelatie: oamenii, capitalul, tehnologiile. Desigur aceste realitati nasc pericole de ordin global: schimbarea climei, raspandirea maladiilor, terorismul s.a. Si pentru a tine piept acestor situatii sunt necesare masuri adecvate si corelate. Insa pentru realizarea acestor masuri e nevoie de un instrument international de diriguire. Astfel, apar diverse organizatii internationale, statele nationale cedandu-le anume lor, din ce in ce mai mult, drepturile sale. Aici pericolul consta in faptul ca in acest caz multe decizii sunt luate in afara vointei structurilor statale, incalcandu-se si violandu-se vointa cetatenilor acestor state. Noi insa ne pronuntam pentru transparenta, adica nimic sa nu se faca tainic, sa nu existe strategii tainice, care ar dirija omenirea.
Prin sistemele globale oamenilor li se inoculeaza anumite ideologii. Si deja e clar ca ideologia dominanta nu va fi credinta crestina. Ce ideologie stapaneste astazi in lume? Noi o numim ideologia secularizarii. Aceasta ideologie (unii filosofi o numesc liberalism) a aparut in Europa Occidentala. La inceput a fost reformatia „“ lupta cu steagurile crestine in cimpul valorilor crestine, iar urmatorul val, asa-zisa epoca a Iluminismului, si-a formulat fara nici un echivoc alte valori „“ anticrestine. La baza acestei filosofii sta ideea personalitatii, a dreptului si libertatii omului. Acesta a devenit masura tuturor lucrurilor si crede ca e in putere sa spuna: eu hotarasc de ce am nevoie si nicidecum Dumnezeu. Aceste rataciri sunt strans legate de ideile Renasterii „“ a renasterii paginismului, a viziunii ateiste asupra lumii. Doar toti zeii olimpici erau oameni-zei. Este vorba de zeificarea omului pacatos, decazut, plin de pacate. Iar acesta a lansat si a dezvoltat ideea drepturilor si libertatii, ocolind ideea responsabilitatii morale inaintea lui Dumnezeu.

Si scopul sistemului politic consta in descatusarea omului, descatusarea pacatului. Insa pentru descatusarea pacatului, e nevoie si de ideea pluralismului. Daca stiti exact ca ceva e bine, e mintuitor, iar altceva e rau, pacatos, desigur va veti stradui sa alegeti lucrul mantuitor, nu pe cel pacatos. Iar pluralismul presupune absenta adevarului, adica prezenta mai multor „adevaruri” personale. Luther spunea: de ce Biserica talcuieste Sfanta Scriptura? Fiecare om are dreptul sa faca acest lucru. Astfel a fost pusa baza multiplicitatii confesionale, a sectelor. Iar Biserica opereaza cu termenul adevarului „“ doar exista adevarul apostolic, traditia apostolica pe care noi o pastram. Noi dispunem de criteriul adevarului.

Principalul pericol in conditiile globalizarii, este impunerea standardelor liberale de viata pentru intreaga lume. Aceasta napasta poate ataca orice tara. Si, desigur, Moldova nu este o exceptie. Ideea nationala si globalizarea sunt incompatibile. O astfel de globalizare distruge orice nationalitate. In ceea ce priveste guvernarea mondiala, multe elemente ale suveranitatii nationale se transmit la nivelul international si nu-i exclus ca, la un moment dat, isi va face aparitia un organ executiv mondial. Acest lucru insa devine foarte periculos atunci cand se bazeaza numai pe modelul liberal. De exemplu, in multe tari ale lumii se adopta legi care egaleaza casatoriile homosexuale cu cele firesti. Insa acest lucru contrazice convingerile noastre crestine.

Un alt pericol pe care il sesizam sunt tentativele de interventie in sfera vietii personale. Adevaratul credincios nu poate fi acasa credincios si necredincios la serviciu. El nu poate lua decizii in domeniul sau profesional, care vin in contradictie cu convingerile religioase. Iar asa-zisa corectitudine politica marginalizeaza religia, permitandu-o doar in sfera vietii personale.

Si implimentarea noilor sisteme de control cu utilizarea codului de identificare in actele personale e foarte periculoasa. De ce? Fiindca omul devine un rob al sistemului ce detine toata informatia despre el. Prin acest sistem se realizeaza controlul permanent asupra omului! Important este ca omul sa aiba dreptul la alegere: daca nu doreste sa participe in acest sistem de identificare, trebuie sa aiba dreptul sa nu participe. In primul rand, ma refer la atribuirea codului personal de identificare. Ideea primordiala a fost atribuirea unui numar. Acest numar ii este dat pe toata viata si prin el se poate colecta toata informatia despre o anumita persoana. Suntem categoric impotriva, deoarece omului i se da nume la Sfantul Botez. Si pentru noi atribuirea numarului inseamna substituirea numelui. In tara noastra exista un singur document fara de numar de identificare „“ forma nr. 9. Convingandu-se de faptul ca acesta este din ce in ce mai solicitat de crestinii ortodocsi, factorii de decizie i-au amplificat posibilitatile. Dar nu indeajuns. Bunaoara, cu acest document este imposibil sa faci tranzactii de vanzare-cumparare sau sa iesi in afara tarii etc. Prin urmare, detinatorul lui nu poate merge intr-un pelerinaj la locuruile sfinte din tarile vecine „“ Romania si Ucraina, Rusia sau in Tara Sfanta. Iar aceasta contravine libertatii confesionale a cetateanului.

Traversam vremuri grele. Biserica are nevoie de curaj si barbatie nu doar pentru a-si apara unitatea canonica si interesele canonice, ci si pentru a marturisi in fata intregii lumi in ce si cum noi credem. Fara aceasta marturisire, lumea nu mai are sanse si este sortita pieirii. Trebuie cu glas tare sa spunem celor care inca se indoiesc, ca Biserica este stalpul adevarului.

Sa primesti imperativele credintei inseamna sa devii ortodox. Si atunci toate problemele se vor rezolva de la sine. Pur si simplu trebuie sa vedem ce corespunde normelor ortodoxe si sa spunem: „Fratilor, de cele ce nu corespund normelor credintei trebuie sa ne lepadam”. De aceea problema noastra si piatra unghiulara a conceptiei Bisericii Ortodoxe asupra proceselor globalizarii consta in a lupta pentru dreptul de a fi crestini ortodocsi si de a predica credinta noastra.

IPS Vladimir, Mitropolitul al Chişinăului şi al întregii Moldove

/mitropolia.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.