Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Preacuviosul Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii

octombrie 16, 2007 Categoria: Calendar

octombrie 16, 2021

Acest sfînt parinte al nostru Ioan a fost tibeu din tara Egiptului. Deci primind de la mosul sau îngerescul chip al monahilor si luînd iertare de la batrînul, s-a dus la sfintele locuri, la Ierusalim. A lepadat Soborul din Calcedon si de Biserica soborniceasca se departa pe sinesi; dar voind a se închina cinstitei Cruci, si oprit fiind a se apropia, i s-a parut ca aude glas, ca cei ce nu fac parte din Biserica soborniceasca, sunt nevrednici de închinarea Crucii. Trezindu-se dar, s-a apropiat de Biserica, apoi iarasi s-a întors la mosul sau, si fiind iertat iarasi de catre batrînul a iesit din mînastire. Si aflînd într-un loc rîpos si cu anevoie o mica pestera, a locuit în ea, hranindu-se cu mugurul copacilor de acolo. Pe acesta vrînd Dumnezeu sa-l slaveasca l-a vadit asa: Oarecare Ananie, sihastru mare si vestit, locuia în acele locuri; deci a fost adus un copil îndracit al unui om bogat la acest om mare. Copilul era bîntuit de duh necurat si acela nu l-a primit, ci de smerenie mare sfîntul acesta îi însela ca sa mearga mai înauntru pustiei sa caute pe Ioan egipteanul.

Deci aici fiind trimisi aflara pe cel ce cautau si spunîndu-i cu ce treaba au mers, întîi s-a aparat ca face rugaciune, apoi suparîndu-l a facut si a zis catre demon:

„În numele lui Iisus Hristos, duh necurat, nu eu, ci Anania robul lui Dumnezeu, îti porunceste sa iesi din copil”. Acestea auzind duhul cel necurat de la sfîntul, îndata a iesit si copilul s-a facut sanatos.

Si facîndu-se prin minunea aceasta vestit, se supu-se si fara de voie a primit hirotonia ca episcop al Cezareii. Si neputînd a petrece acolo viata cea pustnica si fara gîlceava, a lasat Cezareea si iarasi s-a dus în pustie, dar nu s-a putut ascunde de un plugar, care avînd si el un copil ce era bîntuit de duhul necurat, l-a pus într-o cosnita si acoperindu-l cu buruieni l-a pus lînga usa sfîntului si s-a dus în laturi; deci plîngînd copilul si sculîndu-se sfîntul si vazîndu-l, a cunoscut pe duhul cel necurat ce lo-cuia într-însul si gonindu-l, a tamaduit pe copil. Acest fericit Ioan auzind de un oarecare sihastru vestit anume Marcian, dorea sa-l vada, dar de vreme ce el facuse juramînt ca sa nu mai iasa din pestera, macar de vrea a-i urma nevoie mare si neaparat, ca sa nu se poata mîntui, legîndu-se el însusi cu cuvîntul, nu putea sa dezlege acea legatura, deci socotiti ce lucru minunat a facut si aici pronia lui Dumnezeu, care toate le vede. Înger luînd pe sus pe Marcian din chilia lui, fara clinteala l-a pus în pestera fericitului Ioan; deci împreuna fiind amîndoi, si sarutîndu-se unul cu altul, si saturîndu-se unul de altul de duhovniceasca vorbire si alcatuind fericitul Ioan cuvîntul cel de apoi de multumire zicea asa:

„Slava Sfîntului Dumnezeu, Care m-a învrednicit a vedea pe doritul meu Marcian”. Fara veste rapit fiind Marcian de înger, s-a facut nevazut dinaintea ochilor fericitului Ioan. Însa aceasta a bagat pe sfîntul la multe gînduri si se îndoia luptîndu-se cu gîndurile si, calcîndu-si legatura, a iesit din pestera si purcese pe cararea care mergea la chilia lui Marcian pentru ca se spaimîntase de marimea minunii, socotind sa nu fi fost vreo nalucire ceea ce se facuse. Deci daca se duse si auzi pe Cuviosul Marcian chemîndu-l pe nume si întelegînd fericitul Ioan cum a fost pricina venirii sale, se bucura cu inima si se veselea. Drept aceea iarasi sarutîndu-se unul cu altul, si multumind lui Dumnezeu, s-a întors la locasul sau. Acesta a gonit multi demoni din oameni si a tamaduit si boli fara de leac, si a facut de a izvorît si ape prin multe locuri si de multe ori ploi din cer a coborît prin rugaciunea sa si alte multe semne printr-însul a facut Dumnezeu. Si dupa acestea cinstitul sau suflet întru batrînete bune cu pace lui Dumnezeu l-a dat.

Tot în aceasta zi, Sfintii Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii sfîntului Dionisie Areopagitul.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.